Guvernul lanseaza Contul Junior: Se pot depune bani pentru copiii sub 18 ani, iar statul acorda prime
contul juniorcont minoritrezoreriegrowth - contul individual de economii junioreconomiifinante
Guvernul va deschide, la Trezorerie, conturi de economii pentru romanii cu varsta sub 18 ani. Banii vor putea fi retrasi in momentul in care copilul implineste 18 ani sau inainte de termen, daca are probleme grave de sanatate sau la decesul acestuia.
Programul va fi denumit "gROwth - Contul individual de economii Junior". Cu aceasta initiativa de economisire pentru copii, statul ar concura puternic produsele similare ale bancilor, care nu sunt inca suficient de dezvoltate. In plus, sistemul bancar nu are capacitatea de a acorda prime care ajung pana la 50% din sume depusa intr-un an (in cazul unei depuneri anuale de 1.200 de lei). Iar statul roman, exact asta ofera.
Concret, daca parintii vor depune cel putin 1.200 de lei intr-un an, statul va acorda o prima de 600 de lei.
Totodata, pentru banii depusi, se va incasa o dobanda de 3%. Platile vor fi efectuate prin intermediul bugetului Comisiei Nationale de Prognoza, iar prima si veniturile din dobanda nu vor fi impozitate.
Cu toate ca programul este argumentat prin nevoia asigurarii unei rezerve financiare pentru studii sau cheltuieli legate de sanatate, sistemul pregatit nu prevede restrictii pentru cheltuirea banilor la momentul la care minorul ajunge la 18 ani si poate retrage fondurile.
In cont pot depune bani si alte persoane in afara de reprezentantul legal al copilului, iar modalitatile de depunere sunt virament, mandat la oficiile Postei Romane sau numerar la sediile Trezoreriei.
Sumele anuale depuse in cont nu pot depasi 100.000 de euro (echivalent lei).
La inceputul acestui an, numarul copiilor in varsta de pana la 18 ani se situa la 4,17 milioane, cu aproape 40.000 mai putini fata de anul anterior, a anuntat, la jumatatea anului, Institutul National de Statistica.
Depunerile in aceste conturi vor putea fi efectuate incepand din decembrie 2018, dar pentru anul 2018 nu va fi acordata o prima, banii urmand sa beneficieze doar de dobanda de 3%. Primul an pentru care va fi acordata prima de 600 de lei este 2019.
Guvernul a solicitat si aviziul Bancii Nationale a Romaniei asupra acestui proiect, iar Ministerul Justitiei a atras atentia ca programul ar putea avea ca efect "denaturarea concurentei pe piata serviciilor bancare, rata dobanzii neputandu-se compara cu conditiile mentionate (dobanda+prima la Trezorerie, n.r.)". Astfel, ar putea fi necesar un punct de vedere al Consiliului Concurentei, noteaza Ministerul Justitiei.