Guvernul imparte daruri din cosul cu iluzii: dobanzi mari la depozite si mici la credite, precum si pret fix la gaze
modificare oug114modificare oug50taxa active bancareamanare pilonul 2plafonare pret gaze
In deschiderea sedintei de guvern de astazi, prim-ministrul Viorica Dancila, a prezentat cu emfaza masurile care cred ca vor aduce bunastare populatiei.
Potrivit lui Dancila, obiectivul Guvernului este sa scada costul creditelor romanilor, sa creasca numarul companiilor romanesti care vor primi de la banci credite avantajoase pentru dezvoltare si sa incurajeze economisirea prin determinarea acordarii unor dobanzi mai mari.
"In consens cu partile implicate si pe baza principiilor agreate cu Banca Nationala a Romaniei si cu Asociatia Romana a Bancilor, astazi modificam trei acte normative (este vorba despre OUG 114/2018, OUG 50/2010 si OUG 52/2016).
Prin aceste modificari, in formula de calcul a dobanzilor variabile din contractele de credit in lei, indicele ROBOR va fi inlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare, care se publica pe site-ul BNR", a declarat Dancila.
Astfel, din 2 mai 2019, noul indice de referinta se aplica doar creditelor noi contractate de populatie. In consecinta, noul indice se va aplica si noilor credite de refinantare a creditelor aflate in derulare.
In ceea ce priveste taxa anuala pe active financiare datorata de institutiile bancare, se ajusteaza mecanismul de calculare prin:
- restrangerea bazei de impozitare a activelor financiare,
- stabilirea unor cote diferentiate de impozitare, in functie de cota de piata a fiecarei banci,
- reducerea pana la zero a taxei, in functie de numarul creditelor acordate sectorului neguvernamental (societatilor nefinanciare si gospodariilor populatiei) si ajustarea dobanzilor la depozite si la credite.
Taxa pe activele bancilor se va determina semestrial
Taxa pe active financiare nete se determina semestrial de catre fiecare institutie bancara, cu regularizare anuala, prin aplicarea cotelor de impozitare asupra bazei impozabile.
Termenul de plata a taxei pe active, calculata la nivelul primului semestru, este 25 august. Regularizarea acesteia se realizeaza pana la 25 august din anul urmator.
Amanare la Pilonul 2
In legatura cu Pilonul al II-lea de pensii, Dancila a spus ca au avut loc consultari cu actionarii si administratorii de pensii private din Romania, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale si Autoritatea de Supraveghere Financiara, astfel ca se suspenda pana la 31 mai 2019 aplicarea reglementarilor privind cerintele de capital ale administratorilor fondurilor de pensii.
Masura este necesara pentru a permite administratorilor fondurilor de pensii private adaptarea la noile conditii de capital social din piata.
Pe perioada suspendarii, se revine la capitalul social minim obligatoriu prevazut pentru un administrator de fond privat de pensii de minim 4 milioane de euro, in echivalent lei. Dupa 1 iunie 2019, cotele de capital minim obligatoriu trebuie platite pana la 31 decembrie 2019.
Modificari in domeniul energiei
Potrivit lui Dancila, in domeniul energiei, au fost aduse clarificari si reglementari in scopul:
- accelerarii investitiilor in sectorul energiei electrice;
- dezvoltarii retelelor de distributie a gazelor naturale prin introducerea posibilitatii de a se realiza acest lucru si din fonduri publice de catre Unitatile Administrative-Teritoriale;
- reducerea costurilor de incalzire ale populatiei;
- asigurarea viabilitatii economice a productiei de energie electrica din carbune, prin scutirea de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri;
- asigurarea viabilitatii economice a productiei de energie electrica si termica in cogenerare, prin scutirea de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri.
Se mentine plafonarea preturilor la gaze si energie electrica pentru toti consumatorii casnici, concomitent cu renuntarea la plafonarea acestora pentru consumatorii industriali in urma dezbaterilor cu reprezentantii din industrie si UE
In domeniul comunicatiilor, noul act normativ prevede suspendarea pana la data de 1 septembrie 2019 a regimului de sanctiuni introdus prin OUG 114/2018 pentru disciplina in constructii a retelelor de comunicatii electronice, avand in vedere necesitatea finalizarii procesului de elaborare a cadrului normativ care sa permita simplificarea procedurilor de obtinere a autorizatiilor de construire de catre furnizorii de comunicatii electronice.
"Toate aceste modificari vor crea conditii benefice pentru romani si vor consolida in acelasi timp cresterea economica a Romaniei", a declarat premierul.