Guvernul face un pas in spate cu Ordonanta 114. Ce se intampla cu taxa pe lacomie?
taxa pe lacomieordonanta 114taxa active bancare
Viorica Dancila spune ca vrea sa dea dovada de flexibilitate, motiv pentru care ia in calcul amanarea intrarii in vigoare a unor masuri prevazute de Ordonanta 114.
Dancila: Nu trebuie sa mergem pe ideea ca intotdeauna avem dreptate
Intrebata de jurnalisti la Bruxelles daca va accepta propunerea facuta de UDMR, de a amana intrarea in vigoare a unor masuri din Ordonanta 114, Dancila a spus ca isi doreste sa dea dovada de flexibilitate, si sa faca cea mai buna alegere, chiar daca va aduce modificari proiectului initial.
"Cred ca un Guvern trebuie sa dea dovada de flexibilitate si sa vada ce functioneaza si ce nu functioneaza. Nu trebuie sa mergem pe ideea ca intotdeauna avem dreptate, poate au fost elemente in care ar trebui sa luam o alta decizie", a declarat Dancila.
Premierul a refuzat sa spuna exact ce prevederi din OUG 114 vor fi prorogate, insa a promis ca va exista o discutie foarte detaliata:
"Nu pot sa va spun ce vom proroga si ce nu, dar pot sa va spun ca vom avea o discutie foarte detaliata pe fiecare aspect si ceea ce credem ca nu functioneaza si sunt argumente temeinice vom incerca sa avem o solutie pentru ele".
Cel care a propus prorogarea unor prevederi din Ordonanta Teodorovici este liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a declarat joi ca grupul parlamentar al maghiarilor va elabora, in aceasta saptamana, un pachet de masuri de modificare a ordonantei de urgenta privind masurile fiscale, care asigura stabilitatea economica, atat pentru sectorul bancar, cat si pentru sfera intreprinzatorilor.
"Sa existe o dezbatere despre acest subiect. Putem sa adoptam o decizie pana in 30 iunie si sa spunem ca aceasta decizie intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2020, iar atunci toata lumea poate sa-si faca treaba cinstit.
Exista o jumatate de an la dispozitia tuturor, incepand de la sectorul bancar, pana la cea mai mica firma sau cel mai mic intreprinzator, sa se pregateasca pentru modificari. Altfel, va fi un haos din aceasta decizie, tot anul va fi un haos, deci prima noastra propunere este sa uitam de ea (de OUG - taxa pe lacomie), sa fie respinsa de Parlament sau sa respinga intrarea in vigoare si sa o dezbatem profund pana la data de 30 iunie", a declarat Kelemen Hunor.
Pe de alta parte, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a intalnit, luni, cu ministrul Finantelor, Orlando Teodorovici, pentru a discuta inclusiv despre efectele Ordonantei 114 si ROBOR. Concluziile vor fi anuntate, insa, peste doua saptamani.
Taxa pe activele bancare ar putea fi amanata
Inca de la aparitia proiectului de buget pe 2019, piata financiara din Romania a inceput sa spere in eliminarea acestei taxe, fiindca bugetul nu include veniturile obtinute de Guvern in urma taxei pe lacomie.
"Incepand cu 1 ianuarie 2019, prin ordonanta de urgenta a Guvernului nr.114/2018, s-a instituit taxa pe activele financiare ale institutiilor de credit al carei eventual impact nu a fost inclus in proiectia de venituri bugetare", se arata in proiectul de buget pe 2019, publicat pe site-ul Ministerului de Finante.