Guvernul declara razboi speculei din Energie: se pun tunurile pe bietii destepti care fac bani grei din facturile oamenilor
specula energiecriza energetica
Executivul de la Bucuresti pregateste masuri dure pentru piata de energie. Intreg lantul ar urma sa fie supraimpozitat, dupa ce alesii nostri s-au prins ca "miroase" a specula in actuala criza ce a impovarat pana la extrem consumatorii casnici si firmele.
Concret, tot mai multi oficiali guvernamentali vorbesc despre o supraimpozitare a lantului energtic, prin crearea unui fond de solidaritate. Acest fond ar urma sa fie alimentat cu banii pe care statul ii obtine de la companiile din Energie. Mai exact, statul ar urma sa stabileasca, dupa o formula clara, un pret de referinta. Ceea ce se va situa deasupra pretului de referinta va ajunge in fondul de solidaritate despre care vorbim. Traseul banilor ar urma sa fie apoi directionat catre acoperirea costurilor cu masurile de sprijin aplicate facturilor, respectiv plafonarea si compensarea care implica un efort bugetar urias si de lunga durata.
"Pe pachetul de energie am sa va spun principiile la care am convenit si care inteleg ca vor fi prinse in ordonanta ce va trece in prima sedinta de Guvern. Elementele de noutate sunt urmatoarele: apare notiunea de pret de referinta calculat pe o formula complicata, care are ca baza pretul de achizitie, recunoasterea unor investitii si o cota de profit. Ceea ce depaseste acest pret de referinta, la vanzare, va intra intr-un fond de solidaritate, intr-un cont deschis la Ministerul de Finante, de unde se va plati compensarea acordata consumatorului final. Adica persoane fizice, persoane juridice.
Un element de noutate aici este ca apare si contingentare, daca vreti, la anumite cantitati. Incurajam si compensam, dar trebuie sa avem un punct de referinta si la consumurile anterioare, de un an, de doi ani, nu merge la nesfarsit", a explicat, marti, europarlamentarul PSD Mihai Tudose.
Conform oficialului social-democrat, "fata de ceea ce se intampla astazi, in care toata aceasta gaura intre furnizori si consumator intra in buzunarele unor firme care nu fac decat sa plimbe niste hartii - pentru ca nu i-ati vazut cu galetusa cu curent in spate alergand dupa clienti pe camp - si este platita de stat cu sume imense, va fi recuperata tot de la ei din acele profituri nejustificate, dar este o taxa de solidaritate, fiindca trebuie sa fim solidari cu poporul roman si cu economia lui".
Liberalizarea pietei i-ar fi adus inapoi pe baietii destepti din Energie
Tot el a mai precizat ca au aparut pe piata baietii destepti din energie, odata cu liberalizarea pietei. La fel ca seful PSD, Marcel Ciolacu, Tudose sustine ca liberalizarea nu s-a realizat asa cum ar fi trebuit: "Am vazut ca aceasta liberalizare, sa nu ii mai spun tampita, haotica, cum spune BNR-ul, a dus de fapt la inventarea din nou a baietilor destepti din energie. A fost vanduta energia cu 300, 400, anul trecut, iar astazi, o cumparam cu totii la un pret de 3.000. Avem o supraimpozitare la producatori, dar si acolo cineva a strecurat, in ordonanta, sa fie luat pretul mediu, astfel incat s-au incadrat sub 440, ca sa fie aceasta supraimpozitare. Chiar mi-as dori ca primul-ministru sa afle cine a strecurat acest pret mediu in ordonanta trecuta, sa stim si noi cine, subteran, face jocurile in Romania pentru energie".
Foto: freepik.com