Guvernul a decis: cum vor fi compensate facturile romanilor la energie si gaze naturale
planfonare pret gazesubventii facturifacturi gaze naturalefacturi energie electrica
Executivul de la Bucuresti a prezentat, miercuri, in prima lectura, un proiect de Ordonanta de Urgenta menit sa reduca din povara facturilor mari la energie si gaze. Conform documentului consultat, statul va acorda subventii consumatorilor romani de gaze si compensatii la facturile pentru energia electrica.
In baza noii OUG, consumatorii de gaze naturale ar urma sa beneficieze de o subventie de 25% la factura. De asemenea, in cazul energiei electrice, se va acorda numai in cazul anumitor consumatori, o compensatie calculata ca diferenta intre pretul mediu si cel minim din piata.
"Avand in vedere situatia din sistemul energetic national determinata de cresterea pretului la energie electrica si gaze naturale la nivel international, precum si efectele provocate de aceste cresteri pentru populatia Romaniei, este necesara reglementarea unui mecanism de compensare pentru perioada noiembrie 2021- martie 2022, astfel incat preturile la energie electrica si gaze naturale platite de catre consumatorul casnic sa nu conduca catre saracie energetica;
Potrivit documentului, pentru sprijinirea consumatorilor casnici in sezonul rece 2021-2022 se stabileste o schema de acordare a unei subventii lunare pentru plata pretului final aferent consumului de energie electrice si gaze naturale pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022, diferenta de pret final acordata drept subventie urmand a fi suportata de la bugetul de stat, prin compensari ale furnizorilor de energie electrica si gaze naturale.
Consumatorii casnici de energie electrica si gaze naturale beneficiaza de aceasta subventie in situatia in care se incadreaza in limitele de consum prevazute si daca nu beneficiaza de subventia acordata pentru consumatorul vulnerabil.
Subventia acordata consumatorului casnic va fi consemnata/cuprinsa in factura emisa de furnizorul de energie electrica/gaze naturale, urmand ca acesta sa beneficieze de o compensare in conditiile prezentei ordonante de urgenta.
Premierul Florin Citu a anuntat, miercuri, ca a mandatat Ministerul Muncii, Ministerul Energiei si Ministerul Finantelor sa vina cu o forma finala a acestui proiect de OUG.
"As vrea sa fie completata forma si schema cu solutii pentru compensarea clientilor non-casnici, pana acum am vorbit de clientii casnici, as vrea sa vorbim si de clienti non-casnici, in special IMM-uri, si aici de aceea este nevoie de cele trei ministere.
Ministerul Muncii trebuie implicat pentru ca e vorba de compensare a consumatorului casnic si ne gandim cum sa facem acest lucru cat mai simplu", a declarat premierul.
Guvernul a discutat si despre plafonarea pretului la gaze
"Si tot in sedinta de guvern de astazi am avut discutii despre plafonarea pretului la gaze. Am introdus aceasta tema in dezbatere in guvern. Domnul ministru, impreuna cu Consiliul Concurentei, va discuta si cu Comisia Europeana, sunt mai multe variante la care ne gandim, dar am vrut sa avem si aceasta varianta.
Deci cautam cele mai bune solutii pentru aceasta perioada in care preturile au crescut, preturile la energie si gaz au crescut pentru consumatorii casnici si cei non-casnici, in special pana in 31 martie.
In acelasi timp este important, bineinteles, am discutat despre un proiect pe termen mediu, pe care l-am mai discutat cu domnul ministru, sa vedem cum crestem capacitatea de productie, conectivitatea, pentru ca acestea sunt de fapt solutiile pentru a avea preturi mai mici pe termen mediu si lung. Acum incercam sau acum venim cu solutii pentru aceasta iarna.
Acestea sunt cele doua ordonante de urgenta pe care voiam sa le prezint si pe care le-am dezbatut mult timp in sedinta de guvern. Cei doi ministri sunt aici, vor da detalii dupa aceea. Daca sunt intrebari, in acest moment, pentru mine ...", a declarat premierul Florin Citu.
Rugat de jurnalistii prezenti la conferinta de presa sa ofere mai multe detalii despre posibila plafonare a pretului gazelor naturale, premierul a declarat urmatoarele:
"Aici este o discutie. Repet, am pus, de-abia acum, am inceput sa ne uitam si la aceasta solutie, avem deja solutii pentru compensare si asta voiam sa avem - sa ne asiguram ca in special clientii non-casnici si casnici, deci IMM-urile si persoanele fizice, nu vor plati toata factura in aceasta iarna, si aici solutiile le avem, eu zic ca suntem 90%, urmeaza doar sa ne gandim care e forma cea mai simpla, ca sa nu trebuiasca oamenii sa completeze tot felul de formulare si asa mai departe.
In ceea ce priveste plafonarea la gaze, vreau sa ne uitam la aceasta solutie, dar pentru mine este important sa nu distorsionam foarte mult piata, pentru ca, in momentul cand introduci o astfel de masura, distorsionezi piata, motivatia de a investi dispare pentru companii si atunci vreau sa vedem cum luam aceasta masura sa fie cat mai putin invaziva in piata, dar trebuie sa recunoastem ca, in acest moment, exista o situatie speciala, care necesita masuri speciale.