Guvernul a dat unda verde Codului fiscal si Codului de procedura fiscala
noul cod fiscalnoul cod de procedura fiscalaaprobare proiect cod fiscal
Proiectele Codului fiscal si Codului de procedura fiscala au fost aprobate in sedinta de guvern de astazi. Principalele prevederi vizeaza reducerea TVA, scaderea contributiilor sociale de stat, impozitarea stimulativa a microintreprinderilor, eliminarea impozitului pe dividende, scaderea cotei unice, scaderea accizelor, eliminarea taxei pe constructii speciale, stabilirea unui cadru pentru impozite si taxe locale.
Cele doua proiecte de acte normative urmeaza sa fie transmise Parlamentului spre dezbatere si aprobare, Senatul fiind prima Camera sesizata in acest sens.
Proiectul prevede reducerea TVA pentru toate bunurile si serviciile de la 24%, la 20%, de la 1 ianuarie 2016, si reducerea cotei de TVA pentru animale vii si pasari vii, din specii domestice, carne, peste, lapte, produse si subproduse lactate, oua de pasari, legume, fructe comestibile si preparate din acestea de la 24%, la 9%, incepand cu 1 ianuarie 2016.
De asemenea, proiectul Codului prevede reducerea cotei TVA de la 20%, la 18%, incepand cu 1 ianuarie 2018.
Potrivit premierului Victor Ponta, scaderea contributiilor sociale de stat este cea mai buna masura de creare de locuri de munca, iar masura va fi urmata de introducerea plafonului maxim de cinci salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a contributiilor de sanatate, introducerea obligatiei de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri, majorarea sumei neimpozabile lunare avute in vedere la stabilirea impozitului pe venituri din pensii, reducerea contributiei de asigurari sociale, din 2018, la angajat si angajator.
Referitor la eliminarea impozitelor pe dividende, Ponta a explicat ca masura are ca obiectiv sa incurajeze reinvestirea profiturilor castigate in Romania.
Legat de scaderea cotei unice si a accizelor, Ponta a precizat ca aceste masuri se vor aplica intr-un calendar pana in perioada 2018-2020.
Conform premierului, noul Cod Fiscal va crea cadrul flexibil si modern pentru impozitele si taxele locale. "Un Consiliu local stie mai bine decat stie guvernul cum sa se dezvolte localitatea respectiva.
Cred ca trebuie mai multa flexibilitate, noi trebuie sa pastram doar controlul general pentru a nu ne trezi ca alte tari europene in care datoriile s-au acumulat in special in zona structurilor locale.
Noi am platit toate arieratele. Acum, putem sa pornim oarecum de la zero si fiecare gospodar local si Consiliu local sa-si gandeasca politica de taxe si impozite locale in sensul dezvoltarii propriei localitati, iar cetatenii vor spune daca sunt multumiti sau nu de ceea ce face primarul si Consiliul lor local", a declarat Ponta, citat de Agerpres.