Guvernul a aprobat masurile de organizare a alegerilor pentru Parlamentul European. Candidaturile se depun pana pe 28 martie
alegeri parlament europeanalegeri 2019candidaturi 2019
Guvernul a emis o OUG care prevede reglementari legate de garantarea organizarii libere, corecte si sigure a alegerilor europarlamentare din mai 2019, prin masuri de prevenire si combatere a fraudelor electorale, prin asigurarea securitatii cibernetice si a protectiei datelor cu caracter personal prelucrate in context electoral, precum si prin consolidarea caracterului european, democratic si eficient al alegerilor.
Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si Institutul National de Statistica (INS), asigura implementarea si operationalizarea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal - SIMPV.
Selectia persoanelor care vor asigura operarea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal in sectiile de votare, denumite operatori de calculator, se va realiza conform prevederilor in vigoare.
De asemenea, AEP va asigura, cu sprijinul STS, aplicatia, echipamentele si/sau serviciile informatice utilizate de Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votarii.
Operatorii de calculator vor asigura inregistrarea video-audio neintrerupta a operatiunilor efectuate de catre membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare pentru numararea voturilor.
Potrivit OUG, formatiunile politice care vor participa la alegeri, precum si candidatii independenti, pot desemna persoane care sa verifice, inclusiv in ziua de referinta, pana la incheierea votarii, aplicatia informatica utilizata de BEC si organismele electorale ierarhic inferioare pentru centralizarea rezultatelor votarii.
Presedintele biroului electoral al sectiei de votare va asigura transmiterea prin mijloace electronice catre BEC a fotocopiei procesului-verbal privind consemnarea rezultatelor votarii.
Atat inregistrarile, cat si fotocopiile proceselor-verbale se vor realiza in localul de vot prin intermediul terminalelor informatice puse la dispozitie de STS.
De asemenea, OUG cuprinde masuri pentru solutionarea intampinarilor, contestatiilor, cererilor sau a sesizarilor privind consemnarea rezultatelor votarii.
AEP indeplineste rolul de punct de contact unic pentru punerea in aplicare a Recomandarii Comisiei Europene C(2018) 5949 din 12 septembrie 2018 privind retelele de cooperare in materie electorala, transparenta online si protectia impotriva incidentelor de securitate cibernetica si combaterea campaniilor de dezinformare in contextul alegerilor pentru Parlamentul European.
Alte prevederi ale actului normativ se refera la finantarea campaniei electorale, formularul listei sustinatorilor, organizarea birourilor electorale ale sectiilor de votare.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) va asigura organizarea si aducerea la cunostinta publica a sectiilor de votare din strainatate, pana cel mai tarziu cu 30 de zile inaintea zilei de referinta.
OUG stabileste si principalele categorii de cheltuieli pentru organizarea alegerilor europarlamentare, precum si autoritatile responsabile de efectuarea acestora.
Astfel, sumele necesare acoperirii cheltuielilor pentru alegeri vor fi asigurate din bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Afacerilor Interne, AEP, Secretariatului General al Guvernului pentru Institutul National de Statistica si directiile teritoriale de statistica, MAE si STS.
Totodata, printr-o Hotarare de Guvern, a fost stabilita ziua de duminica, 26 mai 2019, ca zi de referinta pentru alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European din anul 2019.
Printr-o alta hotarare, Executivul a aprobat Programul calendaristic pentru realizarea actiunilor necesare pentru alegerea membrilor Romaniei in Parlamentul European in anul 2019.
Actul normativ stabileste calendarul actiunilor din perioada electorala venind, astfel in sprijinul alegatorilor, candidatilor si formatiunilor politice si in sprijinul autoritatilor publice si al organismelor electorale care trebuie sa indeplineasca sarcinile prevazute de lege.
De exemplu, cu 60 de zile inainte de ziua de referinta, adica pana pe 28 martie 2019, ora 24.00, trebuie depuse si inregistrate candidaturile.
De asemenea, in sedinta de guvern a fost stabilit modelul listei sustinatorilor candidaturilor propuse de formatiunile politice si cel al candidaturilor independente, precum si modelul declaratiei pe propria raspundere pe care trebuie sa o dea persoana care intocmeste lista sustinatorilor.
Un element de noutate fata de modelul valabil la alegerile pentru Parlamentul European din 2014 consta in eliminarea adresei sustinatorului, intrucat, spre deosebire de alegerile locale si parlamentare, legea in vigoare nu prevede conditionari referitoare la o legatura intre sustinator si unitatea administrativ-teritoriala sau statul unde locuieste.