Guvernul a anuntat bugetul pe 2016: pensii majorate si fonduri suplimentare pentru ministere. Ce se intampla cu programul Prima Casa
buget 2016cresc pensiilesalariu minim 2016buget ministereprima casa 2016programul prima casa
Guvernul Ciolos a anuntat bugetul pe 2016 si includerea salariilor majorate, dar si cresterea pensiilor publice, pilonul I, cu 5%. Mai multe ministere au primit bugete majorate fata de anul 2015, iar programul Prima Casa nu se stie daca si in ce masura va mai functiona
Ministerul Apararii urmeaza sa primeasca din ianuarie 2016 un buget de 1,7% din PIB, adica o suplimentare de 0,4% fata de proiectul de buget pe care il elaborase Guvernul Ponta.
In acelasi timp, Ministerul Dezvoltarii va beneficia de anul viitor de o alocare suplimentara de peste un miliard de euro, buget din care trebuie sa reabiliteze 1.000 de unitati de invatamant.
Conform bugetului pe 2016, Educatia urmeaza sa primeasca o majorare de 9,6%, iar cercetarea-dezvoltarea o majorare de 23% fata de anul 2015. Ministerul Sanatatii va avea in 2016 un buget majorat cu 3,1 miliarde de lei fata de 2015.
Produsul intern brut al Romaniei estimat pentru anul 2016 este de 746,6 miliarde de lei, deficitul ESA va fi de 2,95%, iar cresterea economica estimata este de 4,1%.
Toate pensiile publice, pilonul I, urmeaza sa creasca din ianuarie 2016 cu 5%, potrivit ministrului Finantelor, Anca Dragu.
"Am inclus in bugetul pe anul viitor cresterea pensiilor publice, pilonul I, cu 5%", a declarat ministrul Finantelor.
In schimb, referitor la cresterea salariului minim pe economie de la 1.050 de lei la 1.200 de lei, discutiile vor continua, deoarece masura poate destabiliza economia tarii, tinand cont de celelalte majorari salariale aplicate deja in randul bugetarilor si poate afecta semnificativ mediul privat.
"Am initiat un studiu prin care sa vedem in ce masura ar eroda competitivitatea Romaniei si astfel ar fi afectata intreaga economie romaneasca. Ca urmare a acestui studiu vom decide si posibilele transe in care vor fi facute aceste cresteri salariale. La nivelul Uniunii Europene, multe state membre realizeaza cresterea salariului minim pe baza unor modele economice foarte clare prin care se pun in echilibru, se pun in aceeasi pagina, toate aspectele care decurg din cresterea salariului minim, aspecte pozitive si negative, astfel incat cresterea salariului sa nu se faca ad-hoc si sa nu afecteze economia", a declarat ministrul Finantelor.
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email:
mariat@rs.ro