Guvern: Amanarea platii unor certificate verzi pana in 2017 va determina scaderea facturii la energie
certificate verziguvernplataamanareenergie
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a anuntat ca amanarea platii unor certificate verzi, menite sa incurajeze investitiile in energie verde, va duce la scaderea facturii. Expertii spun insa ca de fapt actualul Guvern se lepada de responsabilitate.
Potrivit unei ordonante de urgenta care a fost lansata in dezbatere si care urmeaza sa fie dezbatuta in sedinta de guvern de astazi, se amana de la 1 iulie 2013 pana la 1 ianuarie 2017 plata unor certificate verzi.
Ministrul Constantin Nita a declarat ca acest fapt va duce la scaderea costurilor pentru consumatorii casnici, potrivit Agerpres.
In acest interval, va fi acordat un singur certificat verde in loc de doua pentru centralele eoliene, doua certificate verzi din trei pentru hidrocentrale noi cu puteri instalate de cel mult 10 MW si patru certificate din sase pentru centralele solare.
Toate acestea se acorda pentru fiecare MWh produs si livrat. In schimb, pentru hidrocentralele retehnologizate de pana in 10 MW se vor acorda, in continuare, doua certificate verzi.
Certificatele a caror plata a fost amanata, adica unul pentru eolian, unul pentru energia hidro si doua pentru energia solara, vor putea fi recuperate dupa trei ani, in functie de cum va stabili Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energetic (ANRE).
Expertii in energie sustin insa ca in acest mod toata problema va cadea in sarcina viitorului guvern, iar masura respectiva nu aduce o rezolvare, din contra, ii va face pe foarte multi investitori sa plece din Romania.
Ministrul Nita a precizat saptamana trecuta ca nu a studiat impactul legii, conform sursei citate.
"Consumatorul casnic poate spera la o scadere a pretului facturii pentru energia electrica. Daca ordonanta de urgenta privind energia regenerabila intra in vigoare la 1 iulie, de atunci. Nu am studiat impactul, dar scaderea va fi de aproximativ 10%", a declarat atunci oficialul.
Ministrul nu a dat detalii despre ce se va intampla dupa 2017 si despre cum va rezolva atunci ANRE aceasta situatie, explicand doar ca certificatele verzi care vor fi amanate "vor intra in cosul ANRE si vor fi scoase de acolo peste trei ani de zile". In plus, el a anuntat ca "OUG a fost agreata de Comisia Europeana".
In plus, Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA) sustine ca Romania trebuie sa notifice Comisia Europeana de aceasta intentie, tocmai pentru ca forul sa faca un studiu de impact.
Analiza de impact ar viza teme distincte: una ce vizeaza schema de sprijin pe baza de certificate verzi si cealalta referitoare la scutirea marilor consumatori de la plata unei parti a certificatelor verzi.
Romania trebuie sa trimita la Bruxelles diferite calcule care sa argumenteze solutia amanarii unui numar de certificate si sa explice cum se va face recuperarea acestora, la ce valoare si cum va afecta acest demers piata de energie, sustin cei de la RWEA, intr-un comunicat citat de Agerpres.
Asociatia mai sustine ca autoritatile trebuie sa aduca lamuriri in privinta discriminarii pe care o va crea noua ordonanta, prin faptul ca aceasta se va aplica doar tehnologiilor eoliana, fotovoltaica si microhidrocentralelor noi, nu si biomasei si microhidrocentralelor retehnologizate.