Grupul britanic Liberty preia combinatul siderurgic din Galati. "Se scrie o noua pagina de istorie"

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Grupul britanic Liberty preia combinatul siderurgic din Galati. Se scrie o noua pagina de istorie
Grupul britanic Liberty preia combinatul siderurgic din Galati. "Se scrie o noua pagina de istorie"
de Magda Florea la 18 Apr. 2019
Urmareste-ne pe Google News
combinat siderurgic galatilibertytranzactiiafacericomisia europeana

Comisia Europeana a anuntat ca a aprobat tranzactia dintre grupurile ArcelorMittal si Liberty privind preluarea unui grup de unitati siderurgice din Europa, inclusiv cea de la Galati.

Comisia Europeana a aprobat, in primavara anului trecut, aprobat achizitia grupului Ilva de catre ArcelorMittal, cu anumite conditii. Astfel, ArcelorMittal a trebuit sa vanda unele unitati de productie pentru a satisface conditiile impuse de CE in ceea ce priveste concurenta pe piata europeana a otelului.
 
In octombrie 2018, ArcelorMittal a anuntat ca a primit "o oferta irevocabila” din partea Liberty House Group, parte a Aliantei mondiale GFG apartinand omului de afaceri Sanjeev Gupta, pentru achizitia ArcelorMittal Ostrava (Cehia), ArcelorMittal Galati (Romania), ArcelorMittal Skopje (Macedonia) si ArcelorMittal Piombino (Italia).
 

In aprilie, acordul a primit unda verde din partea CE si poate fi finalizat.

Directorul Combinatului Siderurgic Galati: CE a aprobat tranzactia dupa ce a supravegheat atat procesul de vanzare cat si operatiunile curente

 
Directorul general al Combinatului Siderurgic Galati, Bogdan Grecu, a precizat ca CE a aprobat tranzactia dupa ce a supravegheat atat procesul de vanzare cat si operatiunile curente.
 
"Am ajuns intr-un moment important, in care o noua pagina de istorie se scrie pentru combinat: Comisia Europeana a aprobat tranzactia dintre grupurile ArcelorMittal si Liberty House dupa ce, in ultimele luni, a supravegheat atat procesul complex de vanzare cat si operatiunile noastre curente. Aceasta schimbare inseamna cresterea productiei si deschide numeroase oportunitati pentru noi”, a spus Grecu.

Grecu: Procesul de transfer de proprietate se va finaliza curand

 
El a precizat ca procesul de transfer de proprietate se va finaliza curand, iar unitatea va avea o noua identitate, cea a grupului Liberty.

"Procesul de transfer de proprietate se va finaliza curand. Vom avea o noua identitate, cea a Grupului Liberty, insa valorile noastre raman aceleasi. Toate angajamentele fata de clienti sau furnizori raman neschimbate. Cu ajutorul partenerilor nostri am reusit sa ne consolidam pozitia pe piata in ultimul an, in care activitatea a fost autonoma fata de ArcelorMittal. Suntem deja pregatiti sa fructificam potentialul dat de dezvoltarile si modernizarile anuntate de catre Grupul Liberty House”, a explicat acesta. 
 
"Toate angajamentele fata de clienti sau furnizori raman neschimbate. Cu ajutorul partenerilor nostri am reusit sa ne consolidam pozitia pe piata in ultimul an, in care activitatea a fost autonoma fata de ArcelorMittal. Suntem deja pregatiti sa fructificam potentialul dat de dezvoltarile si modernizarile anuntate de catre Grupul Liberty House”, a spus Grecu.

Citeste si: Programul de educatie antreprenoriala a fost lansat si pentru intreprinzatorii din Republica Moldova

 In afara de Galati, ArcelorMittal, a mai vandut combinatele din Skopje (Macedonia), Piombino (Italia) si Ostrava (Republica Ceha). Cele patru active fac parte dintr-un pachet pe care, potrivit legislatiei antitrust a UE, compania era obligata sa le instraineze pentru a putea achizitiona combinatului siderurgic italian Ilva.
 
Liberty House Group este o companie metalurgica fondata in Regatul Unit in 1992 de Sanjeev Gupta. Are sediul la Londra si filiale in Dubai, Singapore si Hong Kong. Sanjeev Gupta a fost indicat, in primavara, de Forbes drept posibil cel mai ambitios industrias din lume, dupa ce a cheltuit aproximativ 770 de milioane de dolari pentru achizitii din Marea Britanie intre 2013 si 2017.
 
Vanzarea combinatelor, inclusiv cel de la Galati, este o concesie pe care compania numarul unu de pe piata mondiala a otelului o face pentru ca autoritatile europene de concurenta sa aprobe achizitia combinatului siderurgic Ilva, din Taranto, dupa ce guvernul de la Roma a lansat un proces de atragere a unui investitor strategic. 

Scandal de poluare fara precedent

 
 Aceasta unitate producea la un moment dat de 4,5 ori mai mult otel decat la Galati insa a fost implicata in 2012 intr-un scandal de poluare fara precedent. Magistratii au decis sechestrarea de la actionari, familia Riva, a unor active in valoare de 8,1 miliarde de euro. Din aceasta cauza combinatul a cazut iar salvarea sa a venit in 2017 cand guvernul italian a aprobat vanzarea Ilva catre un consortiu condus de ArcelorMittal. 

Numai ca o asemenea achizitie ar fi dus la cresterea puterii ArcelorMittal, si asa foarte ridicata, fapt ce nu ar fi rezonat cu criteriile de concurenta ale Comisiei Europene. 

Comisia Europeana a cercetat respectarea regulamentelor antitrust

 
 Astfel, in noiembrie 2017, Comisia Europeana a lansat o investigatie pentru a vedea daca tranzactia incalca sau nu regulamentele antitrust. Asa s-a ajuns ca in schimbul Ilva, ArcelorMittal sa ofere spre vanzare alte combinate. Ilva si Galatiul sunt destul de apropiate in ceea ce priveste productia, insa diferite la pietele de desfacere, Galatiul concentrandu-se pe piata turca.

De asemenea, la Galati, unitate care este la randul ei una dintre cele mai mari din Europa, se afla in centrul unui amplu program de investitii, ceea ce ii ridica pretul.
 

ArcelorMittal Galati, parte a Grupului ArcelorMittal, este cel mai mare combinat siderurgic din Romania


A fost cumparat de LNM Holdings NV in noiembrie 2001, de la statul roman. Valoarea tranzactiei a fost de 70 de milioane de dolari. Tranzactia a inclus angajamente investitionale de 351 milioane de dolari si un capital de lucru de 100 milioane de dolari. Incepand cu 2004, Sidex Galati este parte a Mittal Steel, companie formata prin fuziunea companiilor LNM Holdings NV si Ispat International N. V.
 
 Dupa fuziunea dintre Mittal Steel si Arcelor, in anul 2006, din care a rezultat ArcelorMittal, numele combinatului a fost schimbat in ArcelorMittal Galati. La momentul privatizarii, compania producea pierderi de 1 milion de dolari pe zi, datorita capusarii. Dezcapusarea a adus combinatul la profit in doi ani dupa privatizare, fara ca proprietarul sa faca investitii semnificative. 

 Tranzactiile bazate pe barter au fost eliminate complet, imediat dupa privatizare

 
 Tranzactiile bazate pe barter au fost eliminate complet, imediat dupa privatizare. S-au creat relatii de afaceri directe cu toti marii consumatori de otel din Romania, iar la nivel international, compania a beneficiat de reteaua grupului. Sidex a fost un punct nevralgic al negocierilor Romaniei cu Uniunea Europeana la unul dintre cele mai dificile capitole, Concurenta. Pentru ca era vorba de ajutoarele de stat acordate combinatului siderurgic, Uniunea Europeana a cerut ca acestea sa fie eliminate.
 
 In ultimii ani Combinatul ArcelorMittal Galati a inregistrat o productie medie de circa 2 milioane de tone de otel pe an, fata de 5 milioane de tone in 2005. Pe platforma siderurgica a combinatului lucreaza circa 7.000 de persoane, dintre care aproximativ 5.500 sunt angajati proprii ai ArcelorMittal, iar 1.500 ai unor firme contractoare.

Citeste si: S-au scumpit carburantii inainte de Paste. Care este pretul la pompa
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta
Business

Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta

today19 Nov. 2024
Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas
Business

Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas

today19 Nov. 2024
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today19 Nov. 2024
Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025
Companii

Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025

today19 Nov. 2024
5 greseli mici care iti pot distruge relatia cu seful
Economie

5 greseli mici care iti pot distruge relatia cu seful

today19 Nov. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today19 Nov. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x