Greva in ANAF. De ce sunt revoltati angajatii, ce nemultumiri au legate de bani
greva anafanaffiscangajati anaf
Nu doar managerii firmelor private din Romania anunta ca nu stiu ce vor face daca masurile fiscale din asa-zisa "Ordonanta a austeritatii" vor intra in vigoare. Nici angajatii ANAF nu par deloc incantati de noile schimbari fiscale pregatite de Guvern. Acestia se pregatesc sa ofere un avertisment celor de la Palatul Victoria, carora le cer sa se gandeasca mai bine la modul in care vor sa modifice Codul fiscal.
Federatia Sindicatelor din Administratia Fiscala “Solidaritatea” tocmai a transmis ca marti, 22 august 2023, angajatii
ANAF vor intra in greva de avertisment, din cauza modificarilor fiscale pe care guvernantii le pregatesc.
"Solidaritatea face greva de avertisment in 22.08, intre orele 8 si 10. Acesta este ultimul demers cerut de lege inaintea declansarii grevei propriu-zise.
Invitam public toate sindicatele sa ni se alature in acest demers, precum si pe toti cei neafiliati. Doar uniti vom reusi.
Nu ma intrebati ce fac altii, ca nu stiu nimic.
Pot sa va spun doar ca, din cate cunosc eu, pana ieri noi am fost singurii care am anuntat legal greva. Conform legii, listele cu grevistii trebuie depuse la angajator si ITM cu cel putin 2 zile inaintea grevei. Totodata, in MF si ANAF nu se poate face greva de solidaritate, deoarece aceasta presupune ca sindicatele sa fie afiliate la aceeasi federatie, ceea ce nu e cazul pentru Solidaritatea si celelalte doua. Asa ca, se pare ca iar am ramas doar noi astia din Solidaritatea. Ii asteptam alaturi de noi pe toti colegii nemultumiti", a anuntat presedintele Solidaritatea, Dorin Modure.
Intr-un mesaj anterior, oficialul a vorbit despre ce promisiuni au reusit sa obtina angajatii ANAF de la Ministerul Finantelor, in urma protestelor pe care acestia le-au derulat in luna august. Din pacate, desi lista contine 4 puncte pe care pare sa se fi ajuns la un consens, sindicalistii nu par deloc multumiti:
"In urma discutiilor de la MF, reprezentantii acestuia au promis urmatoarele:
1. Nimeni nu-si va pierde locul de munca.
2. Se va realiza egalizarea salariilor.
3. Se va elabora un statut al profesiei.
4. In viitoarea lege a salarizarii vom fi inclusi intr-o familie ocupationala distincta.
Cu alte cuvinte, sa ne bucuram ca nu ne dau afara si ca, in sfarsit, o sa respecte legea care cere plata egala pt munca egala. Aici diferentele sunt de maxim 400-500 lei, dar trebuie inteles ca nu toti vom lua aceasta suma. Fiecare va lua diferenta pe care o mai are pana la salariul maxim.
Statutul ni se promite de peste 20 de ani, iar legea salarizarii nu stie nimeni cum va arata.
Absolut nimic de taierea sporurilor, desfiintarea functiilor de sef birou etc", a mai transmis Dorin Modure.
Foto: anaf/facebook