GRECO insista: Desfiintarea Sectiei Speciale este OBLIGATORIE. Romania risca sanctiuni
grecosectia specialajustitieana birchallmagistraticoruptie
Grupul Statelor contra Coruptiei (GRECO), saptamana trecuta, doua rapoarte pe Justite, in care critica ultimele evolutii ale sistemului judiciar din tara noastra, spunand ca Romania a incetinit lupta anticoruptie si cerand desfiintarea Sectiei Speciale.
In urma celor
doua rapoarte GRECO, Puterea din Romania a reactionat cu aceeasi ostilitate specifica oricarei recomandari venite din Uniunea Europeana si
refuza sa aplice recomandarile GRECO.
Presedintele PSD si premierul Romaniei a spus inainte de publicarea rapoartelor: "vedem ce puncte putem indeplini din raportul GRECO, vedem ce nu putem indeplini". "Si Franta are 11 puncte din raportul GRECO pe care nu le-a indeplinit", adauga Viorica Dancila.
"Raportul GRECO contine concluzii si recomandari care au generat si genereaza in continuare dispute aprinse in interiorul sistemului judiciar din Romania. Magistratii insisi critica Raportul si reclama erori majore in aprecieri, iar unele concluzii ale GRECO sunt contrare dispozitiilor Curtii Constitutionale.
Consiliul Superior al Magistraturii pare a se opune mai multor obiectii ridicate de expertii GRECO. In aceste conditii, oamenii politici trebuie sa se abtina de la orice demers pana cand magistratii si expertii nu se vor pune de acord", se arata intr-un comunicat de presa al PSD.
Expertii GRECO "au ratat sansa unui raport obiectiv, care sa ajute cu adevarat Justitia din Romania", spune vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, intr-un comunicat asumat si trimis de PSD.
PSD invoca si situatia Olandei, care ar fi neglijat unele recomandari GRECO, spunand ca nu va mai face modificari in Justitie.
PSD sustine ca "nu va mai pune in discutie nicio modificare a Legilor Justitiei si nu se va mai implica in astfel de controverse, pana cand nu se va ajunge la un consens general in randul asociatiilor reprezentative ale magistratilor din Romania".
"Este o pozitie similara cu cea adoptata de Olanda, care intr-un raspuns oficial adresat GRECO a afirmat ca 'nu poate implementa recomandarile decat cu un larg sprijin al judecatorilor si procurorilor, care pana in prezent nu au ajuns la un consens'.
De altfel, in prezent sunt 14 state europene, printre care Franta, Germania, Olanda etc, care inca nu au aplicat recomandarile GRECO, ceea ce inseamna ca Romania nu este nici pe departe un caz singular, cum sugereaza presedintele", arata PSD intr-un comunicat.
Romania nu este la prima abatere de a neglija recomandarile GRECO. Anul trecut, GRECO evidentia ca Romania a implementat pe deplin numai 2 din cele 13 recomandari incluse intr-o evaluare din 2016. Sapte recomandari nu au fost implementate, iar alte patru au fost doar partial implementate.
Romania risca sanctiuni daca nu aplica recomandarile GRECO
Vazand atitudinea Puterii de la Bucuresti, GRECO revine asupra recomandarilor, spunand, prin vocea secretarului executiv, ca cererea de desfiintare a Sectiei Speciale nu este optionala, ci are caracter obligatoriu.
Gianluca Esposito, secretarul executiv al GRECO, a spus, intr-un interviu pentru Ziare.com ca " regulile si procedurile noastre sunt foarte limpezi si ele spun ca statele membre sunt obligate sa implementeze recomandarile si asta, subliniez, in intervalul de timp care este indicat".
Cu alte cuvinte, recomandarile trebuie aplicate in legislatia interna a Romaniei, deci Sectia Speciala condusa de Adina Florea trebuie sa dispara.
GRECO nu poate aplica sanctiuni directe unei tari. In cel mai rau caz, o tara care nu respecta regulamentul si masurile anticoruptie, se autoexclude din Organizatie. Insa efectele cu adevarat grave vin in mod indirect. Imaginea unei tari care iese din GRECO, deci din grupul statelor care isi asuma lupta anticoruptie, poate fi grav afectata, iar investitorii straini pot fi alungati de o astfel de politica anti-europeana si anti-democratica.
Ana Birchall, ministrul Justitiei, a solicitat, saptamana aceasta,
o opinie de la asociatiile de magistrati din tara si ca analizeaza alaturi de specialisti din Minister rapoartele GRECO, punct cu punct. Oficialul GRECO s-a aratat multumit de acest raspus, iar Organizatia asteapta acum sa vada transpuse recomandarile in legislatia noastra interna.
Citeste si:
Companiile petroliere incearca sa aiba tot mai multa grija fata de mediu