Germania insista: Inca nu putem renunta la gazul de la rusi, la petrol da, anul asta
gaze rusestienergie rusiagermania
Oficialii germani subliniaza inca o data faptul ca nu se pot "rupe" brusc de alimentarea cu gaze naturale din partea Rusiei, insa importurile de petrol ar putea fi stopate chiar de anul acesta.
Cancelarul Olaf Scholz a declarat vineri, in cadrul unei conferinte de presa comune cu premierul britanic Boris Johnson, la Londra, faptul ca
Germania are nevoie de timp mai mult pentru a se putea desprinde de importurile de gaze naturale de la rusi. Cu petrolul, situatia e mai simpla si ar putea fi rezolvata chiar de anul acesta.
Amintim faptul ca declaratiile oficialului neamt vin in contextul in care statele europene depun eforturi pentru a-si castiga dependenta energetica in fata Rusiei, astfel incat sa isi permita sa stopeze importurile energetice, ca raspuns la agresiunile desfasurate de armata lui Putin in Ucraina. Din pacate, Germania, desi are cea mai puternica economie a Europei, este foarte dependenta energetic de Moscova. Trebuie precizat faptul ca importurile de gaze rusesti reprezinta peste jumatate din consumul german de gaze.
In alta ordine de idei, in cadrul acelorasi declaratii, oficialul german a spus ca tara sa va continua sa livreze arme Ucrainei pentru a o ajuta sa se apere de invazia rusa.
Te-ar putea interesa si: Carbunele, gazul si petrolul de la rusi NU va fi platit in ruble. Iesire in forta a sefei Comisiei Europene
Apare al cincilea pachet de sanctiuni impotriva Rusiei
Intre timp, blocul comunitar lanseaza al cicilea pachet de sanctiuni la adresa economiei Federatiei Ruse. Tarile UE au inghetat active rusesti si belaruse in valoare de cel putin 29,5 miliarde de euro. De asemenea, vasele si camioanele rusesti vor fi impiedicate sa intre pe teritoriul UE. Alte sanctiuni vizeaza interdictii pe importurile de carbune, lemn, chimicale dar si alte produse.
"Acest sanctiuni au fost adoptate ca urmare a atrocitatilor comise de soldatii rusi in Bucha si in alte locuri care s-au aflat sub ocupatie ruseasca", a spus Josep Borrell, seful diplomatiei europene, intr-un comunicat.
La randul sau, comisarul european pentru justitie, Didier Reynders, a declarat ca "adoptarea de sanctiuni nu este suficienta. Este la fel de important sa le punem in practica si sa ne monitorizam progresul".