Germania da lectii de austeritate, dar este corigenta la aceasta materie
germaniaausteritateimprumuturicrizazona euro
Germania, aflata in postura de motor economic al Europei, da lectii in stanga si in dreapta despre cum sa cheltui cu simt de raspundere. Insa, conform unor calcule, doar 4,7 miliarde de euro din masurile de austeritate stabilite de Berlin, cifrate la 11,2 miliarde de euro, prevazute de pachetul de economii, s-au concretizat in 2011.
Pe fondul crizei datoriilor, este de asteptat ca tarile europene sa puna in aplicare masuri dure de austeritate. Dar Germania nu da un exemplu foarte bun. Publicatia germana Der Spiegel a aflat ca Berlinul nu a reusit sa-si atinga obiectivele proprii de austeritate in 2011.
Germania a ramas in urma la capitolul austeritate
In pofida faptului ca face presiuni asupra vecinilor sai pentru ca acestia sa economiseasca, Germania a ramas in urma si in acest an, relateaza Spiegel in editia de luni.
In contextul in care cancelarul german Angela Merkel calatoreste de la un summit UE la altul, mantra constanta a ei in ultimele luni a fost: austeritate, austeritate, austeritate. Dupa cat se pare insa, cancelarul german nu este la fel de strict atunci cand vine vorba de bugetul tarii ei, releva publicatia mentionata.
Guvernul german nu a atins nici jumatate din economiile planificate
Potrivit Spiegel, guvernul german nu a atins nici macar jumatate din economiile planificate in bugetul federal. Doar 42% din reducerile de cheltuieli stabilite de guvernul de coalitie al lui Merkel, alcatuit din crestin-democratii conservatori si formatiunea prietenoasa cu afacerile Partidul Liber Democrat, nu ar fi fost de fapt puse in aplicare.
Calculele facute de influentul Institut de Cercetari Economice din Koln indica faptul ca doar 4,7 miliarde de euro (6,16 miliarde dolari) din masurile de austeritate cifrate la 11.2 miliarde de euro prevazute de pachetul de economii s-au concretizat in 2011.
Economii planificate de aproape 20 de miliarde de euro
Guvernul este, de asemenea, in urma cu obiectivele sale pentru acest an. Din economiile planificate initial de 19,1 miliarde euro, mai putin de jumatate au fost pus in aplicare. Pentru anul urmator, masurile concrete care au fost convenite pana acum acopera doar o treime din suma de economii anuntata. Cabinetul Merkel spera sa cada de acord privind bazele bugetului federal pe 2013 in luna martie.
Aceste lacune sunt deosebit de stanjenitoare pentru guvernul german, deoarece informatiile survin la scurt timp dupa ce 25 de state membre ale Uniunii Europene au convenit la inceputul lunii martie un acord fiscal international care le obliga sa adere la o disciplina fiscala mai mare.
Acord fiscal menit sa impuna austeritatea
Acordul face de asemenea apel la crearea de initiative bugetare echilibrate, inspirate din legislatia Germaniei de franare a datoriilor, care ar putea fi impuse de instanta UE, Curtea Europeana de Justitie din Luxemburg.
Scopul acordului este de a determina tarile din UE sa mentina masuri obligatorii de austeritate, legat de care liderii spera ca vor limita criza datoriei si impiedica tari precum Grecia sa adune datorii masive din nou. "Este o piatra de hotar in istoria Uniunii Europene", a declarat Merkel la semnarea acordului.
Eliminarea imprumuturilor pana in anul 2020
In conformitate cu legislatia Germaniei privind bugetul echilibrat, guvernul federal si landurile germane au stabilit plafoane pentru noi imprumuturi. Obiectivul fundamental este de a elimina toate imprumuturile pana in 2020.
Landurilor germane le va fi strict interzis sa faca noi imprumuturi incepand cu acel an, iar guvernul federal va putea sa imprumute doar pana la 0,35% din valoarea productiei economice anuale sau aproximativ 9 miliarde de euro.