Germania avertizeaza ca statele cu probleme economice ar trebui sa puna taxe mai mari pe averile cetatenilor inainte sa solicite fonduri
statebundesbankgermaniataxe
Tarile din Europa care au mari probleme economice si se afla in pragul falimentului ar trebui sa introduca o taxa pe averile cetatenilor lor inainte de a solicita ajutorul altor state, potrivit datelor bancii centrale a Germaniei.
Expertii spun ca afirmatiile dure ale Bundesbank au fost facute imediat dupa ce mai multe programe de asistenta financiara externa au fost derulate in zona euro in anii crizei economice.
Banca Centrala Europeana a intervenit recent pe piata obligatiunilor din Italia, tara in care averea medie a populatiei este mai mare decat in Germania, noteaza Reuters.
"O taxa pe capital corespunde principiului responsabilitatii nationale, potrivit caruia contribuabilii sunt responsabili pentru obligatiile guvernului lor inainte de a se impune solidaritatea altor state", se arata in raportul lunar al bancii.
Institutia bancara atrage atentia ca o astfel de taxa inseamna riscuri majore, iar implementarea sa nu va fi deloc usoara.
Bancherii germani au anuntat ca taxa mentionata ar trebui sa fie avuta in vedere doar in cazuri exceptionale, precum ar fi, de exemplu, evitarea intrarii in insolventa.
Potrivit Reuters, aceasta optiune a fost mentionata si in raportul FMI de anul trecut, in care se arata ca pentru a diminua datoriile a 15 tari din zona euro la nivelul din 2007 este necesara o taxa de 10% din activele nete ale cetatenilor.
Cu toate acestea, in Germania, Bundesbank nu ar sprijini implementarea unei astfel de taxe, sustinand ca ar afecta cresterea economica a tarii.
Bundesbank a anuntat ca statele cele mai afectate de recesiunea economica, precum Irlanda, Grecia, Spania, Italia, Cipru si Portugalia, si-au imbunatatit conditiile pentru o crestere sustenabila, dar exista inca probleme referitoare la nivelurile ridicate de indatorare.