General Electric doreste sa cumpere Alstom pentru 13 miliarde de dolari
alstomgeneral electrichoneywellcompaniiafaceritrenuri de mare viteza
General Electric se afla in negocieri pentru achizitia Alstom SA, constructorul francez de trenuri si centrale electrice, au declarat surse apropiate companiilor. Aceasta ar urma sa fie cea mai mare achizitie din istoria GE.
Acordul ar putea fi anuntat nu mai tarziu de saptamana viitoare. Compania americana ar urma sa plateasca 13 miliarde dolari pentru Alstom. Acest pret ar fi cu 25% mai mare decat actuala valoare de piata a gigantului francez.
GE ar urma sa aiba controlul asupra tehnologiei Alstom de constructie a TGV-urilor (trenuri de mare viteza) si infrastructurii de semnale feroviare, pe masura ce economia europeana isi revine din criza. Scaderea cu 20% a actiunilor Alstom au "ieftinit" compania, iar CEO-ul GE, Jeffrey Immelt, este tentat sa o cumpere la un pret bun.
Immelt va putea apela la rezervele de cash ale GE, pentru a finanta tranzactia. GE avea 89 miliarde dolari la finele lui 2013, inclusiv 57 miliarde dolari in afara SUA, pentru eventuale achizitii.
GE s-a orientat mai mult asupra unitatilor care produc motoare pentru avioane, locomotive si echipamente industriale, comasand divizia financiara, GE Capital, care a pus in pericol compania in timpul crizei globale. Alstom are sediul in suburbia pariziana Levallois-Perret si isi vinde activele pentru a-si reduce costurile si datoriile.
GE are sustinerea actionarului Alstom Bouygues SA. Conglomeratul francez detine 29% din Alstom, informeaza Bloomberg.
Virginie Hourdin, purtatoarea de cuvant a Alstom, a spus ca vanzarea catre GE "reprezinta un zvon nefondat", in timp ce Seth Martin, purtatorul de cuvant al GE, a refuzat sa comenteze informatiile. Aceeasi atitudine a afisat-o si purtatorul de cuvant al Bouygues.
Immelt a spus ca GE doreste sa faca achizitii de 1-4 miliarde dolari si va investi in "companii care ofera valori excelente, sinergii puternice si se incadreaza in strategiile de crestere ale GE; de asemenea, companiile trebuie sa fie disponibile imediat pentru vanzare".
Alstom este liderul global in productia de turbine pentru baraje, dar se afla in spatele GE si Siemens AG, cand vine vorba de turbinele pe gaz. Alstom este al treilea cel mai mare producator de echipamente pentru transferul energiei, dupa ABB Ltd. si Siemens si concureaza cu Bombardier Inc pe piata trenurilor si a altor echipamente feroviare.
In ianuarie, compania si-a redus estimarile privind profitul, pentru a doua oara in ultimele noua luni, din cauza vanzarilor reduse de echipamente pentru centrale termice. CEO-ul Patrick Kron a precizat in noiembrie 2013 ca Alstom va vinde active de 2 miliarde euro, inclusiv o participatie minoritara in divizia feroviara, pana la sfarsitul acestui an.
Alstom disponibilizeaza 1.300 angajati din departamentul informatie-tehnologie si cel producator de boilere, pentru a-si diminua costurile cu 1,5 miliarde euro, pana in aprilie 2016.
Compania franceza economiseste bani in Europa, dar investeste in China, Rusia, Brazilia, India si Africa de Sud, pentru a indeplini cererea pentru trenuri si turbine.
O asemenea afacere va atrage insa atentia legiuitorilor europeni. UPC, cea mai mare companie de curierat din lume, a retras o oferta de 5,6 miliarde euro pentru achizitia TNT Express NV, in 2013, dupa ce autoritatile europene au respins tranzactia. Incercarea GE de a cumpara Honeywell International Inc in 2000 s-a soldat cu acelasi esec.
GE si Alstom au discutat deja cu guvernul francez, pentru a obtine aprobarea acestuia.
In data de 17 aprilie, GE a prezentat rezultatele financiare din T1 2014, care s-au situat peste estimarile analistilor. Immelt renunta la unele active - in 2013, a vandut NBC Universal pentru 16,7 miliarde dolari. Compania a facut unele achizitii in industria de petrol si gaze, cum ar fi cea a grupului Lufkin Industries Inc (3,3 miliarde dolari, aprilie 2013).
Daca ar cumpara Alstom, GE ar bifa cea mai mare achizitie a sa, potrivit Bloomberg, care a analizat evolutia companiei incepand cu 1986. Totusi, in urma cu zece ani, GE ar fi fost dispus sa ofere 53 miliarde dolari pentru Honeywell, o afacere care nu s-a concretizat.