Game Over: Europenii cer desfiintarea Sectiei de investigare a magistratilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Game Over: Europenii cer desfiintarea Sectiei de investigare a magistratilor
Game Over: Europenii cer desfiintarea Sectiei de investigare a magistratilor
de Magda Florea la 07 Mai. 2019
Urmareste-ne pe Google News
magistratilegile justitieijustitieliviu dragneapsd aldeguvernadina floreakovesieppoprocuror sef european

Colegiul Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni, care reprezinta pe membrii acestuia ce sunt judecatori activi din toate statele membre ale Consiliului Europei, ”recomanda abandonarea in intregime a acestei initiative”, referindu-se la infiintarea sectiei speciale de investigare a infractiunilor comise de magistrati in cadrul careia lucreaza Adina Florea – la ”dosarul Kovesi”, printre altele. Tot de aceasta controversata sectie se leaga si deschiderea unui dosar penal impotriva lui Frans Timmermans, Vera Jourova, Angela Cristea si Augustin Lazar pentru fapte de constituire de ”grup infractional organizat”.

CCJE este ingrijorat de independenta judecatorilor romani si adoptarea modificarilor aduse celor trei legi ale justitiei, se arata intr-un raspuns adresat pe 25 aprilie unei solicitari adresate de FJ.
 
Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni (CCJE) este o autoritate consultativa a Consiliului Europei cu privire la aspecte legate de independenta, impartialitatea si statutul judecatorilor. CCJE este singurul organism dintr-o organizatie internationala compus exclusiv din judecatori, provenind din toate statele membre ale Consiliului Europei.
 

CCJE a facut si o lista de recomandari pentru autoritatile din Romania, carora le cer desfiintarea sectiei de investigare a magistratilor:

 
Prezentam mai jos recomandarile formulate de Colegiul Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni. Vezi aici textul integral
 
1. Colegiul Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni, care reprezinta pe membrii acestuia ce sunt judecatori activi din toate statele membre ale Consiliului Europei, achieseaza la ingrijorarile exprimate de Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania cu privire la independenta judecatorilor romani si adoptarea modificarilor aduse celor trei legi ale justitiei.
 
.2. Colegiul CCJE recomanda, in consecinta, reconsiderarea rolului limitat pe care reprezentantii societatii civile il au in prezent, in mod nepotrivit, in activitatea CSM.
 
3. In ceea ce priveste raspunderea materiala a judecatorilor, Colegiul CCJE isi exprima ingrijorarea cu privire la rolul decisiv al Ministerului Finantelor Publice in stadiul initial al procedurii, si care, in calitate de organ al puterii executive nu poate evalua in mod adecvat existenta sau cauzele unei erori judiciare. Se recomanda in intregime reconsiderarea acestui amendament. Asemenea plangeri, daca sunt formulate, ar trebui transate exclusiv de o instanta independenta, cu asigurarea tuturor garantiilor prevazute de art. 6 CEDO.
 
4. In completarea acestor chestiuni procedurale, Colegiul CCJE recomanda cel putin ca definitia erorii judiciare sa fie suplimentar precizata, in sensul ca judecatorii nu pot fi trasi la raspundere decat in ipoteza in care reaua credinta sau grava lor neglijenta a fost stabilita prin procedura corespunzatoare. Colegiul CCJE recomanda in continuare doar reaua credinta, nu si grava neglijenta, ca posibil temei al raspunderii pentru erori judiciare.
 
5. Cu privire la crearea unei structuri distincte a Ministerului Publicpentru investigarea infractiunilor comise de judecatori, Colegiul CCJE recomanda abandonarea in intregime a acestei initiative.
 
6. Colegiul CCJE conchide in sensul ca noua obligatie impusa judecatorilor, prin limitarea libertatii lor de exprimare, nu este necesara, ridica numeroase semne de intrebare, poate constitui subiect al interpretarilor abuzive si contradictorii, periclitand independenta judiciara, astfel incat se recomanda inlaturarea acestei modificari.
 
7. Cu privire la atacurile repetate si fara precedent ale factorilor politici impotriva judecatorilor, Colegiul CCJE condamna orice declaratii, comentarii sau remarci in Romania care depasesc granitele unor critici legitime si al caror scop real este de fapt atacarea, intimidarea, exercitarea oricaror altor tipuri de presiuni asupra judecatorilor sau umilirea lor, prin folosirea de argumente simpliste, iresponsabile sau demagogice, precum si desconsiderarea in orice alt mod a sistemului judiciar sau a judecatorilor in mod individual.
 
8. In ceea ce priveste dreptul judecatorilor de a protesta impotriva politicilor sau actiunilor de natura a le afecta independenta, Colegiul CCJE confirma in mod absolut dreptul legitim al judecatorilor din Romania sau de oriunde de a protesta impotriva acestor actiuni, intr-un climat de respect reciproc si intr-o modalitate compatibila cu pastrarea independentei judiciare si a impartialitatii.

Orban: Sectia pentru anchetarea magistratilor este un instrument politic construit de Dragnea pentru a intimida
 

"As vrea sa salut Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a demontat complet decizia procurorilor PSD-isti prin care se instituise control judiciar pentru Laura Codruta Kovesi. Prin aceasta decizie se arata, odata in plus, care este adevarata fata a Sectiei Speciale pentru Anchetarea Magistratilor, adica un instrument politic care a fost construit de Dragnea pentru a intimida si pentru a-i pedepsi pe judecatorii si procurorii care indraznesc sa se lege de ei, indraznesc sa le ancheteze infractiunile si indraznesc sa-i pedepseasca pentru aceste infractiuni comise. 
 
PNL va continua campania de lobby pe care am dus-o si pana astazi, pentru a informa corect institutiile europene, Parlamentul European, Consiliul Uniunii, Comisia Europeana privitor la adevarul actiunilor actualei majoritati guvernamentale si vom face tot ce depinde de noi pentru a permite candidatului roman sa ocupe pozitia de procuror-sef al Parchetului European”, a spus Orban, intr-o conferinta de presa.
 
Acesta a amintit ca atat liderul popularilor europeni, cat si liderul ALDE, Guy Verhofstadt, cat si Partidul Socialist European au anuntat, la nivelul Parlamentului, ca sustin candidatura la functia de procuror-sef al Parchetului European a Laurei Codruta Kovesi, ca de altfel si presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.
 
Ludovic Orban a aratat ca orice demers facut de actuala majoritate impotriva sansei ca un roman sa ocupe o functie de prestigiu la nivel european, asa cum este functia de procuror-sef al Parchetului European, echivaleaza cu „o tradare a intereselor Romaniei”.
 
"Ii somez inca o data pe acesti iresponsabili, care fac tot ce pot pentru a dinamita imaginea Romaniei la nivel european, ii somez inca o data sa inceteze orice demers impotriva Laurei Codruta Kovesi si, de asemenea, sa inceteze orice agresiune impotriva justitiei pentru ca, va mai spun o data: orice ordonanta care va fi emisa in domeniul justitiei (...) va provoca daune ireparabile pentru Romania”, a mai afirmat liderul liberal.

CCR spune ca Sectia Speciala de investigare a magistratilor este constitutionala

 
La inceputul lunii martie, Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi,  ca ordonanta de urgenta privind operationalizarea Sectiei speciale de investigare a magistratilor nu incalca legea fundamentala, respingand astfel criticile PNL si USR, a declarat un judecator la finalul sedintei.
 
Potrivit unor surse din cadrul CCR, decizia a fost luata cu 6 voturi in favoarea Sectiei si 3 voturi ”impotriva. Judecatorii care au votat impotriva OUG de operationalizare a Sectiei au fost Livia Stanciu, Stefan Minea si Daniel Morar.
 
Infiintarea Sectiei speciale de anchetare a magistratilor a fost facuta in 2017, prin modificarea legii privind organizarea judiciara, una dintre legile justitiei. Atacata la Curtea Constitutionala, noua prevedere a primit unda verde in ianuarie 2018.
 
 Dupa ce legea a intrat in vigoare, in iulie 2018, Guvernul a adoptat, in octombrie, o Ordonanta de Urgenta prin care a fost operationalizata sectia speciala in cadrul Parchetului General care va ancheta cauzele cu magistrati (detalii aici). Ordonanta de urgenta a fost apoi adoptata si de Parlament, iar PNL si USR au atacat legea la Curtea Constitutionala in decembrie 2018.
 

Kovesi, dosarul favorit al sectiei speciale
 

Pe 15 februarie, procurorul SIIJ Adina Florea a chemat-o la audieri pe fosta sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, in urma unui denunt facut de fugarul Sebastian Ghita in decembrie anul trecut. Fugit in Serbia, dupa ce a fost trimis in judecata in mai multe dosare de coruptie, Ghita sustinea ca, in anul 2011, Kovesi i-a cerut sa achite 200.000 de euro pentru aducerea lui Nicolae Popa cu un avion din Indonezia, pe numele caruia exista un mandat international de arestare.
 
Pe baza denuntului facut de Ghita, Adina Florea a acuzat-o pe Laura Codruta Kovesi de luare de mita, abuz in serviciu si marturie mincinoasa.
 
La o zi dupa amanarea dezbaterii privind constitutionalitatea SIIJ, Laura Codruta Kovesi a fost citata din nou, pentru data de 7 martie, la Sectia speciala, ziua in care, in cadrul conferintei presedintilor din Parlamentul European – liderii grupurilor politice si presedintele forului – au fost decisi urmatorii pasi de urmat in privinta numirii procurorului-sef european inainte de demararea negocierilor cu Consiliul Uniunii.
 
La audierea din 7 martie, Kovesi a aflat ca este urmarita penal intr-un al doilea dosar, in care este acuzata de constituirea unui grup infractional organizat in cadrul DNA si de complicitate la represiune nedreapta.
 
Ulterior, Parlamentul European a informat oficial Consiliul ca Laura Codruta Kovesi este candidatul pe care il sustine pentru sefia Parchetului European.
 
La 28 martie, Laura Codruta Kovesi a fost plasata sub control judiciar de procurorii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu, luare de mita si marturie mincinoasa.
 
Fosta sefa DNA a contestat la Inalta Curte de Casatie si Justitie decizia, unde judecatorii i-au dat dreptate. Astfel, pe 3 aprilie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus ridicarea masurii preventive a controlului judiciar in cazul Laurei Codruta Kovesi.
 
Decizia ICCJ este definitiva.
 
Considerand-o un atac la adresa statului de drept, PNL vrea "desfiintarea acestei Sectii speciale de investigare a infractiunilor realizate de magistrati, care a capatat aspectul unui pluton de executie a magistratilor independenti in care comanda 'foc!' o da ministrul Justitiei la ordinul lui Dragnea”, a adaugat liderul liberalilor.

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor

today21 Dec. 2024
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Cultura generala

Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?

today21 Dec. 2024
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Reteta zilei

Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea

today21 Dec. 2024
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!

today21 Dec. 2024
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Reteta zilei

Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!

today21 Dec. 2024
Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Analize

Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?

today20 Dec. 2024
Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Reteta zilei

Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea

today21 Dec. 2024
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Banii tai - sectiune de educatie...

Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!

today21 Dec. 2024
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Reteta zilei

Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!

today21 Dec. 2024
Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x