Furnizorii de energie din Romania, apel disperat catre Guvern. Cer eliminarea TVA si a accizelor din facturi, dar si investitii in domeniu
furnizori energiefacturi utilitatifacturi mai scumpe
Furnizorii de energie din Romania au transmis o serie de solicitari ferme catre Guvernul Romaniei, dar si alte autoritati responsabile din domeniul energiei.
In cadrul unei scrisori deschise, adresate Paramentului, Guvernului, ANRE si Consiliului Concurentei, Asociatia Furnizorilor de Energie din Romania (AFEER), solicita sprijin.
AFEER are cateva solicitari punctuale de la autoritatile romane, impartite in doua mari categorii: de adoptat pe termen scurt si pe termen lung.
In categoria masurilor care se impun cat mai curand, AFEER enumera: eliminarea TVA si a accizelor din facturile de utilitati.
Furnizorii de energie critica Executivul, pentru ca "nu a fost capabil sa acceseze fonduri europene"
”De-a lungul timpului, au fost cateva cauze majore care au condus la o limitare extrema, chiar o stopare a investitiilor in noi capacitati de generare a energiei electrice, precum interventia statului, inclusiv prin reglementari primare si secundare, care au condus la o distorsionare evidenta a pietei, dar care au generat si un nivel foarte scazut de recuperare a eventualelor investitii, ceea ce i-a determinat pe investitorii privati sa-si revizuiasca planurile.
Pe de alta parte, nici Guvernul, in calitate de proprietar al majoritatii producatorilor de energie si a retelei de transport, nu a fost capabil sa acceseze fonduri europene nerambursabile prin Planul National de Investitii (PNI), program in care au ramas fonduri importante necheltuite, astfel ca nu au aparut noi capacitati de producere, iar reteaua de transport a ramas cu o capacitate redusa in multe regiuni de interes pentru investitii in generare. In plus, schimbarile dese si de substanta ale legislatiei au impiedicat, o data in plus, investitiile in domeniu", a declarat Ion Lungu, directorul executiv al AFEER.
“Asistam, in aceasta perioada, la o crestere importanta de preturi"
“Asistam, in aceasta perioada, la o crestere importanta de preturi, atat pe piata europeana, cat si pe cea nationala. Pe langa cresterea cererii de energie (electrica si gaze naturale), determinata de reluarea activitatii economice la niveluri similare celor dinainte de perioada pandemica (situatie care a dus cresterea economica in Uniunea Europeana, la fel ca si in Romania), a intervenit si majorarea preturilor la care se tranzactioneaza certificatele de emisii (chiar la peste 57 euro) ca urmare a angajamentelor statelor membre UE de a face tranzitia catre surse nepoluante si sustenabile de energie, ceea ce a condus la o crestere importanta a preturilor energiei electrice si gazelor naturale”, a transmis AFEER.
Asociatia subliniaza faptul ca preturile facturilor nu au crescut din cauza furnizorilor.
"Furnizorii nu sunt cauza cresterilor de preturi, ci, dimpotriva, ei sunt cei mai expusi, fiind ultima veriga in fata consumatorului. Furnizorii sunt si cei ce incearca sa vina in sprijinul clientilor, pentru a-i proteja cat mai mult posibil in fata cresterilor de preturi de pe piata angro de energie", mai puncteaza Asociatia.
“Si in prezent exista, in continuare, bariere in reluarea investitiilor in sectorul energetic: intarzieri mari in transpunerea legislatiei europene, schimbari legislative privind taxarea sau privind piata, intarzieri mari in implementarea noilor programe de finantare din fonduri publice (precum Fondul de Modernizare), neclaritati in interpretarea reglementarilor adoptate (precum cele referitoare la contractele bilaterale de lunga durata, desi acestea sunt nu doar permise, ci incurajate de legislatia europeana), neclaritati privind viitorul resurselor de gaz din Marea Neagra (in conditiile in care estimarile sunt ca, in 10 ani, Romania isi epuizeaza rezervele de gaze naturale, iar importurile din acest an au crescut de aproape 3 ori fata de 2020), neclaritati intre volumul total al capacitatilor instalate teoretic si cel a capacitatilor cu adevarat functionale (ceea ce determina, implicit, blocarea unor avize tehnice de racordare – ATR din cauza unor unitati nefunctionale).
De mentionat si ca multe proiecte de investitii au solutii de racordare cu intarirea obligatorie a retelei, ceea ce implica majorarea semnificativa a costurilor pentru investitori, consecintele ajungand pana la stoparea investitiilor. In plus, exista si o reticenta a sectorului bancar in finantarea proiectelor care nu au acoperite integral riscurile, la care se adauga si costuri de finantare mai mari fata de cele percepute in alte tari europene", mai arata Asociatia.