Freelancing-ul - viitorul pe piata muncii
freelancingmunca remotetelemuncapiata muncii
Piata muncii a suferit schimbari semnificative in ultimul an, pe fondul crizei sanitare care a accelerat fenomenul
muncii remote, iar expertii sustin ca nu este vorba despre o tendinta efemera, ci despre o noua normalitate, care se va amplifica in viitor.
In acest context, platforma de recrutare BestJobs lanseaza un nou serviciu, dedicat proiectelor in regim freelancing, liber profesinistilor care cauta locuri de munca pe perioada determinata de timp si colaborari pe perioade limitate de timp.
Accesand noul serviciu, angajatorii pot gasi profesionisti care isi doresc sa lucreze in sistem freelance, iar persoanele care isi doresc un regim de munca pe care sa si-l organizeze in functie de propriul program, vor putea cauta pe platforma joburi care sa se modeleze pe asteptarile lor.
Cei care cauta proiecte punctuale si colaborari in regim freelancing vor putea sa isi selecteze optiunea de freelance direct din profilul lor de candidat, aratandu-si disponibilitatea pentru lucrul in sistem freelance.
Noul serviciu consolideaza oferta de recrutare de freelanceri acoperita pana acum de platforma de recrutare prin proiecte punctuale de recrutare de specialisti in HR, coachi sau mentori, consultanti in sfera fondurilor europene, specialisti IT, call center sau creatori de continut.
Freelancing-ul va cunoaste o crestere importanta in 2021
Fenomenul se va dezvolta substantial in 2021, spune BestJobs, care estimeaza o crestere de peste 40% a pietei de recrutare in sistem freelance pana la finalul acestui an.
Semne bune vin si din partea companiilor
Conform unui sondaj realizat de platforma la finalul anului trecut, peste 45% dintre managerii chestionati au spus ca, in contextul actual, sunt mult mai interesati sa angajeze in sistem project-based decat erau inainte de debutul pandemiei.
De asemenea, romanii sunt tot mai interesati de un astfel de regim de munca: 21% dintre respondentii la un sondaj desfasurat de BestJobs in perioada martie-aprilie 2021 spun ca sunt tentati sa faca trecerea de la un job full-time intr-o singura companie la joburi in sistem freelancing.
Joburile in IT - cele mai vanate de romanii care isi doresc sa devina liber profesionisti
Cei mai multi romani care si-ar dori sa activeze in sistem freelancing tind catre joburi in: IT (36%), marketing si servicii creative (29%), financiar (19%), transporturi (15%), outsourcing (14%).