Franta si Estonia, un model de plasare a tarilor inteligente pe fluxurile esentiale ale lumii de astazi
frantaestoniaedouard philippeuniunea europeana
Primul ministru al Frantei face prima vizita oficiala in Estonia si aceasta destinatie nu este aleasa la intamplare
Din punctul meu de vedere, alegerile prezidentiale din Franta si alegerile parlamentare constituie un punct de cotitura important in istoria democratiei europene.
Am vazut in ce fel o elita super-scolita, competenta, tanara, fara experienta politica si fara complexe, sustinuta de o populatie educata si inteleapta, a stiut sa schimbe definitiv foaia istoriei pe care au zburdat fosilele politice imbatranite si blazate.
Tot ce fac acesti oameni noi – presedintele, primul ministru guvernul si 2/3 din parlamentari – imi starneste interesul pentru ca simt un aer de prospetime si de nemaivazut.
In acest context am urmarit cu interes si maniera in care primul ministru Edouard Philippe si-a gandit prima vizita oficiala in strainatate -”Pourquoi Edouard Philippe a choisi l’Estonie pour son premier voyage a l’etranger “,Alexandre Boudet , Huffington Post, ed.fr, 28.06.2017.
El nu a optat pentru Germania, asa cum a facut presedintele Emmanuel Macron care s-a gandit la reactivarea “motorului Europei” in noul context creat.
Nu a optat nici pentru o tara cu care Franta intretine relatii diplomatice particulare , conditionate de interese economice de anvergura . Nu ! A optat pentru Estonia , unde sunt numai vreo 500 de expati francezi .
De ce Estonia ?
In primul rand : de la 1 iulie 2017 Estonia preia presedintia Uniunii Europene. Alegand Estonia ca o prima destinatie diplomatica Edouard Philippe vrea sa transmita mesajul ca pentru Matignon Europa ramane o prioritate guvernamentala ;
In al doilea rand : se vor discuta cu reprezentantii Estoniei probleme legate de brexit, securitatea frontierelor cu Rusia si introducerea tehnicii numerice in guvernare.
Fiind la presedintie Estonia va lucra intens la problema brexitului, care nu este de loc usoara si care poate sa-i afecteze serios pe francezi .
Problema securitatii granitelor Estoniei cu Rusia priveste direct si Franta :
- Edouard Philippe va vizita o baza militara NATO, unde contingentul de soldati francezi este cel mai important : 300 militari. Baza a fost creata in 2014, cu ocazia anexarii regiunii Crimea de catre Moscova.
- Edouard Philippe va vizita de asemenea un centru NATO de ciber-aparare, creat dupa ciber-atacul Rusiei asupra Estoniei in 2007.Am aflat in aceasta dimineata, prin emisiunea “C’Est dans l’Air” -TV 5 ,ca acest lucru survine dupa ce presedintele Emmanuel Macron a anuntat crearea celei de-a patra armata din Franta -ciber-armata. Ea va fi operationala atat in ciber-atacuri cat si in ciber-aparare. Armata va fi sprijinita de trei inele de suport : societatea civila, cu specialistii ei, informaticieni profesionisti si 6000 de studenti, special formati, care vor actiona numai in caz de atac major.
In al treilea rand : Edouard Philippe este interesat in mod special de experienta Estoniei in e-administratie, fiind una din cele mai avansate tari din lume la acest capitol.
Specificitatea Estoniei
Am avut ocazia sa merg in Estonia, la Tallinn, in anul 2001. Trebuia sa pregatesc un raport de cercetare pentru Politica de tineret a Estoniei.
La acea data, Estonia era tara cu una din cele mai educate populatii din Europa. Intre timp, lucrurile s-au amplificat. In acest moment, conform ultimei evaluari PISA – cea mai serioasa evaluare a sistemelor educationale mondiale- Estonia se afla pe locul trei in lume. Fabulos !
Am avut ocazia, de asemenea , sa admir inetelepciunea, calmul si echilibrul estonienilor. Pentru ei a fost o problema rationala selectia lucrurilor pe care le preiau de la ocupantii rusi. N-au aruncat tot. Ce a fost bun, au preluat. De exemplu, carti de pedagogie exemplare, bazate pe experimente stiintifice. Multele vase de razboi rusesti nu au fost topite cu obida, ci transformate in discoteci si hoteluri plutitoare. I-am admirat
Am prezentat aceasta vizita pentru ca ar putea fi o pilda, si pentru noi, romanii, a manierei inteligente de a ne plasa pe fluxurile esentiale ale lumii de astazi. Desigur, daca cumva ne mai intereseaza acest lucru.