Francezii ies azi din izolare: Asa ar putea arata si la noi relaxarea din 15 mai
deconfinarefrantarestrictiistare de alerta
Romania va aplica, din 15 mai, o relaxare graduala a restrictiilor impuse prin Ordonantele militare, pe perioada starii de urgenta. Pana acum, Romania a adoptat modelul francez, urmand masurile pe care Macron le-a dispus in Franta impotriva pandemiei COVID-19. Astfel, e important sa aruncam o privire in curtea francezilor, pentru a vedea ce masuri e posibil sa se adopte in Romania, pentru perioada starii de alerta.
Francezii ies pe 11 mai din izolare. "Deconfinarea" are loc insa diferit, pe teritoriul Frantei. Tara a fost impartita in doua departamente: verde si rosu.
Departamentele situate in Ile-de-France, Hauts-de-France, Grand-Est, Bourgogne-Franche-Comté si Mayotte au fost clasificate in rosu pe harta deconfinarii. Acest lucru inseamna ca in aceste zone, „virusul circula in mod activ, spitalul se confrunta inca cu tensiune”, a spus seful Executivului francez.
Premierul a declarat joi ca diferenta dintre aceste doua Frante va fi mai clara la inceputul lunii iunie, pentru a doua etapa a deconfinarii. El a mentionat in mod special „deschiderea, poate, a liceelor, cafenelelor, restaurantelor” din departamentele verzi. Pe de alta parte, aceste unitati vor ramane inchise in departamentele care vor ramane rosii dupa 2 iunie.
E posibil ca Romania sa aplice aceeasi tactica. Sa se aplice masuri de relaxare diferite, valabile spre exemplu, pe judete, nu la nivelul intregii tari. De exemplu, judetul Suceava, in care se inregistreaza cele mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus ar putea beneficia de mai putine masuri de relaxare, fata de alte judete in care numarul cazurilor este de cateva zeci de ori mai mic.
Si francezii renunta de luni la declaratia pe propria raspundere. Aceasta nu mai este necesara pentru a iesi din casa, cu exceptia lui Mayotte, unde inchiderea a fost extinsa. Dar aceasta libertate gasita va fi limitata la 100 km in jurul resedintei.
In eventualitatea unui control, cetatenii francezi pot face dovada ca locuiesc in permietrul respectiv, fie cu documentele de identitate, fie spre exemplu cu o factura.
Dincolo de limita celor 100 de km, va fi necesara declaratia, au anuntat autoritatile. Pentru a putea depasi acest perimetru, va fi nevoie de motive intemeiate, la fel ca pe timpul starii de urgenta.
De asemenea, autoritatile permit calatoriile intre departamentele rosii si cele verzi, in limita a 100 de kilometri fata de domiciliu, si doar pentru motive intemeiate se poate depasi acest numar de kilometri.
In Ile-de-France, pentru a putea lua metroul, RER-ul sau autobuzul in orele de varf (6:30 am 9:30 si 16:00 - 19:00), va trebui, de asemenea, sa aveti „un certificat de la angajator sau aveti un motiv convingator pentru a calatori, fie ca este un motiv de sanatate, o citatie a justitiei sau pentru a insoti copiii ”, a anuntat ministrul Transporturilor, Elisabeth Borne. Acesta trebuie sa indice „orele in care salariatul este autorizat sa ajunga la locul sau de munca” , in conformitate cu regiunea Ile-de-France .
Nu in ultimul rand, autoritatile franceze recomanda ca intrunirile intre prieteni sa se desfasoare in limita maxima a 10 participanti.
Centrele comerciale mai mari de 40.000 m 2 vor putea redeschide oriunde in Franta continentala, cu exceptia insulelor franceze. Pe de alta parte, barurile, restaurantele si cinematografele vor ramane inchise pe intreg teritoriul, cel putin pana la inceputul lunii iunie, anunta
Le Monde.
Ca si in Romania, masca de protectie devine obligatorie in mai multe situatii: in mijloacele de transport in comun, in companii, crese, unitati de invatamant . Cei care nu respecta aceasta regula, vor fi sanctionati cu o amenda contraventionala de 135 de euro.
Si in Romania, ministrul Sanatatii a anuntat ca persoanele care nu vor purta masca dup 15 mai vor fi sanctionate cu amnenda, insa nu a anuntat pana in acest moment care va fi cuantumul acesteia. La noi, masca va fi obligatorie in mijloacele de transport in comun si in spatiile publice inchise.
Purtarea mastilor nu este impusa permanent tuturor in spatiile publice. Cu toate acestea, la Nisa, primarul LR, Christian Estrosi, a anuntat vineri ca va fi obligatoriu in spatiul public de pe "intreg teritoriul Nisa" sub o amenda de 35 de euro. Pe fata ... sau in buzunar " Va fi obligatoriu sa-l ai pe tine ", a spus functionarul ales.
Franta redeschide o buna parte dintre scoli. "Un milion de elevi vor fi intampinati de aproximativ 130.000 de profesori", potrivit ministrului Educatiei Nationale, Jean-Michel Blanquer. Aproximativ 15% dintre elevi si 34% dintre profesorii din scolile primare. Intre "80% si 85% din scoli vor fi deschise incepand cu 12 mai” .
Citeste si:
DOCUMENT: Regulile care raman in vigoare dupa 15 mai in companii, in scoli, mijloacele de transport si alte activitati