Fostul sediu al ambasadei SUA din Bucuresti a fost scos la licitatie pentru 4,5 milioande e euro
licitatiipalatul stirbeynpalatul de piatra udriste nasturelnpalatul andrenyi din aradnpalatul maurice blankn
Sediu al ambasadei SUA din Piata Universitatii a fost scos la licitatie cu un pret de 4,5 milioane de euro, de catre Artmark Historical Estate. Artmark a mai scos la licitatie in total patru palate celebre din Romania, ridicate la o valoare totala de 300 de milioane de euro. Celelate cladiri sunt: Palatul de Piatra Udriste-Nasturel, Palatul Andrenyi din centrul Aradului si Palatul Stirbey din Darmanesti (Bacau).
Palatul Maurice Blank
Se afla la intersectia strazilor Tudor Arghezi si Blanduziei lua fiinta in 1891 si este scos la licitatie la suma de 4,5 milioane de euro. Cladirea de la intersectia strazilor Tudor Arghezi si Blanduziei a luat fiinta in 1891, sub viziunea primului ei proprietar, din mana si proiectul celebrului arhitect elvetian Louis Pierre Blanc (1860 - 1903).
Palatul a devenit sediul Ambasadei Americane din 1934, pana in 2011.
Cladirea a fost pusa in vanzare, anul trecut, chiar de Ziua Nationala a SUA. Pretul de pornire a fost initial de 5,5 milioane de euro, valoarea sa fiind stabilita intre 6,5 si 7,5 milioane de euro.
Palatul Andrenyi din Arad
Palatul Andrenyi din Arad a fost construit intre anii 1880-1890 de catre o familie de comercianti instariti din Ghioroc. Numele palatului este dat de numele acestei familii.
In 1948, cladirea a devenit Palatul Pionierilor, urmand ca din 1990 sa adaposteasca Palatul Copiilor.
Fatada cladirii cu un etaj este executata in stil neoroman, cu detalii neoromantice. Usile si ferestrele sunt bogat ornamentate, executate din lemn de esenta tare si s-au pastrat intacte pana astazi. Ornamentatia peretilor interiori si a tavanelor sunt pastrate, de asemenea, pana astazi, si este deosebit de frumoasa.
Dupa nationalizare, familia Andrényi a pierdut tot, inclusiv cladirea care ii poarta astazi numele. Batranul baron, ca sa-si castige existenta, era nevoit sa transporte nisip cu o caruta. Dintre fiii sai, cel mai mare, Karoly, lucra ca sofer pe o vidanjera, iar cel mai mic a devenit electrician.
Pretul de pornire al palatului de 2.220 mp suprafata utila si 37 de camere e de 2,5 milioane de euro, iar Artmark mizeaza pe faptul ca va obtine in jur de trei milioane de euro.
Citeste si:
De astazi, puteti retrage contactless bani de la bancomat
Palatul de Piatra Udriste Nasturel
Palatul din Herasti, cunoscut si sub numele de ”Casa de piatra”, este amplasat pe un platou din apropierea raului Arges. Este situat la 30 de kilometri fata de Bucuresti si 15 fata de Dunare.
Palatul a fost construit la inceputul secolului al XVII-lea, fiind cel mai vechi dintre cele patru palate, din initiativa boierului Udriste Nasturel, carturar vestit in epoca si cumnat al domnitorului Matei Basarab.
Cladirea, construita integral din piatra, a fost gandita ca resedinta de vara pentru carturar si fratele sau, Cazan, planul cladirii reflectand acest aspect.
Licitatia pentru Palatul de Piatra incepe de la 850.000 de euro, iar pretul ar puea urca pana la 1,5 milioane de euro.
Palatul Stirbey
Palatul Stirbei din Buftea este un palat situat la 20 de kilometri de Bucuresti. Barbu Dimitrie Stirbei, domnitor al Tarii Romanesti a inceput in 1850 constructia palatului de la Buftea ca o cula, prevazuta cu doua tuneluri de iesire in caz de primejdie. Urmasii sai au adaugat acestei cladiri inca doua etaje si i-au adus o serie de modificari importante, in ton cu moda arhitectonica a acelor ani, si anume stilul Tudor. Palatul a fost terminat, in linii mari, de fiul sau Alexandru B. Stirbei, in 1863.
Palatul Stirbei a fost construit dupa planurile arhitectului Joseph Hartl, lucrarile fiind supervizate de Michel Sanjouand, care construise si Palatul Stirbei de pe Calea Victoriei din Bucuresti.
In 1916, in Primul Razboi Mondial, palatul a fost loc de refugiu pentru Regina Maria impreuna cu cinci dintre cei sase copii ai sai.
In iunie 1948, proprietatea a fost nationalizata si a functionat pana in 1977 ca spital, iar intre 1978-1989 ca tabara pentru copii, administrata de Inspectoratul Scolar Bacau. In 2005, palatul a fost recuperat de nepotii Elisabetei Stirbey, fiind vandut in 2014, iar acum cumparatorii interesati trebuie sa solicite pretul de vanzare al proprietatii.
Palatul din Darmanesti, cu o suprafata de 4.500 mp, este dispus pe patru niveluri – subsol, parter si doua etaje, cu o terasa semicirculara, iar anexele ocupa aproximativ 1.000 mp.