Fostul presedinte al CJ Olt, Stanescu, recunoaste existenta clanurilor mafiote, dar spune ca vinovat e Basescu
crima organizatamafiepaul stanescutraian basescucazul caracal
Senatorul PSD Paul Stanescu, fost presedinte al CJ Olt si fost presedinte executiv al Partidului Social Democrat (PSD), a declarat ca se cunoaste existenta unor clanuri mafiote, interlope, in regiune, insa spune ca nu are informatiile necesare, dar ca "toata lumea banuieste". De asemenea, fostul presedinte executiv al PSD da vina pe fostul sef de stat, Traian Basescu, pentru situatia in care a ajuns Politia Romana, dar si pentru puterea sporita a clanurilor mafiote.
Paul Stanescu il scoate pe Basescu vinovat
Senatorul PSD Paul Stanescu, a declarat ca, desi se cunoaste existenta "unor retele", referindu-se la retele mafiote, acest lucru este cunoscut din faptul ca "toata lumea banuieste", el neavand "informatiile necesare".
Totusi, spune Stanescu, vina i-ar apartine lui Traian Basescu pentru puterea dobandita de clanurile interlope si aminteste momentul in care Basescu a avut o intalnire cu niste romi din zona Oltului, in cadrul unei ceremonii traditionale, unde Primei Doamne i s-a oferit un cadou simbolic.
"Se cunoaste existenta unor retele, toata lumea banuieste. Nu avem informatiile necesare. Sunt oameni politici care pot fi acuzati in mod direct de legaturi cu asemenea grupari. Si v-as da cel mai autentic exemplu, tot din judetul Olt. Draganesti de Olt, unde e clanul Bercea.. e la 20 de kilometri de Caracal. Trebuie sa ne aducem aminte ca la o sarbatoare Traian Basescu era de mana cu Bercea Mondial, cu Prima Doamna.
Ne aducem aminte ca Bercea Mondial punea o salba de galbeni la gat Primei Doamne, ne aducem aminte de mormanul pe care clanul Bercea l-a dus fratelui Mircea Basescu pentru ca el sa iasa din puscarie”, a afrimat Paul Stanescu, la Antena 3.
Intr-adevar, Mircea Basescu a fost condamnat la inchisoare cu executare pentru anumite legaturi ilegale cu asa-zisul Bercea Mondial, fiind condamnat definitiv, chiar daca fratele sau era presedintele Romaniei.
Mircea Basescu a executat un an si trei luni din cei patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta in favoarea interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.
Paul Stanescu merge mai departe cu acuzatiile la adresa fostului presedinte si spune ca el se face vinovat de distrugerea MAI-ului, fiindca ar fi desfiintat institutia sectoristului, a acelui polistist care patrula pe strazi si avea in control cateva strazi din oras, de care avea grija si pe ai carei locuitori ii cunostea foarte bine, fiind atent la lucrurile dubioase care se puteau intampla.
"Clasa politica a dus la distrugerea, nu spun a MAI, dar cel putin a Politiei Romane. Prin desfiintarea sectoristilor. Un sectorist, cel din Bolt, din Caracal, aveau registreu cu toti locuitorii din sectorul unde el era repartizat. Un sectorist de la vremurile pe care le-am trait impreuna nu ai trebuia mai mult de un sfert de ora sa ajunga la locul tragediei. Pentru ca el stia si cum e vopsita poarta, gardul.
Disolutia statului roman se simte cel mai tare in cazul MAI si a Politiei Romane. Oamenii politici au gresit. Disolutia statului roman s-a intamplat in cele doua mandate ale lui Traian Basescu, desfiintarea sectoristilor, posturilor de politie, pensionarea politistilor, profesionistii nu mai sunt pentru ca politicul a gresit enorm. Poate suntem vinovati toti, dar unii au gresit enorm”, a afirmat Paul Stanescu.
Practic, dupa 7 ani de guvernare continua a PSD, cand toti ministrii de Interne si Justitie din ultimii 7 ani au fost doar ai PSD, Stanescu considera ca vina ii apartine fostului sef al statului, intr-o Romanie in care prerogativele presedintelui sunt mai mult protocolare.
Presedintele Romaniei, fie ca s-a numit el Traian Basescu, fie ca se numeste Klaus Iohannis, nu are atributii directe de a interveni in disolutia sau in restructurarea institutiilor din subordinea MAI. Aceasta atributie revine exclusiv Guvernului, in ansamblul sau, sau, in particular, a Ministerului de Interne. Zilele trecute, intr-o interventie televizata de la Romania TV, Traian Basescu a prezentat mai multe rapoarte in care arata ca, in timpul in care a fost presedinte infractionalitatea si traficul de persoane erau la un nivel mult mai redus decat in acest moment. Basescu a spus ca, atunci, institutiile cooperau mult mai bine intre ele iar dovada stau cifrele. In utlimii ani, a spus fostul presedinte, crima organizata a sporit si a capatat dimensiuni foarte mari, pentru ca este favorizata de politicieni, fie voit fie din cauza incompetentei lor de a combate criminalitatea.
Basescu: DIICOT si SRI nu se mai ocupa de clanuri: "Pana in 2014 nu era saptamana sa nu ii vezi calare pe gruparile de tip mafiot din judete ..."
Fostul presedinte a sustinut ca problema este ca DIICOT si SRI nu se mai preocupa de clanurile locale. "Pana in 2014 nu era saptamana sa nu ii vezi calare pe gruparile de tip mafiot din judete, ca era clanul Sportivilor, ca era… Existenta clanurilor a fost tinuta la un nivel foarte jos si stiu si de ce: a existat o hotarare CSAT in care am dat sarcina structurilor de informatii sa tina sub control activitatea clanurilor mafiote. Acest lucru a facut ca DIICOT sa aiba mereu informatii si a permis actiuni repetate care au tinut sub control activitatea clanurilor. Dupa ce a fost desfiintata DGPI de la ministerul de Interne, de guvernul Ciolos, SRI prin decizii CCR nu mai poate, cred ca si exagereaza ca nu le-a interzis CCR sa culeaga informatii, dar am impresia ca s-au retras din culegerea de informatii legate de clanurile din teritoriu. Lipsa acestor institutii a facut sa reinfloreasca clanurile”, a adaugat Basescu.
Basescu, despre ancheta de la Caracal: "Iohannis a avut o atitudine lasa. Eu as fi actionat”. Traian Basescu a declarat, duminica, despre cazul Caracal, ca presedintele Klaus Iohannis a avut o atitudine lasa si ca acesta ar fi trebuit sa ia atitudine, sa colaboreze cu institutiile statului pentru a actiona unitar in cazul anchetei.
"Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si buna functionare a autoritatilor publice.(…) Nu as fi dat ocazia sa imi cer scuze. As fi actionat. Nu avea treaba ministrul Justitiei. Aici trebuia cineva sa isi asume controlul acestei operatiuni. Presedintele Romaniei reprezinta statul roman. Nicio institutie nu refuza colaborarea cu presedintele. Trebuiau stransi si facuti sa actioneze unitar. Pana acum cateva zile pana cand a venit echipa de la Bucuresti, acolo a fost vraiste in modul de desfasurare a anchetei. Atitudine lasa”, a declarat Traian Basescu, la Romania TV.
El a spus ca problema disparitiilor nerezolvate trebuie remediata intrucat s-a ajuns ca 400 de copii pe an sa nu mai fie gasiti niciodata. "Intr-o tara unde dispar 400 de copii pe an, deci cam 4000 sunt anuntati ca au disparut si se recupereaza 3600, deci 400 de copii nu sunt recuperati in fiecare an. Lucrurile nu trebuie acoperite cu o scuza”, a adaugat Basescu.
Si fostul sef al statului a avut un mesaj pentru familiile fetelor disparute, pe care l-a rostit, plangand in direct la televizor: "Vreau sa va spun ca sunt tata de fete. Inteleg atat de bine drama acestor familii incat…. (….) Eu va spun un lucru cu toata sinceritatea: impacati-va cu realitatea si rugati-va sa ii fie bine acolo sus”
Stanescu: "Sincere condoleante familiei indoliate", insa dezaproba atitudinea lui Alexandru Cumpanasu de a acuza "pe toata lumea", "de la o intamplare nefericita"
Senatorul PSD de Olt ii raspunde si lui Alexandru Cumpanasu, dupa ce acesta a anuntat ca a cerut Parchetului General sa verifice posibilele legaturi ale parlamentarilor din Olt cu clanurile interlope. Stanescu transmite "sincere condoleante familiei indoliate", insa dezaproba atitudinea lui Alexandru Cumpanasu de a acuza "pe toata lumea", "de la o intamplare nefericita".
"Transmit sincere condoleante familiei indoliate, rudelor. Inteleg durerea domnului Cumpanasu, Alexandra a fost nepoata lui. Dar e greu de la o intamplare nefericita sa acuzi pe toata lumea.
In ceea ce ma priveste pe mine, niciodata nu am avut legatura sau sa cunosc vreun membru sau un sef al unei grupari infractionale, un clan interlop, niciodata nu am discutat cu asemenea oameni. Stim cu totii ca exista. Din toti alesi in 2016, indiferent din ce partid fac parte nu stiu un om politic sa aiba legatura cu vreo grupare infractionala. Inteleg durerea domnului Cumpanasu, dar nu e cazul pentru asemenea afirmatii”, a mai spus Paul Stanescu.
Alexandru Cumpanasu, unchiul Alexandrei Macesanu, tanara de 15 ani despre care se presupune ca ar fi fost ucisa de inculpatul Gheorghe Dinca, a cerut un control intern in MAI si Parchetul General cu privire la "toate disparitiile, rapirile si traficul de persoane, cu privire la modul in care au actionat procurorii de caz".
"Am solicitat atat MAI cat si Parchetului General, ca dansii sa efectueze un control intern din 1990 pana astazi cu privire la toate disparitiile, rapirile si traficul de persoane, cu privire la modul in care au actionat procurorii de caz. (...) In ceea ce priveste ceea ce am depus astazi, este vorba despre aceasta extindere a solicitarii mele in ceea ce priveste parlamentarii din Olt, privind informatiile pe care ei le detin despre crima organizata din acest judet, despre interlopi, dar si verificari pentru toti politicienii din judetul Olt si posibile legaturi ale acestora cu aceste clanuri. Verificarile vor fi facute de DIICOT”, a afirmat Cumpanasu.
Citeste si:
PNL solicita sesiune extraordonara pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu si pentru adoptarea Legii Alexandra