Fost presedinte CCR: Alegerea primarilor in doua tururi presupune negocieri murdare intre partide
alegeri anticipatealegerea primarilor in doua tururiklaus iohannislegea electoralaalegeri 2020alegeri locale
La alegerile locale, "turul doi presupune negocieri murdare intre partide", sustine fostul presedinte al Curtii Constitutionale (CCR), Augustin Zegrean.
Augustin Zegrean considera ca procedura alegerii primarilor in doua tururi nu face din candidati primari mai buni, si nici nu aduce neaparat o mai buna reprezentitivitate electorala.
"Fiecare partid cand a fost la putere a modificat legea electorala ca sa ii convina lui", a spus Augustin Zegrean.
"Daca ne uitam in urma, am avut si primari alesi intr-un tur, si primari alesi in doua tururi. Au fost mai buni cei alesi in doua tururi? Incepand din anii '90 incoace, stiti vreo perioada in care a fost mai bine? Intreb public: Stie cineva o perioada in care a fost mai bine pentru ca primarii au fost alesi in doua tururi?
Am avut alegeri si intr-un tur, si in doua tururi si nu cred ca ati simtit ca din cauza asta am avut un primar mai bun".
De ce? Pentru ca oamenii cand se duc la vot ii au pe toti pe lista si voteaza fiecare pe cine vrea in primul tur. Daca exista si turul doi, in mod normal, eu, cel care nu a votat cu niciunul dintre cei doi ramasi, nu ma mai duc la vot, pentru ca daca il voiam pe unul dintre ei, il votam de la inceput.
Diferenta e ca fac ei, de la partide, golanii intre tururi. Se asociaza partidele si zic: 'Tu imi dai atatea voturi, ca sa voteze oamenii aia cu mine, si eu iti dau apoi anumite locuri in primarie'. Asta e un aspect care nu ar trebui sa fie adus in fata. Turul doi presupune negocieri murdare intre partide.
Dar sa stiti ca asta nu inseamna ca nu sunt de acord cu alegerile in doua tururi. Din partea mea, pot sa fie si cinci, ca tot cine castiga in primul iese primar", a declarat Augustin Zegrean pentru
Ziare.com
Liderii liberali sustin ca doar alegerea primarilor in doua turile le confera acestora legimitate. In plus, sistemul cu un singur tur ar avantaja partidele mari, adica PSD si PNL. Desi parlamentarii PNL au votat, in primavara anului 2015, pentru alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin, liberalii incearca acum sa revina la alegerea primarilor in doua tururi.
"A introduce un al doilea tur de alegeri nu inseamna sa schimbi sistemul electoral. Partidele politice mari, PSD si PNL, sunt favorizate prin acest tip de alegeri intr-un singur tur. Nu mi se pare normal sa nu lasi competitia sa functioneze asa cum ar trebui in Romania”, a declarat, in spunea atunci Alina Gorghiu, in calitate de copresedinte PNL.
Klaus Iohannis: "In cel mai scurt timp, Guvernul va promova alegerea primarilor in doua tururi"
Presedintele sustine ca Executivul liberal condus de Ludovic Orban va promova alegerea primarilor in doua tururi, "in cel mai scurt timp".
De asemenea, si alegerile anticipate se afla pe agenda de prioritati a liberalilor, care spun ca doar asa vor putea adopta masurile pentru care romanii i-au votat.
"Am castigat europarlamentarele si alegerile prezidentiale. Romanii au aratat ca vor o schimbare. (...) Merita sa facem alegeri anticipate acum. Daca ne miscam repede si facem alegeri (inlaturand majoritatea PSD din Parlament - n.red.) vom avea un an pentru a lua masurile asa cum isi doresc romanii", a spus Iohannis.
Premierul Ludovic Orban a declarat, la finalul primei saptamani a noului an, ca e nevoie de alegeri anticipate in Romania, pentru ca „este foarte dificil, cu actualul Parlament, sa se adopte legi care sa fie legile asteptate de oameni”.
Problema este ca nu toate grupurile parlamentare sunt de acord cu aceasta politica a lui Orban. Ultimii care si-au exprimat nemultumirea asupra organizarii de alegeri anticipate au fost cei de la ALDE.
ALDE a transmis, pe Facebook, un mesaj liberalilor, in care ii anunta ca nu sustin alegerile anticipate, pe care le numesc "o aventura politica".
"Le reamintim celor din partidul de guvernamant ca au primit votul nostru la investire ca sa guverneze si nu ca sa introduca teme parazitare in societate.
Declaratiile prim-vicepresedintelui PNL cu privire la iminenta alegerilor anticipate nu fac decat sa creeze nervozitate in societate si ingrijorare in mediul de afaceri. Atunci cand era in opozitie, PNL vorbea despre nevoia de predictibilitate in mediul de afaceri. Ce s-a schimbat in mai putin de o luna si jumatate? Asemenea declaratii nu fac decat sa determine companiile prezente in Romania sa-si amane investitiile si planurile de dezvoltare. Fiecare asemenea declaratie nu face decat sa alunge investitorii si sa lipseasca romanii de noi locuri de munca", transmit cei din ALDE.