Fost presedinte ANAF: Masurile de corectie structurale pe care le va impune Comisia Europeana vor fi dureroase
anafpensiisalariicomisia europeanagelu diaconupibeconomiepreviziuni economice
Gelu Diaconu, fost presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala – ANAF, lanseaza un avertisment dur cu privire la masurile de corectie structurale pe care Comisia Europeana le va impune Romaniei. "Vor fi dureroase", avertizeaza Diaconu.
Romania se afla in pericol. Comisia Europeana va declansa impotriva Romaniei masuri de corectie structurale, similare celor din perioada 2009-2012, avertizeaza Gelu Diaconu, intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
Fostul sef al ANAF face si cateva previziuni pentru anul acesta:
"De acum incolo, numaratoarea inversa a inceput. S-a terminat cu tanguiala zilnica a grelei mosteniri”, a scris Gelu Diaconu, care considera ca:
-
anul acesta ANAF nu va performa iar bugetul pe anul viitor va cuprinde cresteri de taxe
-
pensiile vor creste cu mult mai putin, poate chiar deloc anul acesta si anul viitor. Probabil o indexare anemica la inflatie
-
anvelopa salariala publica va fi redusa la maxim 8% din PIB (de la peste 9% cat este astazi) prin reduceri de personal/salarii/beneficii.
Citeste si:
Ministerul Muncii: Romania va avea nevoie de 3 milioane de angajati in urmatorii cinci ani
"Istoria se repeta dramatic. Masurile de corectie structurale pe care le va impune Comisia Europeana vor fi dureroase, chiar daca mai putin dure decat in perioada 2009-2012.
Ultima data, aceasta procedura a fost declansata de Comisia Europeana impotriva Romaniei la 13 mai 2009. Pana la interventia de atunci a presedintelui Basescu, guvernantii ne asigurau ca situatia nu este chiar asa de neagra. Apoi au urmat: tentative de taieri a pensiilor, reduceri masive de salarii, disponibilizari in somaj, taierea drastica a cheltuielilor cu bunuri si servicii, cresteri mari de taxe si impozite, contractarea dramatica a economiei, etc., etc.
Si astazi primiti aceleasi asigurari de la actualii guvernanti, cu mentiunea ca nu ei se fac vinovati de situatia in care am ajuns. Este clar ca lumina zilei ca Dragnea cu ideologii si oamenii din guvernele lui au fost pe punctul sa distruga complet echilibrele macro-economice ale tarii.
Il informez pe premierul Orban ca responsabilii Comisiei Europene nu iau deloc in calculul deficitului cresterile de venituri potentiale provenite din masuri de imbunatatire a administrarii fiscale.
Asa incat vorbaria goala cu “lucrurile marete” care se fac la ANAF, cu cresterea colectarii, cu “reorganizari”, etc. le trezeste un zambet in coltul gurii oficialilor europeni. Ei cunosc foarte bine realitatea coteriilor transpartinice de la noi.