Formula de calcul pentru impozitul pe lux. Pentru o masina de 100.000 de euro, taxa nu ajunge nici macar la 500 de lei pe an
taxa pe lux
Formularul 216 - "Declaratia privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare" este cea mai noua spaima a romanilor care au acumulat de-a lungul vietii bunuri de o valoare considerabila, atat mobile, cat si imobile. Totusi, odata aparuta formula de calcul de la autoritati, "sperietoarea" nu mai e chiar asa de infioratoare! Pentru un autoturism achizitionat la pretul de 100.000 de euro, proprietarul nu va scoate din buzunar, pe an, nici 500 de lei pentru taxa pe lux!
Concret, in baza noilor reguli fiscale, pana pe 31 septembrie, respectiv 31 decembrie 2024, anumite categorii de cetateni trebuie sa depuna aceasta declaratie fiscala si sa isi achite contributiile aferente catre stat. E important de precizat faptul ca in cazul vehiculelor valoroase, impozitul trebuie platit si de firme, ceea ce inseamna ca si unele societati vor trebui sa completeze si sa depuna Formularul 216.
Cine depune declaratia pentru a plati taxa pe lux?
Luate in vizor de taxele suplimentare sunt:
persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, aveau in proprietate/proprietate comuna cladiri rezidentiale situate in Romania, daca valoarea impozabila a cladirii depaseste 2,5 milioane lei (aproximativ 500.000 de euro). Termenul pentru depunerea Formularului 216 si plata impozitului este data de 30 septembrie a anului fiscal curent;
persoanele fizice si persoanele juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate/inregistrate in Romania a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei (aproximativ 75.000 de euro). Termenul pentru depunerea declaratiei si plata impozitului este data de 31 decembrie a anului fiscal curent.
Am aflat cum se calculeaza taxa pe lux
-
pentru imobile: taxa pe lux are o cota de 0,3%, care se aplica diferentei dintre valoarea impozabila a cladirii si plafonul de 2,5 milioane lei, respectiv diferentei dintre valoarea de achizitie a vehiculului si plafonul de 375.000 lei, arata calculele Antena 3.
-
pentru autoturisme: taxa pe lux se plateste raportat la valoarea achizitiei. De exemplu, daca este vorba despre o masina achizitionata cu 100.000 de euro, taxa pe lux este 75 de euro, calculata ca 0,3% din cei 25.000 de euro care depasesc plafonul neimpozabil. Asadar, taxa pe lux pentru un astfel de bun nu ajunge nici macar la 100 de euro pe an, adica nici 500 de lei pentru un vehicul a carui valoare depaseste pe cea a unui apartament de doua camere in multe orase din Romania.
E important de precizat faptul ca, datorita digitalizarii ANAF, firmele si persoanele juridice care intrunesc conditiile de mai sus pot completa si trimite declaratia prin mijloace informatice la distanta, de exemplu prin Spatiul Virtual Privat (SPV).
Sursa foto: manager.ro