Fondurile de pensii obligatorii primesc intariri: 150.000 de militari
pensii privatepilonul 2pensii militaricssppapapr
Procesul de aderare la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), in cazul salariatilor bugetari din categoriile speciale, militarizate, va incepe de luna viitoare.
Astfel, incepand cu luna mai, aproximativ 150.000 de militari vor adera la Pilonul II al pensiilor private obligatorii, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.
Pilonul II are doua prioritati imediate: aderarea salariatilor bugetari din categoriile speciale (militarizate) si promovarea de catre autoritati a Legii privind plata pensiilor private.
Acest act normativ, care prevede plata pensiilor private sub forma de anuitati, se afla in circuitul de avizare interministeriala. Intrucat este considerat prioritate legislativa de catre actualul Guvern, actul normativ va primi avizul Executivului in prima jumatate a anului.
Proiectul legii privind plata pensiilor private, elaborat de catre Ministerul Muncii, prevede ca fondurile de furnizare a pensiilor private sa aiba, la infiintare, cel putin 100.000 de membri, iar rata de finantare sa fie de cel putin 105%.
Proiectul legislativ reduce cu 50% limita inferioara a capitalului social subscris, propunerea fiind de cinci milioane de euro.
Activele pot fi investite in conturi si depozite in lei la banci (pana la 20%), in titluri de stat romanesti sau europene (pana la 70%), extraeuropene (15%), obligatiuni locale sau municipale (pana la 20%).
De asemenea, furnizorul de pensii private mai poate investi in obligatiuni si alte valori mobiliare ale organismelor straine neguvernamentale, tranzactionate pe piete reglementate si care indeplinesc cerintele de rating, in procent de pana la 10% din valoarea totala a activelor fondului de furnizare a pensiilor private.
Sumele acumulate in contul individual al fiecarui participant la Pilonul II vor fi incasate la data iesirii la pensie din sistemul de stat (Pilonul I). Pana in 2030, varsta de pensionare va ajunge la 63 ani, pentru femei, si 65 ani, pentru barbati.
Pentru Pilonul III (pensii private facultative), plata pensiei se va face dupa ce participantul la un fond de profil a implinit 60 de ani si a efectuat un stagiu minim de cotizare de 90 luni.
Pensia privata poate fi viagera sau limitata, asadar acordata pentru o perioada cuprinsa intre cinci si zece ani, dar sunt permise si alte tipuri reglementate prin normele CSSPP.