Fonduri europene nerambursabile 2020. Idee, Plan de Afaceri, Finantare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Fonduri europene nerambursabile 2020. Idee, Plan de Afaceri, Finantare
Fonduri europene nerambursabile. Idee, Plan de Afaceri, Finantare
de Magda Florea la 18 Dec. 2019 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
fonduri europenefonduri nerambursabileue

Fondurile europene nerambursabile sunt instrumente financiare ale Uniunii Europene prin care statele membre se dezvolta, atat in sectorul public, cat si in cel privat, intr-o diversitate de domenii de activitate.

Fondurile europene nerambursabile sunt ajutoare financiare venite din partea Uniunii Europene, care nu se restituie. Beneficiarii acceseaza aceste fonduri pentru a se dezvolta, folosindu-se de finantare fara sa dea inapoi niciun ban, niciun fel de dobanda.
 
Fondurile europene nu sunt credite si nici nu sunt un imprumut, ci, practic, un ajutor oferit statelor membre ale Uniunii Europene, de organismele interne.
 
Pentru a beneficia de aceste fonduri, oamenii trebuie sa isi puna la punct un dosar, cu mai multe documente, in care sa prezinte un plan de afaceri eligibil, in concordanta cu regulamentul privind fondurile europene nerambursabile. 
 
Pentru perioda 2014-2020, Romania are alocate 38,9 miliarde de euro, dintre care  aproximativ 3 miliarde de euro sunt destinati firmelor mici si mijlocii (IMM). In timp ce unele dintre liniile de finantare pentru afacerile mici s-au epuizat deja, exista programe de finantare care pot fi accesate pana in anul 2022.
 

Cum accesezi fondurile europene nerambursabile

Pentru a accesa fonduri europene nerambursabile, este necesara o colaborare cu o firma de consultanta specializata in acest domeniu, deoarece procedura difera de la o linie de finantare la alta.

Totusi, exista o serie de criterii general valabile, care se aplica pentru toate programele de finantare si pe care trebuie sa le urmeze absolut toti cei care demareaza procedura de obtinere de fonduri europene nerambursabile. Iata procedura standard:


Gaseste o idee de afaceri si identifica linia de finantare


Gasirea ideii de afaceri este cea mai importanta etapa, deoarece de aici pleaca totul. Un proiect de succes trebuie sa plece de la o idee fezabila, nu sa fie doar o sursa de atragere de fonduri. Ideea fezabila ofera perspectiva dezvoltarii pe viitor, si aduce in timp profituri mai mari decat investitia in sine. 

Persoanele care vor sa obtina fonduri europene nerambursabile trebuie sa aleaga cu mare atentie ideea de afacere pe care isi doresc sa o dezvolte. In primul rand, trebuie sa identifice domeniul in care se descurca cel mai bine, meseria in care au experienta sau, pur si simplu sa isi identifice pasiunile. Un business in care nu sunt implicati acesti factori este sortit esecului, chiar daca poate obtine finantarea initiala.
 Fara implicare si o sustinere reala din partea antreprenorului, nu va putea rezista pe piata pe termen lung.

Asa ca, atunci cand alegeti ideea de afaceri, orientati-va catre proiecte pe care sa le desfasurati cu drag, nu catre cele care primesc cele mai consistente fonduri.

Linia de finantare difera in functie de domeniul de activitate, tipul beneficiarilor, locul de derulare a proiectului.

De exemplu, Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) finanteaza afaceri in domeniul agriculturii indiferent de locatia investitiei (mediul urban, mediul rural) sau afaceri non-agricole in mediul rural, in comune sau sate apartinatoare de comune.
 
De asemenea, Programul Operational Capital Uman (POCU) abordeaza antreprenoriatul ca solutie de stimulare a ocuparii fortei de munca si reducere a saraciei. Aici banii europeni intervin de la inceputul activitatii antreprenoriale, de la cursurile de profil, workshopuri si terminand cu acordarea de micro-granturi si asistenta in realizarea si implementarea planului de afaceri.

De obicei (dar nu exclusiv), in aceste cazuri beneficiarul este o structura asociativa (asociatie, patronat, camera de comert, etc.), iar banii ajung la firme sau la persoane fizice prin subprograme gestionate de acestea.
 
 

Eligibilitatea solicitantului, activitatilor si cheltuielilor


In ghidurile destinate fiecarei linii de finantari se prezinta o serie de caracteristici pe care trebuie sa le indeplineasca solicitantul, ca sa fie declarat "eligibil" si sa poata primi finantarea. Iata care sunt principalele conditii:

Daca sunt microintreprinderi, intreprinderi mici, mijlocii;
Daca sunt start-upuri sau firme cu mai mare experienta, vechimea maxima sau minima a firmelor;
Daca sunt in mediul rural, urban, in anumite regiuni de dezvolare
Codurile CAEN.
Situatia financiara a firmelor, pentru firmele vechi fiind esentiala in cele mai multe cazuri existenta profitului

Tot in ghid gasim si activitatile eligibile. Aici se specifica daca cheltuielile cu echipamentele trebuie sa aiba un anumit procent in investitie, daca se acopera chiriile, salariile, investitii necorporale, brevete etc. 

Cheltuielile eligibile sunt acele cheltuieli pe care fondurile europene le accepta si pe care le finanteaza cu cel putin 50% din valoarea lor. Cheltuielile eligibile difera de la un gen de investitie la alta.


Planul de afaceri, documentatia si depunerea cererii de finantare


Dupa ce ati ales ideea de afacere si v-ati orientat catre linia de finantare potrivita acesteia, urmatorul mare pas este intocmirea planului de afaceri. In functie de cat de bine este intocmit planul de afaceri, aveti sanse mai mari sa primiti fondurile europene pentru care optati.


Ce contine planul de afaceri


- Esenta afacerii, modelul de business, cum va face afacerea bani;
- Obiectivele de crestere intr-o perioada de timp data;
- Numarul de angajati;
- Analiza SWOT (puncte tari, puncte slabe, oportunitati, amenintari);
- Activitati necesare implemetarii proiectului;
- Cheltuielile eligibile si neeligibile;
- Analiza pietei;
- Produsele si serviciile aduse in piata;
- Proiectiile financiare ale afacerii;
- Justificarea finantarii - cum il ajuta pe beneficiar finantarea, de ce este necesara;
- Alte documente, in functie de linia de finantare aleasa;

Cum se depune cererea de finantare


Dupa ce planul de afaceri este realizat, urmeaza  depunerea cererii de finantare. Cererea de finatare si celelalte documente necesare se depun in intervalul de timp specificat la apelul de proiecte, de regula in format electronic pe:
 
- Site-ul afir.info - pentru PNDR
- MySMIS 2014 -pentru POC, POR, POP si POCU 
- Site-ul aippimm.ro - pentru programele nationale pentru IMM.
 
Cerea de finantare este cel mai important document al planului de afaceri, celelate acte aditionale sunt menite doar sa dovedeasca eligibilitatea beneficiarului.


Contractarea (semnarea contractului de finantare)


Dupa depunerea proiectului, autoritatile competente analizeaza documentele, oferind punctaje fiecarui proiect in parte. Se intocmeste o lista cu proiectele aprobate, iar acesta vor obtine finantare, in functie de punctajul primit. 

Titularii proiectelor castigatoare semneaza contractele de finantare cu autoritatile de management si incep de implementarea proiectului.


Implementarea proiectului si monitorizarea ulterioara


Ultimul pas procedural este implementarea proiectului si apoi monitorizarea acestuia. Implementarea proiectului este un proces complex, in care beneficiarul trebuie sa respecte structura proietului pentru care a primit finantare. De exemplu, el trebuie sa faca investitiile pe care le-a promis in planul de afaceri.

In aceasta etapa, beneficiarul primeste fondurile nerambursabile pe etape. In functie de cum evolueaza implementarea, banii se primesc in transe care difera in functie de linia de finantare aleasa.

Monitorizarea proiectului poate dura pana la 3 ani, aspect ce difera de la o investitie la alta. In aceasta perioada de monitorizare, indiferent de durata ei, beneficiarul are obligatia ca afacerea sa fie in derulare, deci sa mentina locurile de munca pe care si le-a asumat si sa exploateze echipamentele achizitionate cu banii nerambursabili.

In cazul in care beneficiarul obtine fondurile nerambursabile si nu mentine afacerea in desfasurare pe perioada monitorizarii, risca sa fie nevoit sa ramburseze suma pe care a primit-o.

In continuare va prezentam principalele tipuri de fonduri europene nerambursabile, conditiile necesare pentru a beneficia de finantare si obligatiile care va revin ulterior:

Fonduri europene nerambursabile persoane fizice
 

Desi cele mai multe programe de finantare se adreseaza IMM-urilor, exista o serie de programe destinate si PFA-urilor.

Astfel, PFA-urile si II-urile vor putea infiinta noi afaceri sau isi pot dezvolta activitatile pe care le desfasoara cu ajutorul fondurilor nerambursabile europene. Persoanele fizice autorizate in conditiile legii pot obtine finantare prin fonduri europene nerambursabile oferite prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). 

PFA-urile se pot ajuta de Submasura 4.1, pentru sprijinirea infiintarii si modernizarii exploatatiilor agricole din sectoarele vegetal, zootehnic sau a fermelor mixte. Prin aceasta submasura, beneficiarul poate accesa pana la 2.000.000 euro.

De asemenea, au la dispozitie si Submasura 4.2, pentru procesarea produselor agricole, prin care beneficiarul poate depune proiecte privind infiintarea de abatoare, infiintarea/modernizarea unor centre de procesat lapte, fabrici de conserve din fructe sau legume etc.

Si prin Submasura 6.3, pentru instalarea tinerilor fermieri la conducerea unei exploatatii agricole, beneficiarii cu statut de PFA pot incasa pana la 50.000 euro, daca au maxim 40 de ani la data depunerii proiectului si detin de cel mult doi ani o exploatatie agricola.
 

Fonduri europene nerambursabile 2020 in mediul rural


In acest an, persoanele care isi doresc finantare pentru dezvoltarea afacerilor in mediul rural se pot orienta catre urmatoarele activitati:

Investitii in exploatatii pomicole

Investitii in exploatatii agricole

Investitii in prelucrarea si comercializarea de produse agricole

Investitiile in crearea si dezvoltarea unor afaceri non-agricole in spatiul rural (spalatorii auto, ateliere mestesugaresti pentru olarit, brodat, prelucrarea lemnului, mici fabrici si ateliere de productie mobila, pensiuni agroturistice si servicii pentru populatia rurala, precum frizerii, centre de fotocopiat, etc)

Finantarea acestor proiecte se realizeaza prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Pentru a beneficia de finantare, beneficiarii trebuie sa se constituie intr-o entitale legala, IMM,PFA sau AF, si sa intruneasca conditiile ghidului prevazut de linia de finantare inclusa in programul de dezvoltare.

 

Fonduri europene nerambursabile pentru pensiuni


Pensiunile agroturistice sunt cele mai populare afaceri in randul antreprenorilor care iau fonduri europene de 70.000 de euro sau pana la 200.000 de euro in submasurile 6.2 , respectiv 6.4 ale Programului National Dezvoltare Rurala (PNDR), destinate afacerilor non-agricole la sate. Aici, intensitatea sprijinului poate fi de 100%, ceea ce inseamna ca anreprenorul nu este obligat sa vina cu bani de acasa pentru cheltuielile eligibile in proiect. 

Numai ca agropensiunile si solicitantii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii in submasura 6.2. De exemplu, Beneficiarul/ solicitantul trebuie sa desfasoare o activitate agricola - cresterea animalelor, cultivarea diferitelor tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi - la momentul depunerii Cererii de Finantare.

Dupa incheierea Contractului de Finantare, beneficiarul poate renunta la activitatea agricola cu conditia desfasurarii unei activitati mestesugaresti cu atelier de lucru, din care rezulta diferite articole de artizanat (pentru a respecta prevederile OANT 65/2013).  


Fonduri europene 2020 pentru tineri
 

Fondurile europene destinate tinerilor se impart in doua categorii: fonduri europene pentru tineri care se ocupa de agricultura si fonduri europene pentru tineri care au activitati in alte domenii decat agricultura.
 
Fondurile europene pentru tinerii care se ocupa cu agricultura cuprind linii de finantare ce se pot accesa prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR)

De exemplu, tinerii fermieri au la dispozitie urmatoarele programe
 
Investitii in exploatatii agricole si ferme de animale (axa 4.1)
 
La acest program pot participa firme, persoane fizice autorizate, gospodari, fermieri  cu intreprindere individuala, cooperative agricole È™i grupuri de producatori.
 
Se putea solicita finantare pentru modernizarea  È™i dezvoltarea fermelor de animale È™i vegetale, pentru înfiinÅ£area diferitelor culturi de cereale, legumicultură, etc.
 
Sprijinirea tinerilor fermieri (axa 6.1)
 
Acest program era dedicat fermierilor care nu au împlinit 40 de ani până la depunerea cererii de finanÅ£are È™i persoanelor juridice alcătuite din mai mulÈ›i fermieri tineri. Se poate obtine o finantare de pana la 50.000 de Euro.
 
75% din suma solicitată s-a acordat la semnarea contractului de finanÅ£are, iar diferenÅ£a de 25% se achita în decurs de 3 ani.
 
Dezvoltatea fermelor mici (axa 6.3)
 
Acest program a fost destinat  celor care de cel puÅ£in 10 ani deÅ£ineau o fermă mică. Ajutorul financiar se acorda in doua transe si ajunge la valoarea de 15.000 de Euro.
 
Tinerii care vor sa desfasoare alte activitati decat cele agricole, au la dispozitie.
 
Dezvoltarea activitatilor non-agricole in zona rurala (axa 6.2)
 
In cadrul programului se poate solicita finantare pentru activitati medicale si veterinare, productie, servicii, mestesuguri, pentru activitati turistice. Sau pentru alte activitati complementare.
 
Sumele oferite variaza de la 50.000 de euro la 70.000 de euro in functie de activitate.
 
Infiintarea si dezvoltarea activitatilor non-agricole in zona rurala (axa 6.4)
 
Finantarea din cadrul acestui program se putea folosi pentru o varietate de lucruri. De exemplu,  pentru activitati recreativ- sportive. In acest program suma erambursabila este in proportie de 70% sau 90%.
 
Suma maxima, care se poate solicita era de 200.000 Euro.
 
In concluzie, fondurile europene nerambursabile se adreseaza tuturor persoanelor care isi doresc sa se dezvolte pe plan antreprenorial fie printr-un nou business, fie prin dezvoltarea celui pe care il au deja infiintat. Fondurile europene nerambursabile sunt ajutoare din partea Uniunii Europene, care incurajeaza dezvoltarea mediului privat al statelor membre, dar si modernizarea sistemelor de stat.

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta
Business

Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta

today19 Nov. 2024
Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas
Business

Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas

today19 Nov. 2024
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today19 Nov. 2024
Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025
Companii

Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025

today19 Nov. 2024
5 greseli mici care iti pot distruge relatia cu seful
Economie

5 greseli mici care iti pot distruge relatia cu seful

today19 Nov. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today19 Nov. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x