Fondatorul Ebay doreste sa infiinteze o noua organizatie a presei, inspirandu-se din documentele furnizate de Edward Snowden
ebaypierre omidyarorganizatiihawaiiwashington postong
Fondatorul Ebay, Pierre Omidyar, a devenit cel mai nou baron tehnologic dornic sa investeasca in industria suferinda a stirilor. Cel mai recent exemplu in acest sens este fondatorul Amazon.com, Jeff Bezos, care a cumparat Washington Post, pentru 250 milioane euro.
Spre deosebire de Bezos, Omidyar, in varsta de 46 de ani, spune ca se va concentra asupra infiintarii unei noi organizatii a presei, de la zero, iar primii sai angajati vor fi jurnalistii care au expus programele de supraveghere ale guvernului SUA, folosind informatiile oferite de contractorul NSA, Edward Snowden, aflat actualmente in exil, pe pamant rusesc.
Noua intitiativa il aduce pe Omidyar in atentia publicului, el fiind un personaj discret, implicat in numeroase acte umanitare si investitii. Omidyiar a sugerat ca poate investi aceeasi suma ca si Bezos in noul sau proiect media. "Vreau sa ii transform pe cititori in cetateni activi", a scris Omidyar pe blogul sau.
Investitiile in media nu reprezinta insa o sursa sigura de profit, dupa cum spune David Cowan, partener al Bessemer Ventures. "Sunt sigur ca Pierre nu se gandeste sa se imbogateasca prin acest nou startup".
Omidyar a dorit, la un moment dat, sa cumpere Washington Post. Chiar daca publicatia a ajuns la Bezos, Omidyar s-a gandit ca poate investi in alta directie. Fondatorul Ebay vorbeste deja despre "urmatoarea sa aventura in universul jurnalismului".
Omidyar Network, firma de investitii infiintata de Omidyar si sotia sa, Pam, in 2004, a sustinut pana acum 25 de companii, care se ocupa cu productia de stiri si monitorizeaza transparenta guvernamentala, inclusiv News Trust, un site media administrat de centrul ONG Poynter Institute.
"Pierre intelege jurnalismul", a declarat John Temple, editorul fondator al Honolului Civil Beat, un site de stiri lansat de Omidyar in 2010. "Este pasionat de jurnalism si stie cum sa creeze un mediu si o cultura in care jurnalistii sa simta ca detin puterea necesara, pentru a-si exercita meseria".
Un alt imbold pentru infiintarea unei asemenea organizatii, precizeaza Omidyar, este faptul ca Hawaii-ul a renuntat la o lege care ii proteja pe jurnalisti, acestia nefiind obligati sa divulge identitatea surselor anonime.