Foamete mondiala, intr-o luna de zile: Sefa diplomatiei din UK a dat acest termen, daca nu se deblocheaza exporturile din Ucraina
foamete mondialacriza alimentara
In situatia in care, in cel mult o luna de zile, Ucraina nu-si va putea relua exporturile de cereale, omenirea ar putea fi lovita de o foamete mondiala. Este avertismentul dur al sefei diplomatiei britanice, Liz Truss.
Invadarea Ucrainei de catre Rusia a perturbat exporturile de cereale ale tarii vecine, unul dintre cei mai mari jucatori pe piata mondiala de profil. Numeroase state sunt complet dependente de cerealele ucrainene, iar armata rusa continua sa blocheze porturile de la Marea Neagra, pe unde vasele ar trebui sa scoata cerealele din tara si sa le transporte catre tarile ce au nevoie de ele.
Daca situatia nu se remediaza in timp scurt, riscam o foamete mondiala, avertizeaza sefa diplomatiei britanice, Liz Truss.
De altfel, guvernele turc si britanic si-au reluat joi discursul cu privire la necesitatea reluarii exporturilor de cereale din Ucraina, subliniind pericolele uriase care se pot abate asupra securitatii alimentare globale, in caz contrar!
Putin e acuzat ca foloseste cerealele ca pe o arma
In acest moment, 20 de milioane de tone de cereale ar fi blocate in porturile ucrainene. Oficialul britanic il acuza pe Vladimir Putin ca este responsabil de acest blocaj si ca foloseste situatia ca pe o arma.
Te-ar putea interesa si: Rubla ruseasca e mai puternica decat in toti ultimii 7 ani, in ciuda sanctiunilor masive. Care e asul din mana Mosovei
"Este urgent sa fie luate masuri luna urmatoare, inaintea noii recolte (...) Daca nu se rezolva aceasta problema, este probabil sa se produca o enorma foamete mondial", a spus Truss la o conferinta de presa comuna la Ankara cu ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.
In cazul in care vine noua recolta, iar silozurile nu sunt golite si exportate, noile cantitati de cereale probabil vor fi "depozitate" pe campuri, fiindca nu mai exista spatiu!
Din fericire pentru noi, Romania este una dintre statele care produce cantitati mai mult decat necesare de cereale. Reusim sa ne asiguram consumul intern si sa facem si export, dupa cum spun oficialii guvernamentali, care ne transmit ca nu avem motive de ingrijorare pe tema unei posibile crize alimentare globale.
E drept, sunt voci in randul analistilor care spun ca noi nu vom fi afectati din perspectiva penuriei de alimente, ci a preturilor lor!
Foto: pixabay