FMI vine din nou in Romania, pe 27 aprilie
fmiacordmisiunestand-byacord preventivevaluareintreprinderi de statinflatietonny lybek
Prima misiune a Fondului Monetar International de evaluare a acordului preventiv incheiat cu Romania va veni in tara pe 27 aprilie, urmand ca evaluarea sa se incheie pe 9 mai, a declarat vineri Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.
Misiunea se va intalni cu autoritatile romane, dar si cu reprezentantii partidelor politice, ai sindicatelor, cu bancile, asociatiile de afaceri dar si cu societatea civila. Concluziile evaluarii vor fi prezentate la sfarsitul vizitei.
Acordul Stand-By cu FMI este de tip preventiv, la un total de 3,1 miliarde DST, adica aproximativ 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300 % din cota pe care Romania o are la FMI.
Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmand sa se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si cu un imprumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondiala.
Fiind vorba despre un acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi trasi numai in cazul unei situatii exceptionale, cum ar fi un atac asupra monedei nationale declansat de o criza in regiune, concretizat intr-o pierdere masiva de rezerve si de incredere, sau in cazul in care Trezoreria esueaza, in doua - trei randuri, sa se finanteze la costuri acceptabile. In aceste conditii, toata suma, de 3,6 miliarde euro, pe care Fondul o va pune la dispozitia Romaniei prin noul acord de tip preventiv, va fi destinata Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Ce prevede nou acord?
- Va continua procesul de consolidare fiscala si reformele structurale incepute sub anteriorul program, pentru stimularea cresterii economice si a participarii sectorului privat in economie.
- Reforme profunde in domeniile energiei si transporturilor, inclusiv reforme in stabilirea tarifelor, imbunatatirea reglementarilor din aceste sectoare si restructurarea si privatizarea intreprinderilor de stat
- Reforma in energie si transporturi va fi realizata de autoritatile romane nu numai cu sprijinul FMI, ci in special al Bancii Mondiale si Uniunii Europene.
- O alta ineficienta care va trebui rezolvata in timpul noului program cu Fondul Monetar este cea din sistemul de cheltuieli publice. In prezent, cheltuielile publice sunt afectate de ineficienta si au fost utilizate sub 3 % din cele 19 miliarde de euro din fonduri structurale disponibile pentru Romania.
- Inflatia de aproape 8 % din Romania, cauzata de majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, va trebui sa fie monitorizata si sa scada in 2011, mai ales ca evolutia preturilor mondiale la energie si alimente poate constitui un risc pentru succesul procesului de diminuare a inflatiei.
- In timpul noului Acord cu FMI, salariile din sectorul bugetar ar putea sa creasca, odata cu continuarea reformelor deja incepute. Pe masura ce guvernul va continua sa rationalizeze angajarile in sectorul public, se vor crea resursele pentru cresteri suplimentare de salarii, ceea ce ii va readuce pe salariati la nivelurile de castiguri din trecut.
Discutiile concrete referitoare la soarta societatilor de stat si la alte subiecte de acest gen vor avea loc in timpul vizitei misiunii FMI la Bucuresti. Board-ul FMI a aprobat un cadru privind domeniul energetic, transporturi, sanatate, au fost stabilite niste tinte, dar problemele concrete vor fi discutate cu ocazia noii misiuni la Bucuresti. Atunci, fiecare companie va prezenta o evaluare proprie, in functie de care si de situatia efectiva a fiecarei societati cu capital de stat vor fi convenite masurile necesare.