FMI revine in Romania sa verifice Codul fiscal
fmicodul fiscalfiscalitatefondul monetar internationaltaxeimpozitepovara fiscala
O echipa a Fondului Monetar International va veni, in ianuarie, in Romania. Scopul vizitei expertilor FMI este de a verifica Codul fiscal si gradul de impovarare fiscala a cetatenilor, dar si pentru a evalua modul de colectare al taxelor si impozitelor.
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a declarat, marti seara, ca o echipa de experti ai Fondului Monetar International va vizita in luna ianuarie tara noastra. Cei de la FMI vor evalua modul de colectare, dar si Codul fiscal din Romania. De asemenea, Citu a spus ca expertii FMI vor oferi soluti la eventualele nereguli pe care le-ar putea descoperi in urma analizelor.
"Eu o sa am o echipa de la FMI care vine in Romania in ianuarie sa se uite la Codul fiscal, la evaluarea modului in care noi colectam, sa vedem daca Codul fiscal in Romania azi este o povara asa cum este, alambicat, complicat sau poate fi imbunatatit. (...) Vor veni si ne vor da solutii", a afirmat Citu.
Luna trecuta, FMI a recomandat Romaniei sa isi mentina o politica monetara restrictiva avand in vedere faptul ca inflatia de baza s-a accentuat partial din cauza presiunilor venite din partea cererii interne, apreciaza Fondul Monetar International (FMI).
"In Romania si Turcia, politica monetara trebuie sa ramana restrictiva pentru a tine sub control presiunile inflationiste si a consolida credibilitatea politicii monetare", au transmis expertii FMI.
Potrivit "World Economic Outlook", publicat in luna octombrie, FMI si-a revizuit in urcare estimarile privind evolutia preturilor de consum in Romania in 2019, pana la o crestere medie anuala de 4,2%, fata de un avans de 3,3% preconizat in primavara, in timp ce in 2020 preturile ar urma sa creasca cu 3,3%, fata de o majorare de 3% cat estima in primavara.
De asemenea, expertii FMI au recomandat pentru Romania o consolidare fiscala, dat fiind faptul ca are un nivel ridicat al datoriei publice si al deficitului bugetar.
"Tarile cu un nivel ridicat al datoriei publice si deficitului ar trebui sa continue consolidarea fiscala pentru a reduce vulnerabilitatile economice, exceptand acolo unde cererea privata este atat de slaba incat o consolidare ar duce ritmul de crestere cu mult sub potential", au transmis cei de la FMI.
Citeste si:
Parlamentul a adoptat DUBLAREA alocatiilor pentru copii, la solicitarea PSD