FMI, prognoza sumbra pentru economia mondiala. Se contureaza o noua criza financiara?
deficit comercialbugetcomertcurs valutarinflatiedatorie externafmieconomiepreviziuni economice
Fondul Monetar International (FMI) a lansat "World Economic Outlook", o analiza cu previziuni despre situatia economica a lumii, inclusiv a Romaniei. Din pacate, pentru ambele, Fondul nu are deloc vesti bune, ba din contra, se pare ca macroeconomia traverseaza "un moment delicat", iar sansele sa isi revina prea curand sunt minime, intrucat FMI are cele mai mici estimari pentru economia globala, din ultimii 10 ani.
Practic, de la criza financiara care a zguduit omenirea in 2008, pana in prezent, tusele tabloului economiei globale nu mai fost trasate in tonuri atat de gri ca acum. Parca ciclic, la un deceniu distanta, statele lumii se afla din nou in impas. "Un moment delicat", spune FMI, insa, daca luam in considerare contextul extern instabil si adaugam la acesta si haosul de toata frumusetea din Romania, situatia are toate ingredientele unei noi crize, cel putin pe meleagurile mioritice.
In linii mari, FMI preconizeaza ca trendul mondial de incetinire a economiilor din ultimul trimestru al lui 2018 se va mentine si in prima jumatate a anului. Aceast avertisment a fost lansat si de catre Banca Nationala a Romaniei, in urma cu doar cateva zile, prin vocea lui Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al BNR.
Daianu atrage atentia asupra presiunilor comerciale din afara tarii care, spune oficialul BNR, inevitabil vor afecta o Romanie atat de instabila si vulnerabila cum este in prezent. Potrivit lui Daianu, tara noastra este o victima sigura in bataia pustii marilor jucatori de pe piata economica mondiala, jucatori care printr-o singura miscare de mana, provoaca atata curent incat nu ne vom mai putea mentine echilibrul.
Daianu vorbeste aici despre razboiul comercial dintre SUA si China, despre Brexit, despre datoriile tot mai mari ale statelor lumii dar si despre incetinirea cresterii economice la nivel global, confirmand declaratiile ulterioare ale celor de la FMI.
Daianu: "Norii se aduna in lume; economii de peste tot incetinesc in conditii de tensiuni comerciale, de niveluri inalte ale datoriilor publice si private in numeroase state (...). Unii amintesc ca bancile sunt mai bine garnisite cu capital propriu si lichiditati, dar subestimeaza ponderea in crestere a finantarilor acordate de entitati nonbancare, ce nu sunt reglementate in mod adecvat“.
Ce preconizeaza FMI pentru Romania
Fondul Monetar International se asteapta la perfomante slabe are economiei Romaniei in 2019, preconizand o crestere de doar 3,1% anul acesta, sub estimarea de 3,4% din octombrie 2018.
De asemenea, institutia apreciaza ca, anul viitor, economia Romaniei isi va continua ritmul lent, inregistrand o crestere de 3%, comparativ cu acest an, proiectie pe care si-o mentine pana in 2024.
In aceste conditii, este evident ca pachetul legislativ aplicat de PSD-ALDE nu doar ca nu aduce beneficii economice nici macar in prezent, dar pe viitor vor contribui la deteriorarea si mai accentuata a dezvoltarii economice, dupa cum reiese din analiza FMI.
FMI, in 2016: Datoria Romaniei va creste daca nu se iau masuri. Atentie la relaxarea fiscala
Sa ne amintim ca ceea ce spune FMI-ul astazi nu este o noutate. In 2016, la vizita facuta Romaniei, Fondul venea cu avertismente clare si dure pentru Romania. Expertii europeni preconizau atunci o crestere ingrijoratoare a datoriei externe in urmatorii ani si criticau relaxarea fiscala din 2015, sub domnia lui Ponta, care ar fi anulat consolidarea fiscala "impresionanta" inceputa de Romania in 2009.
"Politica fiscala din Romania va pune economia tarii intr-o traiectorie treptata de crestere. Romania a inregistrat o consolidare fiscala impresionanta incepand cu 2009. Cu toate acestea, relaxarea fiscala mare aprobata anul trecut este de asteptat sa inverseze aceasta tendinta si sa se abata de la calea fiscala anuntata anterior.
Se estimeaza ca deficitul fiscal va depasi obiectivul autoritatilor cu 0,5% din PIB in 2017 daca nu se iau masuri suplimentare. Chiar daca deficitul este mentinut la nivelul obiectivelor autoritatilor de 2,8% din PIB (in termeni in numerar, echivalentul a aproximativ 3% in termeni ESA), datoria publica va depasi 40% din PIB si va continua sa creasca treptat", aratau reprezentantii FMI in 2016, dupa vizita la Bucuresti.
La trei ani distanta ... stam mai rau decat prevedea FMI-ul in 2016
Au trecut doar trei ani de la aceste avertismente ale FMI si, la fel cum se intampla la noi cu orice alt semnal de alarma venit din afara, Romania inchide ochii.
Or n-au fost suficient de convingatori cei de la FMI, or ai nostri au fost pusi rau pe treaba, Cert e ca, din 2015 pana in prezent, sub permanenta dominatie PSD-ALDE-UNPR atat in Guvern cat si Parlament (exceptie face perioada noiembrie 2015- ianuarie 2017 cu Dacian Ciolos premier), politicienii au reusit un singur lucru: Sa arate FMI-ului ca are dreptate si nu s-a inselat cu nimic. Ba din contra, lucrurile stau mai rau decat prevedeau ei.
Fiindca in 2016 nu a spus nimeni ca un euro va ajunge sa valoreze aproape 5 lei, nu a spus nimeni ca datoria publica se va majora constant si se vor face imprumuturi externe la dobanzi duble fata de restul statelor UE, nu a spus nimeni ca inflatia va ajunge sa usture rau la buzunare, prin facturi mai scumpe, prin servicii mai scumpe, prin preturi mai mari la pompa, prin devalorizarea leului. In 2016 nu stia nimeni de taxa pe lacomie, nu se impusese abuziv majorarea salariului minim brut si nici nu se ciopartea Justitia asa "pe fata". Deci, ne putem lauda cu performante mai mari decat estima chiar si FMI.
In fine, revenind la 2019 si prognozele de viitor ale FMI, expertii europeni spun ca ne asteapta o rata anuala a inflatiei de 3,5% la finele acestui an, in crestere de la 2,8% cat estima in octombrie, si la 3% la finele anului viitor. Pe romaneste, scumpirile se scumpesc.
Institutia mai prognozeaza un deficit de cont curent de 5,2%, in crestere de la 3,4% in octombrie si de 4,6% anul trecut, iar pentru anul viitor sustine ca va ajunge la 4,8%, continuand sa se mentina pe termen mediu la 3,5%.
In schimb, FMI si-a mentinut estimarea privind rata somajului la 4,8%, iar pentru anul viitor a inaintat o prognoza de 4,9%.
Prognozele FMI pentru alte state
Raportul FMI vorbeste si despre prognozele economice pentru alte state ale lumii. Una dintre ele vizeaza Polonia, tara a carei crestere economica este asteptata a fi temperata, la fel ca in cazul Romaniei, in jurul valorii de 3%.
"Pentru alte economii din regiune (Europa - n.red.) cu ritmuri de crestere robuste in ultimii ani, precum Polonia si Romania, cresterea este asteptata sa se tempereze pana la aproximativ 3%, pe termen mediu, reflectand diminuarea stimulentelor provenite din fonduri europene si a politicilor favorabile”, subliniaza raportul FMI.
De asemenea, FMI estimeaza ca economia britanica va creste cu 1,2% anul acesta, in scadere cu 0,3 puncte procentuale fata de previziunile FMI din ianuarie, iar anul viitor cu 1,4%, in scadere cu 0,2 puncte procentuale fata de previziunile anterioare.
Revizuirile sunt in scadere marcanta, de 0,5 puncte procentuale, mai ales pentru Germania si Italia, care se afla deja in recesiune, pentru Germania fiind de 0,8% pentru acest an, iar pentru Italia de 0,1% pentru acest an.
FMI se asteapta la performante scazute in America Latina, Orientul Mijlociu si Africa de Nord. In privinta Chinei, FMI anunta o crestere de 6,3% pentru acest an, o crestere cu 0,1 puncte procentuale fata de ianuarie, dar pentru anul viitor si-ar redus estimarea cu 0,1 puncte procentuale, la 6,1%.
In incheiere, FMI preconizeaza ca volumul global al comertului cu bunuri si servicii este estimat sa creasca in acest an cu 3,4%, sub evolutia de 3,8% din 2018 si sub estimarile FMI de 4% pentru 2019 din ianuarie, a aratat raportul fondului.