FMI dezaproba reducerea TVA la alimente
reducere tva alimentefmi dezaproba reducere tvafermieri secetatransfer proprietaritva diferentiat produse agricolecombatere evaziune fiscala
Reducerea TVA la alimente este o optiune respinsa de seful delegatiei FMI pentru Romania, care prefera, in schimb, subventiile directe.
"Am discutat despre reducerea TVA la alimente si nu am sfatui sa mergem in aceasta directie, pentru un numar de motive. La acest moment, cand avem si o seceta care creeaza unele probleme pentru fermieri, pentru agricultori, in special pentru cei mici, nu este foarte clar cum, scazand rata la TVA pe produsele alimentare, ii vom ajuta pe acei oameni. Este mai bine, in general, daca exista o problema specifica a unui grup specific, pe o perioada de timp specifica, sa ai mai degraba subventii directe, decat sa schimbi sistemul fiscal", a declarat seful delegatiei FMI pentru Romania, Erik de Vrijer.
Reducerea TVA la alimente nu este o optiune pentru redresarea economiei, ci ii imbogateste pe producatori, explica Erik de Vrijer. Masura nu este capabila sa creeze locuri de munca sau alte investitii, "ci pur si simplu este un transfer catre proprietari, in special proprietarii din sector", a declarat acesta.
Totusi, primul-ministru Victor Ponta vrea sa introduca TVA diferentiata pentru produsele agricole. "Sustin introducerea, de la 1 ianuarie 2013, cu toate implicatiile bugetare, a unei TVA diferentiata pentru produsele agricole, o TVA de 24%, din care 9% sa fie retinuta pentru buget si 15% sa fie rambursata producatorului. Este un program fundamental si ne dorim ca efectele de scadere a preturilor, dar mai ales de combatere a evaziunii fiscale si de sprijin a producatorilor autohtoni, sa fie pozitive in 2013", a declarat Ponta.