FMI: Daca SUA si China nu-si rezolva problemele, economia mondiala nu va arata bine pe viitor
economiefmifondul monetar internationalpreviziuni economicepibrazboi comercial sua china
Fondul Monetar International (FMI) a lansat un avertisment cu privire la impactul pe care il poate avea un Razboi comercial intre Statele Unite ale Americii si China, daca cele doua mari puteri nu vor "detona" tensiunile existente. Avertismentul FMI este cuprins in raportul "World Economic Outlook" publicat marti.
Potrivit expertilor Fondului Monetar International, Razboiul comercial dintre SUA si China se va reflecta in mod negativ in evolutia economiei globale. Mai exact, acesta va fi un factor determinant in scaderea ritmului de crestere inregistrat de economia mondiala in 2019, la cel mai scazut nivel de dupa criza financiara din 2008-2009.
FMI merge mai departe si spune ca aceasta nu este cel mai pesimist scenariu, iar lucrurile se pot inrautati daca cele doua puteri nu scad tensiunile dintre ele. Am putea sa ne confruntam cu probleme mult mai mari la nivel economic global, daca SUA si China continua sa isi impuna taxe vamale si sa se razboiasca intr-o lupta care poate zgudui din temelii echilibrul economic al lumii.
"Aceasta incetinire a cresterii este provocata de o deteriorare semnificativa a activitatii manufacturiere si a comertului mondial, in conditiile in care tarifele vamale mai mari si incertitudinea prelungita privind politicile comerciale afecteaza investitiile si cererea de bunuri de capital", a declarat economistul sef al FMI, Gita Gopinath.
Citeste si:
Ce se intampla cu economia Romaniei in 2020 si 2021
In acelasi raport pe care l-am mentionat anterior, FMI si-a revizuit in jos estimarile privind evolutia Produsului Intern Brut mondial in 2019. Daca in luna iulie expertii estimau o crestere de 3,2%, acum prognoza se invarte in jurul valorii de doar 3%.
Totusi, expertii au estimari ceva mai optimiste pentru anul 2020. Mai exact, FMI se asteapta ca ritmul de crestere a economiei mondiale sa se imbunatateasca pana la 3,4% anul viitor. Totusi, si optimismul pentru 2020 este putin mai temperat decat prognoza din luna iulie. Mai exact, estimarile FMI sunt cu 0,1% mai mici decat cele din iulie.
O alta problema semnalata de FMI vizeaza comertul mondial. Acesta a inregistrat o crestere de doar 1% in primele sase luni ale anului, acesta fiind cel mai slab nivel de dupa 2012. Tarifele valame si incertitudinile din piata au stat la baza acestei involutii, atrag atentia expertii.
De asemenea, FMI prognozeaza ca volumul schimburilor comerciale mondiale va inregistra o crestere de doar 1,1% in 2019. Si aceste estimari sunt mult mai temperate decat cele din luna iulie. Vorbim despre o scadere de 1,4%.
Citeste si:
Campionii UE la inflatie: Preturile au explodat in Romania in luna septembrie