FMI contureaza cel mai negru scenariu pentru aceasta iarna: nu vom scapa de scumpiri
scumpirienergie electricainflatiepreturi facturifacturi energie
Fondul Monetar International (FMI) e de parere ca actualul val de scumpiri de pe pietele internationale de energie reprezinta un fenomen temporar. Vom scapa de preturile mari, ne spun expertii FMI, dar nu acum. Preturile s-ar putea modera de-abia pana la sfarsitul primului trimestru al anului 2022. Pana atunci, insa, FMI ia in calcul un scenariu negru pentru aceasta iarna.
FMI nu crede ca vom scapa de scumpiri in perioada imediat urmatoare. Expertii din cadrul Fondului Monetar International se asteapta la o temperare a preturilor la energie, pana la sfarsitul primului trimestru al anului 2022, insa cel mai mare pericol care se poate abate asupra noastra in perioada urmatoare e reprezentat de scaderea mare a temperaturilor.
"Deocamdata, chiar daca pe termen scurt, (...) in cateva luni de iarna, preturile la energie vor fi ridicate, ne asteptam sa scada din nou pana la sfarsitul primului trimestru, anul viitor si in al doilea trimestru", a declarat Gita Gopinath, economist-sef al Fondului Monetar International intr-un interviu acordat AFP.
Cel mai negru scenariu al FMI, pentru iarna 2021-2022. Sa speram ca nu vine gerul!
Analistii se tem de o eventuala iarna geroasa, care ar putea pune si mai mare presiune pe preturi.
"Cel mai rau scenariu ar fi sa avem o iarna deosebit de dura in emisfera nordica, cu o crestere a cererii de energie. Si, in acelasi timp, nu am fi rezolvat problema intreruperilor lanturilor de productie", a mai declarat Gita Gopinath.
Tot astazi, Comisia Europeana a lansat masuri de sprijin fara precedent, in criza internationala a energiei
Comisia Europeana a intocmit un
set de recomandari in baza carora statele membre sa actioneze, pentru a diminua impactul scumpirilor de pe pietele de energie, asupra consumatorilor, atat persoane fizice, cat si intreprinderi.
Masurile propuse de europeni vizeaza: sprijinul de urgenta pentru venituri acordat consumatorilor casnici, ajutoare de stat pentru intreprinderi si reduceri specifice in materie de taxe si impozite.
"Cresterea preturilor la energie la nivel mondial reprezinta o preocupare serioasa pentru UE. Pe masura ce iesim din pandemie si economiile incep sa se redreseze, este important sa ii protejam pe consumatorii vulnerabili si sa sprijinim societatile comerciale europene.
Comisia ajuta statele membre sa ia masuri imediate pentru a reduce impactul acestei cresteri asupra gospodariilor si a intreprinderilor in aceasta iarna. In acelasi timp, identificam alte masuri pe termen mediu pentru a ne asigura ca sistemul nostru energetic este mai rezilient si mai flexibil pentru a face fata eventualelor volatilitati cu care ne-am putea confrunta in viitor, pe parcursul tranzitiei.
Situatia actuala este exceptionala, iar piata interna a energiei a functionat bine in ultimii 20 de ani. Insa trebuie sa fim siguri ca va continua sa functioneze si in viitor, transformand in realitate tintele Pactul verde european, consolidandu-ne independenta energetica si indeplinind obiectivele pe care ni le-am fixat in materie de clima", a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson.