Florin Citu, PNL: Rectificarea bugetara a PSD este ilegala
rectificare bugetaracheltuielibugeteconomiedeficit bugetarpibbugetari
Senatorul PNL Florin Citu sustine ca rectificarea bugetara, care ar urma sa fie adoptata luni, este ilegala.
Florin Citu spune ca proiectul de rectificare bugetara propus de PSD incalca legile in vigoare si se bazeaza pe cifre false, in loc sa tina cont de rapoartele economice, care nu i-ar permite deloc sa faca estimari atat de optimiste, asa cum au scris social-democratii in proiect, a subliniat liberalul.
"Este din punctul meu de vedere o rectificare care incalca legile in vigoare, deci o rectificare ilegala. In primul rand, legea responsabilitatii fiscal-bugetare spune foarte clar la articolul 15 ca rectificarile bugetare se bazeaza pe concluziile raportului semestrial privind situatia economica si bugetara publicata.
Daca ne ducem la raport, vedem ca avem o situatie ingrozitoare la venituri si in ceea ce priveste deficitul.
Citu atrage atentia si asupra faptului ca proiectul de rectificare bugetara incalca si legea bugetului, "pentru ca nu era permis ca deficitul bugetar sa fie mai mare decat cel care a fost aprobat in legea bugetului de stat. Trebuia sa se faca corectiile inainte sa avem aceasta rectificare", a punctat liberalul, care a mentionat ca e hotarat sa ceara o ancheta parlamentara pentru rectificarea bugetara.
Guvernul va adopta, in sedinta de luni, cele doua proiecte de ordonanta pentru rectificarea bugetului de stat si a asigurarilor sociale de stat pe 2019.
Rectificarea bugetara a starnit intrigi si in interiorul aliantei de guvernare, motiv pentru care surse din interiorul ALDE au spus ca
Tariceanu ia in calcul iesirea de la guvernare. Tariceanu nu ar fi de acord cu
rectificarea bugetara propusa de PSD, care prevede taieri de fonduri de la Ministere-cheie, precum Transporturile, Sanatatea si Educatia. ALDE si-ar dori, se pare, o reducere a numarului de ministere si o scadere a numarului de bugetari, in timp ce PSD nu da semne ca ar intentiona sa reduca cheltuielile publice, ajunse la aproximativ 10% din PIB, ceea ce ne plaseaza in topul celor mai scumpe administratii din Uniunea Europeana, cu aproape 1.300.000 de bugetari.