Florin Citu dezvaluie detalii din spatele bugetului pe 2021: Bani mai multi pentru Educatie, Sanatate si Investitii
buget 2021florin cituinvestitiicampanie de vaccinare
Premierul Florin Citu a detaliat modul in care s-a construit bugetul, elementele principale de care s-a tinut cont si a prezentat, ''la liniuta'', prioritatile Guvernului pentru 2021. Conform lui Citu, exista cinci mari piloni in jurul carora se va invarti economia in acest an si care sunt baza bugetului pe 2021: campania de vaccinare impotriva COVID-19, masurile de redresare economica, sanatatea, educatia si investitiile.
''Am construit bugetul pentru 2021 din perspectiva unui instrument economic, prin care sa finantam campania de vaccinare impotriva COVID-19, masurile de redresare economica, sanatatea, educatia si investitiile. Acesti cinci piloni sunt baza planificarii modului in care vom administra in acest an finantele tarii'', a scris Florin Citu, luni, pe Facebook.
Citu planuieste ca, pana in septembrie, peste 10 milioane de romani sa fie vaccinati
Florin Citu spune ca Executivul pe care il conduce la aloca toate fondurile necesare imunizarii populatiei si are ca obiectiv vaccinarea a 10,4 milioane de romani, pana in septembrie 2021.
''In bugetul 2021 alocam 1,4 miliarde de lei pentru Programul national de achizitie a vaccinului impotriva COVID-19 si pentru functionarea centrelor de vaccinare'', a punctat premierul.
Redresare economica. Cum are de gand Guvernul sa sprijine afacerile
In continuarea mesajului sau, premierul Citu a vorbit si despre masurile de redresare economica.
''Vom continua si extindem masurile de redresare economica. In 2020 Guvernul a aprobat o serie de programe guvernamentale de sprijin pentru sustinerea activitatii IMM-urilor si a companiilor mari si intreprinderilor mici si mijlocii cu cifra de afaceri peste 20 milioane lei prin intermediul garantiilor de stat. In anul 2020 s-au acordat garantii in valoare de 12,48 mld lei (1,20% din PIB), iar pentru anul 2021 se estimeaza garantii in valoare de 28,10 mld lei (2,52% din PIB). Acestea sunt complementare masurilor active de sprijin finantate prin bugetul de stat, in scopul salvarii locurilor de munca. Pentru aceste masuri active am prevazut in bugetul din acest an 14,38 miliarde de lei'', a spus premierul.
Sanatatea va beneficia de fonduri mai generoase decat in 2020, cand a avut loc ''o alocare record''
Pentru domeniul Sanatatii, premierul anunta fonduri mai mari alocate de la buget, prin comparatie cu cele din 2020, care au avut, totusi, o ''alocare record''.
''Am in vedere alocarile totale din domeniu, care sa acopere atat necesarul administratiei central, cat si locale. Daca anul trecut pentru sectorul sanatatii au fost alocate 56,9 miliarde lei, anul acest vom avea 58,3 miliarde de lei. Cu cifrele in fata cred ca nimeni nu poate sa spuna ca am redus bugetul sanatatii.
Bani mai multi pentru Invatamant
Invatamantul va avea, de asemenea, o finantare mai consistenta decat anul trecut. Sumele alocate pe intreg domeniul de invatamant din administratia centrala si locala se ridica la valoarea de 39,6 miliarde, cu 2,2 miliarde lei mai mult decat in anul 2020, a aratat premierul.
''Aritmetica nu poate fi contrazisa'', a punctat premierul Citu.
Si investitiile primesc mai multi bani. 61,4 miliarde de lei in 2021, de la 53,1 miliarde lei in 2020
Premierul sustine ca investitiile sunt esentiale pentru economie, ele fiind raspunzatoare de locuri de munca, dar si cu un impact major asupra nivelului de trai.
''Am prevazut in bugetul pentru acest an 61,4 miliarde de lei. O crestere consistenta fata de anul trecut, cand alocarea a fost de 53,1 miliarde lei, si net superioara anilor 2018 si 2019'', a aratat premierul.
''Desigur, Romania are nevoie de fonduri masive, care sa corecteze subfinantarile domeniilor esentiale din anii precedenti. Asteptarile sunt mari, este firesc sa fie asa, insa bugetul din acest an este un punct de plecare corect'', a incheiat premierul postarea sa de pe reteaua de socializare.
Foto: Facebook/Florin.Citu