Fiscul vaneaza conturile din Elvetia ale milionarilor romani
anafblejnarconturi bancareelvetiaimpozitare averifisccontrol
Putine, dar consistente. Asta s-ar putea spune despre conturile existente in Elvetia detinute de romanii bogati. Seful ANAF, Sorin Blejnar, sustine ca un numar de 12 romani au conturi bancare in acest paradis fiscal in valoare de circa 50-60 milioane de euro. Peste toate acestea Blejnar aseaza cate un semn de intrebare: au fost sau nu au fost ele impozitate in Romania?
In cadrul unei emisiuni televizate, seful ANAF a precizat ca au fost primite 80.000 de raspunsuri de la institutiile financiare din Europa privind conturile bancare ale anumitor persoane. Datele au fost obtinute in baza unei directive europene, care asigura schimbul de informatii cu privire la dobanzile aferente depozitelor detinute de rezidenti in statele UE si Elvetia.
Asa se face ca ANAF a realizat o lista restransa de 12 romani care detin conturi bancare in Elvetia, a caror valoare este estimata la 50-60 milioane de euro, avere pe care institutia intentioneaza sa o verifice in amanunt.
"Va dau un exemplu. De data recenta am primit de la elvetieni o lista cu mai multe persoane care au realizat dobanzi pe conturile din Elvetia. Am facut asa o selectie. Am 12 persoane unde eu estimez ca au venituri de vreo 50-60 milioane de euro in Elvetia, pentru care primesc dobanzi, in Elvetia", a spus Blejnar.
Oficialul de la Finante s-a tinut departe de a preciza nume, insa a mentionat ca este vorba despre oameni de afaceri romani. ANAF va face verificari, iar daca se va constata ca sumele nu au fost obtinute legal se va aplica impozitul de 16% si, acolo unde va fi cazul, va fi sesizat Parchetul.
"Au cont in Elvetia. Nu stim daca l-au declarat sau nu l-au declarat. Nu stiu daca au declarat veniturile din dobanzi incasate din Elvetia la Fiscul din Romania. Noi am primit de data recenta aceste informatii tocmai ca raspuns la preocuparile noastre permanente de a ne face o baza de date pentru a putea impozita aceste persoane fizice care au realizat venituri si sa vedem daca le-au si declarat statului roman", a explicat Blejnar.
Actiunea face parte din initiativa ANAF de a impozita cu 16% acele venituri ale persoanelor fizice bogate a caror provenienta nu poate fi demonstrata. Vizate de aceasta masura sunt persoanele in cazul carora diferenta intre cheltuielile realizate si veniturile declarate este de peste 50.000 de lei.