Fiscul impoziteaza nuntile. Tinerii casatoriti trebuie sa declare raporturile economice cu fotografi, formatie si restaurant
casatoriitaxeimpozitenuntaanaffisc
ANAF a trimis solicitari oficiale unor tineri proaspat casatoriti, care au obligatia de a declara cheltuielile efectuate cu ocazia casatoriei civile si religioase, cu firmele care au asigurat servicii de catering, foto-video, muzica, restaurant, etc.
Ca dar de nunta, statul s-a gandit sa le faca tinerilor casatoriti o surpriza inedita: ii obliga pe acestia sa isi declare cheltuielile pe care le-au avut cu persoanele fizice autorizate sau cu alte entitati juridice, in vederea realizarii casatoriei civile si religioase.
Printr-un formular trimis cuplului proaspat casatorit, Fiscul solicita nume de persoane/firme, numere de telefon, adrese si intermediari. Amenda pentru nerespectarea solicitarii Fiscului este de 2.000-5.000 de lei.
Iata cum arata o astfel de solicitare, primita de un cuplu de tineri casatoriti din Arges. Mentionam ca aceasta masura a Fiscului este valabila pe intreg teritoriul tarii.
"Va solicitam informatii despre persoane fizice/Intreprinderi Individuale, Persoane Fizice Autorizate, Intreprinderi Familiale/ Societati Comerciale/ alte forme de organizare privind raporturile econoimice sau juridice pe care le-ati avut cu ocazia evenimentelor prijeluite de celebrarea casatoriei civile si religioase.
In sensul celor de mai sus, completati declaratia alaturata, cu privire la persoane/ societati/ nr telefon/ adrese identificare/ intermediari/ orice alte date pe care le cunoasteti/ detineti privind: formatie muzicala; locatie eveniment; servicii foto-video."
Cei care raspund unor astfel de solicitari sunt avertizati de catre ANAF, ca declaratiile sunt date "sub sanctiunea faptei de fals in declaratii, prevazuta de art 326 din Codul Penal".
Pe langa stat, si Biseria "isi ia partea ei"
Incepand cu 2011, Biserica a stabilit ca taxa pentru o nunta sa fie de 1.000 de lei si pentru un botez de 500 de lei. Pentru inmormantari nu vor exista taxe (cel putin, in mod oficial). Patriarhia poate tine astfel socoteala nuntilor si botezurilor, iar o parte din sumele stranse merg la constituirea Catedralei Mantuirii Neamului.
La ora actuala, pentru o nunta sau un botez se platesc si sume mai mari decat cele stabilite de Patriarhie, insa surpriza vine in momentul in care se elibereaza chitanta. Adesea, atunci cand sunt eliberate, pe chitante sunt declarate sume mult mai mici decat pretul platit de enoriasi, sau exista cazuri in care aceste chitante nici nu se elibereaza.
In cazul in care statul va continua cu aceasta practica de a solicita tinerilor casatoriti justificarea raporturilor economice cu prestatorii de servicii in vederea desfasurarii nuntilor, iar Biserica pe de alta parte sa impuna taxe oficiale si neoficiale, e posibil ca nuntile in Romania sa devina un lux sau o actiune specifica noua ... cu multa birocratie si baiate de cap.