Firmele mici tin economia in spate si tocmai lor li se taie craca de sub picioare
fiscalitatemasuri fiscaledeficit bugetarfirmeconstructii
Noile masuri fiscale menite sa peticeasca bugetul public ce a fost ani la rand tratat ca un sac fara fund mai ales pentru "pomeni electorale", au capacitatea sa ingroape sectorul privat autentic la 10 metri sub pamant.
De cand Guvernul a prezentat directia in care va merge politica fiscala in viitorul apropiat, managerii firmelor mici si mijlocii nu mai au liniste.
Nu se bucurau nici inainte de spatiu fiscal si predictibilitate pe aceasta zona, insa perspectiva impunerii a 52 de masuri fiscale multe dintre ele sau chiar toate din toamna acestui an/ inceputul lui 2024 ii infioara pe manageri, care incep sa vada cum li se pune lacatul pe usa.
Executivul de la Bucuresti pare sa ignore atat avertismentele firmelor, care au rasunat din toate sectoarele de activitate, de la HoReCa, la Constructii, Turism, IT si Agricultura, dar si faptul ca firmele mici si mijlocii tin in spate acest buget asa cum este el, mai precis gol, din cauza dezechilibrelor majore dintre venituri si cheltuielile unui stat risipitor, lacom si incompetent.
Ultimii manageri care au tras un semnal de alarma cu privire la faptul ca-i paste falimentul sunt cei din Constructii, care s-au dovedit a fi, de altfel si printre primii ce s-au semnalat si au spus-o transant:
noile masuri fiscale vor ingropa firmele, vor scumpi materialele de constructii, vor incuraja exodul fortei de munca si vor forta multe firme sa inchida.
Acum, constructorii revin si reiau teza dezastrului iminent: "Cresterea fiscalizarii microintreprinderilor – care reprezinta 89% din companiile active in Romania – va determina in primul rand o majorare a preturilor finale si o sustinere a presiunilor inflationiste. Implicit, aceasta dinamica va mentine presiunile asupra scaderii puterii de cumparare a populatiei si persistenta dobanzilor ridicate aferente creditelor ipotecare, ambele cu un impact evident asupra scaderii numarului si valorii totale a tranzactiilor imobiliare.
Majorarea TVA si a taxei de 5% aferente tranzactiilor imobiliare nu face asadar decat sa creasca aceste presiuni si sa aiba un impact direct negativ asupra incasarilor la bugetul public”, avertizeaza Andrei Diaconescu, co-CEO al companiei de imobiliare One United Properties.
"Nu credem ca aceste masuri sunt oportune, mai ales daca privim restrospectiv la potentialul pe care sectorul de constructii si tranzactii imobiliare il are in economie”, a mai spus el.
Foto: freepik.com