Firmele de IT care au dat bonusuri sau nu au marit salariile cu 20% sunt excluse de la deducerile fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Firmele de IT care au dat bonusuri sau nu au marit salariile cu 20% sunt excluse de la deducerile fiscale
Firmele de soft care au dat bonusuri sau nu au marit salariile cu 20% sunt excluse de la deducerile fiscale
de Magda Florea la 14 Feb. 2018 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
salarii itfirme de softproiect oug itsalarii programatorirevolutie fiscala it

O noua masura a Guvernului vizeaza companiile din domeniul IT, care nu au majorat salariile programatorilor cu fix 20%, ci cu mai mult, prin acte aditionale, sau care au marit veniturile nete ale acestora, prin acordarea de bonusuri in luna ianuarie, fapte ce au favorizat conservarea nivelului salarial din decembrie 2017, cand nu incepuse "Revolutia fiscala".

"Incepand cu 1 ianuarie 2018, contributiile la pensii si sanatate au fost transferate de la angajator la angajat, iar impozitul pe venit a scazut de la 16% la 10%.

Totusi, de efectele reducerii cotei de impozit pe venit nu aveau cum sa beneficieze si persoanele scutite de la plata impozitului pe venit, adica urmatoarele categorii de salariati:

 
Persoanele fizice care desfasoara activitati de creare de programe pentru calculator;
Persoanele fizice care desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare si inovare;
Persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat;
persoanele fizice care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice romane care desfasoara activitati sezoniere.
 
Astfel, in cazul acestor persoane, mentinerea, incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2018, a aceluiasi castig salarial net din decembrie 2017 este posibila doar daca angajatorii majoreaza salariile brute cu cel putin 20%. In caz contrar, programatorii si ceilalti angajati scutiti de impozit ar primi remuneratii nete cu aproximativ 7-8% mai mici decat anterior.

Pentru a remedia situatia, Guvernul a venit cu OUG nr. 3/2018

Prin aceasta se stabileste ca o parte din CASS datorata pentru salariatii care beneficiaza de scutirea de impozit sa fie suportata de stat. Totusi, acordarea unei asa-zise compensari este conditionata de majorarea venitului salarial brut cu cel putin 20% fata de nivelul din luna decembrie 2017.
 
Cu alte cuvinte, facilitatea fiscala nu se aplica acolo unde nu este prevazuta o majorare cu cel putin 20% la salariul de incadrare plus sporuri permanente. In plus, actul normativ stabileste ca deducerile vor fi suportate din bugetul de stat pentru 12 luni, adica pe parcursul anului 2018. Apoi, din 2019, angajatorii ar putea fi obligati sa suporte costurile suplimentare cu forta de munca din bugetul propriu.

La majorarile mai mari de 20% lucrurile stau diferit
 
In cazul majorarilor salariale cu mai mult de 20% fata de nivelul salariului brut din decembrie 2017, diferenta dintre CASS datorata si CASS retinuta scade degresiv pana la zero, cu cat majorarea este mai mare. In cazul in care CASS retinuta este egala cu CASS datorata, dispozitiile actului normativ nu isi mai produc efectele. Intr-o astfel de situatie, angajatorul asigura prin efort propriu un venit net cel putin egal cu cel din decembrie 2017, caz in care nu se mai justifica sustinerea de la bugetul de stat a angajatilor respectivi", conform Republica.

IT-istii reprezinta o categorie speciala de angajati, deoarece ei sunt scutiti de impozitul pe venit, iar trecerea contibutiilor de la angajator la angajat, va genera un cost suplimentar de 7-8%, care va fi suferit de companii. Cifrele arata ca un numar de aproximativ 30.000 de programatori vor fi afectati de noile masuri luate de Guvern.

Lia Olguta Vasilescu a lansat, saptamana aceasta, in spatiul public afirmatia ca Ministerul de Finante lucreza la un proiect care va reglementa situatia salariilor din domeniul IT.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta, prin care statul vrea sa acorde o serie de deduceri companiilor care au fost nevoite sa acopere din surse proprii efectele transferului contributiilor de la angajator la angajat, a fost deja publicat pe site-ul Ministerului de Finante.


Concret, masura (compensarea) este conditionata de majorarea de catre angajator a salariului brut lunar cu cel putin 20% fata de nivelul din luna decembrie 2017 pentru angajatii beneficiari. In principiu, s-ar rezolva astfel problema „discriminarii” din punct de vedere fiscal a angajatilor din domeniul IT si cercetare-dezvoltare ca urmare a diminuarii venitului lor net cu 7-8% in cazul pastrarii acelorasi costuri pentru angajator, in raport cu ceilalti angajati.
 
In nota de fundamentare a proiectului, se da un exemplu legat de modalitate in care statul va aplica o deducere pentru un programator ce a castigat 10.000 de lei brut, pe luna, in decembrie 2017. 

Astfel, la un salariu de 10.000 de lei brut pe luna programatorul ramanea anul trecut cu un venit net de 8.350 de lei net dupa ce platea contributiile sociale obligatorii aferente angajatului, respectiv contributia la pensie de 10,5% - 1.050 de lei, contributia la sanatate de 5,5%- 550 de lei si contributia la somaj de 0,5% - 50 de lei.

In 2018, brutul trebuie sa atinga valoarea de 12.000 de lei, pe luna, pentru a putea ramane un venit net tot de 8.350 de lei lunar. Noile contributii sociale datorate de angajat sunt de 4.200 de lei, astfel ca venitul net al angajatului ar fi de 7.800 de lei, insa statul va acorda o deducere de 550 de lei la contributia la sanatate, de unde rezulta ca angajatul ar urma sa primeasca tot 8.350 de lei, la fel ca in decembrie anul trecut.


In acest sens, Ramona Jurubita, Deputy Senior Partner, Head of Tax & Legal in cadrul  firmei de audit si consultanta fiscala KPMG, a declarat urmatoarele: "Potrivit proiectului de lege si notei de fundamentare, doar cei care au marit salariile brute ale IT-stilor cu 20% vor primi aceasta deducere, pe cand cei care au majorat salariile cu 27-28% sau cei care au acordat bonusuri pentru mentinerea venitului net nu. 

Cel mai frustrant este pentru angajatorii care au marit salariile prin acte aditionale cu 27- 28% ca sa mentina veniturile nete ale angajatilor la nivelul din decembrie 2017, adica fix cei care au avut incredere in statul roman. La fel se intampla si in cazul celor care au decis sa acorde bonusuri in luna ianuarie pana la stabilizarea situatiei si care au incercat sa isi retina angajatii in companie.”


In textul proiectului se specifica: " in cazul majorarilor salariale cu mai mult de 20% fata de nivelul salariului brut din decembrie 2017, diferenta dintre CASS datorata si CASS retinuta scade degresiv pana la zero, cu cat majorarea este mai mare. In cazul in care CASS retinuta este egala cu CASS datorata, dispozitiile proiectului de act normativ nu isi mai produc efectele. Intr-o astfel de situatie, angajatorul asigura prin efort propriu un venit net cel putin egal cu cel din decembrie 2017, caz in care nu se mai justifica sustinerea de la bugetul de stat a angajatilor respectivi." 

Dar si ca, in cazul unor majorari mai mari de 20% fata de nivelul din decembrie 2017, "
 diferenta dintre CASS datorata si CASS retinuta ar creste progresiv, iar diferenta de CASS alocata de la bugetul de stat nemaifiind suficienta pentru asigurarea venitului net din decembrie 2017.

Intr-o astfel de ipoteza, in care angajatorul nu efectueaza transferul contributiilor sociale la angajati, concomitent cu asigurarea unei cresteri a salariului brut in 2018 cu cel putin 20% care sa asigure mentinerea salariului net la nivelul anului 2017, sumele alocate de la bugetul de stat ar trebui sa acopere si partea de contributii pe care angajatorul nu a transfert-o, fapt ce conduce la un efort financiar din partea statului mai mare, fara ca acesta sa fie insotit de un comportament corect din partea angajatorilor”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta."

Dincolo de aceste aspecte, proiectul de OUG al Ministerului Finantelor, aduce si o serie de provocari din punct de vedere al implementarii, precum:

 
Pare a institui o noua formalitate administrativa pentru angajatorii din domeniul IT si de cercetare-dezvoltare, intrucat atrage o raportare separata in cuprinsul Declaratiei 112;

 Facilitatea fiscala (compensarea) ar putea fi ceruta dupa data intrarii in vigoare si pana la 31 decembrie 2018, adica din nou un act normativ cu efect limitat; evident se naste intrebarea „si ce se va intampla in 2019”

Desi ramane de confirmat cu reprezentantii Ministerului de Finante, el pare a nu se aplica in cazul angajatorilor care au decis sa acorde bonusuri de compensare pana la stabilizarea lucrurilor si nu au majorat salariile brute in schimb.


Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Acest gadget mic iti poate transforma complet viata – si costa mai putin decat o cafea!
Economie

Acest gadget mic iti poate transforma complet viata – si costa mai putin decat o cafea!

today19 Nov. 2024
Cum sa economisesti 10.000 RON pe an fara efort – metoda ascunsa de banci!
Economie

Cum sa economisesti 10.000 RON pe an fara efort – metoda ascunsa de banci!

today19 Nov. 2024
7 semne ale unui intestin dezechilibrat: cum te poate ajuta ceaiul kombucha
Life Style

7 semne ale unui intestin dezechilibrat: cum te poate ajuta ceaiul kombucha

today18 Nov. 2024
Black Friday de la FineStore, investitia cu care rar te intalnesti! Reducerile de pret la care nici nu te-ai fi gandit!
Life Style

Black Friday de la FineStore, investitia cu care rar te intalnesti! Reducerile de pret la care nici nu te-ai fi gandit!

today18 Nov. 2024
Pudra solubila vs. solutie lichida: cum alegi biostimulatorul potrivit pentru culturile agricole?
Life Style

Pudra solubila vs. solutie lichida: cum alegi biostimulatorul potrivit pentru culturile agricole?

today18 Nov. 2024
Modificare de la ANAF. O noua sansa pentru romanii cu datorii la stat!
Ultimele stiri economice

Modificare de la ANAF. O noua sansa pentru romanii cu datorii la stat!

today18 Nov. 2024
Nicolae Ciuca: firmele romanesti tin economia in spate. Mediul privat este principalul producator de prosperitate
Ultima ora

Nicolae Ciuca: firmele romanesti tin economia in spate. Mediul privat este principalul producator de prosperitate

today18 Nov. 2024
Schimbare radicala la programul Rabla. Se dau bani din nou, dar nu doar pentru masini
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul auto

Schimbare radicala la programul Rabla. Se dau bani din nou, dar nu doar pentru masini

today18 Nov. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

7 semne ale unui intestin dezechilibrat: cum te poate ajuta ceaiul kombucha
Life Style

7 semne ale unui intestin dezechilibrat: cum te poate ajuta ceaiul kombucha

today18 Nov. 2024
Black Friday de la FineStore, investitia cu care rar te intalnesti! Reducerile de pret la care nici nu te-ai fi gandit!
Life Style

Black Friday de la FineStore, investitia cu care rar te intalnesti! Reducerile de pret la care nici nu te-ai fi gandit!

today18 Nov. 2024
Pudra solubila vs. solutie lichida: cum alegi biostimulatorul potrivit pentru culturile agricole?
Life Style

Pudra solubila vs. solutie lichida: cum alegi biostimulatorul potrivit pentru culturile agricole?

today18 Nov. 2024
Modificare de la ANAF. O noua sansa pentru romanii cu datorii la stat!
Ultimele stiri economice

Modificare de la ANAF. O noua sansa pentru romanii cu datorii la stat!

today18 Nov. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x