Financial Times, predictii pentru 2019: Marile evenimente care vor marca lumea
facebookpredictii 2019politicabrexitparlament european
Prestigioasa publicatie americana Financial Times a publicat un set de predictii pentru anul 2019, care cuprinde cele mai importante evenimente ce vor marca lumea in urmatoarele 12 luni.
Da. Marea Britanie se va salva, in ultimul moment, de la comiterea unui act prin care si-ar face rau singura
"Brexit inseamna Brexit”, a declarat prim-ministrul britanic Theresa May in anul 2016. La doi ani de la aceasta declaratie, Partidul Conservator, condus de premierul britanic, nu se poate decide asupra Acordului pentru Brexit si a implicatiilor acestuia. Esecul Parlamentului britanic de a lua o decizie asupra intelegerii cu Uniunea Europeana va duce la un nou referendum, deoarece problema va trebui sa se intoarca la cetatenii Marii Britanii. In urma acestui referendum, al doilea pe tema Brexit, votantii vor lua cel mai probabil decizia de a readuce tara la statutul de natiune care nu este dispusa sa sacrifice prosperitatea si securitatea pentru o obsesie ideologica.
Va deveni Jeremy Corbyn prim-ministrul Marii Britanii?
Nu. Jeremy Corbyn, liderul opozitiei din Marea Britanie, nu a reusit pana in acest punct sa isi consolideze o imagine favorabila in afara Partidului Laburist. Chiar daca vor fi organizate alegeri generale in anul 2019, victoria lui Corbyn este putin probabila. Conform sondajelor efectuate in anul 2018, popularitatea lui Jeremy Corbyn este mai mica decat cea a actualului prim-ministru, Theresa May. In schimb, Partidul Laburist ar putea avea o ascensiune in anul 2019, daca Partidul Conservator va continua lupta impotriva Uniunii Europene.
Va reusi Emmanuel Macron sa isi impuna reformele planuite, dupa protestele "Vestelor Galbene”?
Da. Presedintele francez nu are de ales, renuntarea la reforme ar duce la „inexistenta” sa politica. O pauza tactica este inevitabila, pentru a permite diminuarea furiei protestarilor si pentru a da timp reformelor precum cea a cresterii salariului minim sa isi intre in efect. Dupa aceasta pauza, Macron va interveni cu reforme legate de pensii si somaj, care ar putea raspunde nemultumirii protestatarilor in ceea ce priveste cresterea taxelor.
Vor avea populistii succes in alegerile din Parlamentul European?
Da. Alegerile din anul 2019 sunt cadrul perfect pentru ascensiunea populistilor si nationalistilor. Conform sondajelor, problema imigratiei este dominanta in toate tarile membre ale Uniunii Europene. Alegerile europene sunt folosite in general pentru a inregistra „un vot de protest”. Partidele nationaliste, printre care Liga, formatiune politica de extrema-dreapta condusa de ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, Alternativa pentru Germania si Partidul Democrat din Suedia, au sansa de ascensiune in cadrul alegerilor. Per total, majoritatea pro-UE va rezista, dar viitorul Parlament va fi probabil mult mai divizat.
Vor incerca Democratii sa dovedeasca vinovatia lui Donald Trump in dosarul privind ingerintele ruse in alegerile din 2016?
Da. Ancheta condusa de procurorul special Robert Mueller va ajunge la o concluzie la inceputul anului 2019. Faptul ca presedintele american Donald Trump a negat bazele anchetei - colaborarea cu Rusia in cadrul atacurilor asupra Partidului Democrat - va intari pozitia Democratilor. Nancy Pelosi, liderul opozitiei din Camera Reprezentantilor, va fi de acord cu audierile. Evenimentele din 2019 vor pregati scena pentru alegeri prezidentiale „conform literei legii” in anul 2020.
Va rezista "armistitiul” incheiat de Donald Trump si presedintele chinez Xi Jinping in cadrul razboiului comercial?
Nu. Desi acordul de stopare a „razboiului tarifelor”, incheiat de Donald Trump si Xi Jinping in luna iulie a rezistat pana acum, presedintele american si alti membri ai Administratiei sale sunt critici in ceea ce priveste actiunile Chinei legate de comert. Pentru a evita impunerea de taxe suplimentare asupra bunurilor provenite din China, tara asiatica ar trebui sa isi opreasca dezvoltarea modelului interventionist in urmatoarele trei luni, lucru care nu se va intampla. Statele Unite vor relua impunerea de taxe suplimentare asupra importurilor din China pana la mijlocul anului 2019.
Va escalada actiunea militara a Rusiei impotriva Ucrainei?
Nu. Rusia a capturat trei nave ucrainiene in Marea Neagra in luna noiembrie, lucru care a accentuat conflictul dintre cele doua tari. Decizia Ucrainei de a se desparti de Biserica Ortodoxa din Rusia a continuat tensiunile. Reforma pensiilor implementata de Vladimir Putin i-a scazut popularitatea, lucru care ar fi schimbat de o actiune militara impotriva Ucrainei, sugerand patriotism. Dar acest lucru nu se va intampla, deoarece Administratia de la Kremlin cantareste bine riscurile. Armata Ucrainei este mai bine pregatita si echipata decat in urma cu cinci ani, iar cetatenii rusi nu vor accepta pierderea de vieti ale compatriotilor in lupta impotriva unei natiuni-frate.
Va exista o noua criza financiara?
Nu, daca definim o criza financiara drept o situatie in care mai mult de o institutie financiara globala trebuie salvata. Vor exista perioade de turbulenta pe pietele financiare si in mai multe economii nationale. Un motiv de optimism este faptul ca institutiile financiare mondiale s-au consolidat dupa criza din anul 2008. Un motiv de pesimism ar fi ca dobanzile cheie raman la nivel scazut. Printre economiile vulnerabile se numara China, Marea Britanie (in urma Brexit), Italia si Statele Unite.
Va ramane Narendra Modi prim-ministru al Indiei dupa alegerile parlamentare?
Da. Partidul condus de premier a suferit recent o scadere a popularitatii in mai multe state din nordul tarii, lucru care sugereaza ca Modi se straduieste sa indeplineasca asteptarile cetatenilor, create in urma alegerilor din 2014. Prim-ministrul a ramas totusi popular in randul indienilor, datorita charismei de care a dat dovada in mandatul sau.
Vor escalada disputele din Marea Chinei de Sud?
Nu. Administratia de la Beijing este preocupata de razboiul comercial cu Statele Unite si nu doreste sa ii ofere lui Donald Trump mai multe motive de critica. Nicio alta tara implicata in disputa nu va provoca China, din cauza asimetriei de forta. China va continua sa militarizeze insulele artificiale din Marea Chinei de Sud, dar nu va efectua miscari mai indraznete in anul 2019.
Va consolida Jair Bolsonaro cresterea economica a Braziliei?
Da. Cea mai puternica economie a Americii de Sud este pe punctul de a ajunge la o recuperare ciclica, dupa cea mai mare recesiune de pana acum. Reformele propuse de presedintele ales in anul 2018, Bolsonaro, au crescut entuziasmul investitorilor. Masurile liberaliste, sustinute de ministrul Economiei, reprezinta partea buna dintr-o platforma guvernamentala care lasa in multe sensuri de dorit. Daca Bolsonaro va reusi sa treaca aceste masuri de Congres, mai ales reforma pensiilor, economia va creste considerabil.
Va reusi printul saudit Mohammed bin Salman sa treaca peste consecintele uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi?
Da. Tanarul print a petrecut trei ani consolidandu-si puterea. Tatal sau, regele Salman, l-a sustinut pe tanarul print si ar fi o umilinta sa inceteze acum. La nivel international, Donald Trump a declarat in mod clar ca nu va lasa incidentul cu jurnalistul saudit sa distruga relatiile dintre Arabia Saudita si Statele Unite. Situatia ar putea fi schimbata doar daca printul va realiza o alta actiune nesabuita, care sa genereze o alta criza mondiala.
Se va retrage Mark Zuckerberg de la conducerea Facebook?
Nu. Avand in vedere problemele din conducerea companiei, ar trebui, dar nu o va face, cel putin nu din proprie initiativa. Comparativ cu Elon Musk, care a fost dat jos de la conducerea Tesla, Zuckerberg nu a fost gasit momentan vinovat de nimic. Chiar daca actionarii companiei vor dori excluderea acestuia, presedintele Facebook detine 60% din drepturile de vot, suficient pentru a ramane la conducerea companiei cat timp va dori.