Fermierii romani isi vand recoltele sub pretul pietei din Europa
femieriagriculturapret graupret rapitasecetarecoltetoamna
Fermierii romani inca spera ca preturile la grau, de exemplu, sa se alinieze cu cele din Europa, unde tona a ajuns deja la 220 de euro. Pana atunci insa, fiecare fermier isi negociaza marfa cat poate de bine si asteapta cele mai bune oferte.
Pe fondul secetei la nivel european, pretul graului la nivel european a crescut foarte mult in aceasta toamna, ajungand la 220 de euro o tona, un record al ultimilor patru ani.
Graul MATIF (de pe bursa de la paris, Euronex), a crescut saptamana trecuta cu 2,7%, pana la 212,75% euro/tona.
De asemenea, si pretul porumbului s-a comercialzat in august cu pana la 195 euro/tona, ajungand la cel mai inalt nivel din 2013 pana in prezent.
Desi la nivel european, pretul graului a crescut semnificativ, in fermele din Romania inca nu se intampla acest lucru.
Fermierii romani spun ca pretul de 220 de euro pe tona de grau este unul extrem de bun, si ca se asteapta ca majorarile de pret din Europa sa se vada si la noi, chiar daca productia din acest an este mai redusa.
Fermierii spun ca se simte deja o crestere de pret si la noi, insa este utila cumparatorului, nu producatorului, deoarece vine foarte tarziu. Acum, o tona de grau din Romania se vinde cu putin peste 180 de euro, mult sub media europeana. Totusi, foarte multi fermieri au vandut recolta inainte de scumpirea pretului, si au obtinut pe tona numai 165 de euro.
Gheorge Lamureanu, un fermier din Constanta, a primit drept cea mai buna oferta 188 de euro pe tona de grau panificabil si 182 de euro pe tona de grau furajer. Femierul face o analiza a pietei romanesti si spune ca productia din acest an este mult mai slaba, atat cantitativ, cat si calitativ. Recoltele de grau au fost afectate de ploile din iulie, insa rapita s-a recoltat in conditii bune, precizeaza acesta, care spune ca pretul la rapita a ajuns la 372 euro pe tona.
Si in judetul Ilfov este aceeasi situatie. Fermierul ilfovean Ilie Dan spune ca a vandut tona de grau furajer cu 645 de lei, iar tona de grau destinat panificatiei, cu 665 de lei. Despre rapita, acesta spune ca a vandut cu 1.550 de lei tona, porumbul cu 590 de lei pe tona, in timp ce floarea-soarelui s-a vandut cu 1,330 de lei pe tona.
In Prahova, femierii asteapta ca pretul gaului sa urce la 200 de euro pe tona, chiar daca si aici s-au facut recolte mult mai reduse cantitativ si calitativ decat in anii precedenti.
Citeste si:
Angajatii unei mari companii din Romania, inlocuiti de roboti
Sursa foto: unsplash.com