Farmacisti: Pe noi cine ne protejeaza? Lucram fara masti si avem sute de pacienti PE ZI
pandemiecoronaviruscovid 19famacistifarmacie
Redactia noastra a primit mai multe mesaje din partea unor farmacisti din tara, revoltati de faptul ca managerii companiilor in care lucreaza nu iau niciun fel de masuri pentru a-i proteja, in contextul pandemiei de coronavirus, dar si al epidemiei de gripa sezoniera: "Pe noi cine ne protejeaza? Zilnic, avem cel putin 100-200 de pacienti care vin si intra in contact direct cu noi, la mai putin de jumatate de metru, pentru ca asta e protocolul, nu avem nici geamuri de sticla, nici masti, nici costume de protectie, nici manusi", transmite un farmacist.
Farmacistii spun ca, prin lipsa de implicare a managerilor companiilor pentru care lucreaza de a desfasura o strategie in aceasta perioada, isi pun si ei vietile in pericol, dar si zadarnicesc actiunile Guvernului si autoritatilor de a lupta impotriva pandemiei.
"Vedem la televizor cum medicii au costume de protectie, noi nu avem nimic. Intr-adevar, ei au un grad de expunere foarte periculos si au tot respectul nostru pentru munca pe care o fac, nu e usor. Isi dau sufletul. Dar si noi suntem expusi. Cand cerem sa ni se dea masti sau dezinfectant, biocid, ni se spune ca nu se gaseste. Cum e posibil?", se intreaba farmacistii care fac apel la autoritati sa se implice si sa impuna si firmelor private care detin lanturi de farmacii, sa ia masuri in acest sens.
"Nici macar nu ni se permite sa limitam accesul persoanelor inauntru. Probabil considera ca aceasta masura ar scadea popularitatea brandului companiei si ar pierde clienti. Insa pericolul este urias. Intram in contact zi de zi cu 100-200 de pacienti, iar in farmaciile mari, traficul este si mai mare de atat, intr-o singura zi", mai spune alt farmacist.
"Am vazut ca in Italia pacientii intra cate unul in farmacii si cate 5 in magazine. La noi cand se vor lua astfel de masuri, cand va fi prea tarziu?", mai spun farmacistii.
"Oamenii stau inghesuiti la coada, intr-un spatiu inchis. Uneori, nici macar 20 de centimetri nu e distanta dintre ei. Vin in fata noastra, stranuta, tusesc, adesea fara macar sa isi puna mana la gura", spune alt farmacist.
Situatia nu este similara in toate farmaciile din tara. Unele dintre ele au luat masuri si au limitat numarul de persoane care pot sa intre simultan in incinta. Altele, au pus afise inca de la usa cu produsele pe care nu le au pe stoc, pentru ca pacientii care cauta strict acele produse, sa nu mai intre in farmacie, in contact cu personalul sau cu alti pacienti.
"Eu sunt norocos", a spus un asistent de farmacie, care ne-a relatat ca in farmacia in care lucreaza se comercializeaza medicamente acum doar printr-o fereastra prin usa. Pacientii stau afara, in aer liber si asteapta sa fie servici la ghiseu. "Astfel, sunt protjati si ei, pentru ca riscul de contaminare este mult mai mic in spatiu deschis, dar si noi, pentru ca nu mai intram in contact direct cu oameni care pot fi purtatori de boli contagioase, mai ales de COVID-19", a completat acesta.
"Autoritatile ne transmit pe toate caile sa pastram distanta de minimum un metru intre noi, sa stam izolati, sa limitam contactul interuman, iar managerii nostri nu aplica niciuna dintre recomandari, suntem pusi sa lucram in aceleasi conditii, ca si cum nimic nu s-ar intampla. De fapt, virusul e o amenintare reala si suntem in prima linie", subliniaza un asistent de farmacie care se afla in aceeasi situatie.
"Daca s-ar pune mai presus de profit, sanatatea personalului angajat si al societatii, al pacientilor, farmaciile ar aplica si ele masuri restrictive in relatia cu pacientul", spun farmacistii.
"Pacat ca, desi avem si noi trei-cinci ani de facultate si dupa aceea, alti ani de master sau diverse cursuri, suntem priviti ca o subcategorie a sistemului medical, careia, in cele mai multe situatii, cum este si aceasta, nu ni se acorda importanta si respectul necesar. Mi-as dori ca managerii companiilor private, dar si autoritatile, sa gaseasca solutii si mai ales sa isi doreasca sa ne protejeze, pentru ca suntem cel putin la fel de expusi ca medicii din spitale. Si, mai mult decat atat, ne dorim la fel de mult sa luptam impotriva pandemiei si a tuturor afectiunilor pacientilor nostri. DAR NU PUTEM SINGURI!", a concluzionat unul dintre semnatarii scrisorilor.
Citeste si:
LISTA MASURILOR DE IGIENA CARE TE PROTEJEAZA IMPOTRIVA COVID-19