Familia fostului presedinte Samsung are de platit o taxa de succesiune de peste 10 miliarde de dolari
samsungtaxa de succesiunemostenirelee kun hee
Familia regretatului presedinte
Samsung Electronics, Lee Kun-hee, caruia i se atribuie transformarea Samsung in cel mai mare producator de smartphone-uri si cipuri de memorie din lume, are de platit o taxa astronomica de succesiune.
Lee Kun-hee a incetat din viata la 25 octombrie 2020, la varsta de 78 de ani, lasand in urma sa o avere estimata la aproximativ 26 de trilioane de dolari.
Familia, care trebuie sa revendice mostenirea, trebuie sa achite la stat o taxa de succesiune ce se ridica la suma de 10,8 miliarde de dolari.
Familia a anuntat ca va plati in sase transe, timp de 5 ani. Dupa anunt, a scazut pretul actiunilor
Familia a anuntat ca va achita taxa asa cum prevede legea, insa pe o perioada de cinci ani, in sase transe, incepand din aceasta luna. "Este datoria si responsabilitatea noastra civica sa platim toate impozitele”, a spus familia intr-un comunicat publicat de Samsung.
Dar aici s-au oprit detaliile. Familia nu a oferit mai multe informatii despre plata, asa cum asteptau investitorii, motiv pentru care, imediat dupa anunt, pretul actiunii Samsung C&T Corp - holdingul de facto al conglomeratului Samsung - a scazut cu pana la 5,5%.
Sub aripa lui Lee Kun hee, Samsung a crescut de la un "producator de produse ieftine", la liderul global de astazi
Lee Kun-hee a fost al treilea fiu al lui Lee Byung-chul, care a fondat Samsung Group in 1938. S-a alaturat firmei de familie in 1968 si a preluat functia de presedinte in 1987 dupa moartea tatalui sau.
La acea vreme, Samsung era vazut ca un producator de produse ieftine, de calitate scazuta. Dar sub conducerea sa au fost introduse reforme radicale la companie, care au propulsat Samsung in topul producatorilor de smartphone-uri.
Lee a devenit faimos dupa un moment amuzant, cand s-a adresat angajatilor sai in 1993 si le-a spus: "Sa schimbam totul, cu exceptia sotiilor si copiilor nostri".
Compania a ars apoi intregul stoc de telefoane mobile, format din 150.000 de telefoane.