Facturile la energie a milioane de romani nu depasesc 35-40 lei. Ministrul Energiei: Pretul este unul foarte bun
facturivirgil popescu
Ministrul Energiei Virgil Popescu tocmai a vorbit despre situatia crizei energetice de la noi din tara, oferind cifre care demonstreaza ca aproape 5 milioane de romani nu platesc o factura mai scumpa de 35-40 de lei, la un pret de 68 de bani la energie electrica, cost pe care oficialul guvernamental in considera unul foarte bun.
"Cred ca pretul de 68 de bani la energie electrica pentru populatie este foarte bun. Peste 4,5 milioane de romani consuma in medie 50 de kilowati. Deci, vorbim de o factura la energie electrica de 35-40 lei, iar inca vreo 4 milioane, deci in total vreo 90% dintre consumatorii din Romania, se duc in 80 bani.
Deci, cred ca preturile sunt atractive. Unde se poate umbla, cred ca putem discuta de diminuarea acelui plafon de 1.300 lei acceptat in momentul de fata la decont si, impreuna cu colegii de la ANRE, ne uitam sa vedem exact daca furnizorii sunt suficient de corecti incat decontul sa vina la preturile reale din piata - si asta vom verifica in perioada urmatoare", a declarat oficialul guvernamental.
Ministrul a vorbit, in continuarea discursului sau, si despre piata gazelor naturale, punctand urmatoarele aspecte: "La nivelul gazelor naturale, si aici trebuie sa ne uitam, sa vedem daca intreaga cantitate de gaze naturale pentru populatie in aceasta iarna, care a trecut, a fost acoperita din productia interna, la acel pret de 150 lei pe MW pentru ca, daca a fost acoperita intreaga cantitate, atunci este evident ca pretul nu poate fi de 31 de bani, ar trebui sa fie mai jos. Am vazut ca au venit facturi de recalculare a pretului, facturi de stornare".
"Taxa de solidaritate este una din sursele de finantare a platilor catre furnizori"
De altfel, oficialul a vorbit si despre situatia jucatorilor de pe piata de energie si despre taxa de solidaritate: "Exista intarzieri, trebuie sa recunoastem, dar banii sunt, iar odata cu promulgarea taxei de solidaritate si anuntul tuturor jucatorilor din piata ca vor plati aceasta taxa, cred ca am rezolvat deja aceasta problema. Deci, taxa de solidaritate este una din sursele de finantare a platilor catre furnizori, plus fondul de tranzitie energetica, care are alimentari din doua directii: o parte de pe energia electrica pentru diferenta intre pretul de vanzare de la producatori si acea referinta de 450 lei si, in fiecare 25 ale lunii, se alimenteaza si din taxa offshore de reglementare a pretului la gaze naturale pentru productia de gaze din Marea Neagra".
Foto: manager.ro