Facturile la curent s-ar putea scumpi si mai mult, din cauza secetei: avertismentul de ultima ora privind hidrocentrale romanesti
hidrocentraleenergie electricasecetafacturi curentfacturi
Asupra
preturilor la facturile noastre la energie electrica mai planeaza un pericol: este vorba despre seceta si efectele devastatoare pe care aceasta le-ar putea avea in perioada urmatoare, asupra productiei hidroelectrice.
Pe fondul debitelor foarte scazute ale raurilor, inclusiv cel al Dunarii, hidrocentralelor le scade performanta.
Facturile la energia electrica risca sa creasca. Din cauza secetei, romanii sunt din nou loviti direct la buzunar
Capacitatea noastra de a produce energie electrica cu ajutorul hidrocentralelor este grav avariata din cauza conditiilor meteo nefavorabile, iar specialistii avertizeaza ca, in acest context, exista un mare risc de a se scumpi si mai mult facturile la curent!
"Debitele sunt destul de mici pentru aceasta perioada. Acum avem la 3.100m3/s cu tendinta de scadere in urmatoarele zile, la 2900m3/s. Deci este sub media multianuala a Dunarii si evident ca din acest motiv este afectata si productia de la Portile de Fier 1 si Portile de Fier 2", a declarat pentru Antena 3, presedintele Sindicatului Portile de Fier, Cristinel Popescu.
Te-ar putea interesa si: Romanii nu-si permit o temperatura optima in casa, din cauza facturilor. Multi renunta la mancare, haine sau medicamente, ca sa faca fata cheltuielilor
Situatia la nivel national este una critica. 75% din tara este afectata de diverse faze ale secetei
Insusi premierul Nicolae Ciuca a vorbit, saptamana aceasta, despre fenomenele meteo extreme care au lovit mai multe regiuni din tara, provocand daune. Oficialulo propune ca autoritatile sa se mobilizeze si sa se aplice un plan de actiuni coordonate, pentru a sprijini populatia afectata de nenorociri.
"Am putut sa observam in ultimele zile o ingrijorare legata de fenomenele meteo extreme. Au fost o serie intreaga de localitati care au suferit de pe urma acestora si, de aceea, este nevoie ca la nivelul Guvernului, prin ministere de linie, sa putem sa asiguram o activitate coordonata cu autoritatile locale si va cer ca in continuare sa putem sa avem un plan cat se poate de coerent privind interventia si sprijinul autoritatilor locale si sa fim in masura sa reactionam cat se poate de oportun (...)
Am avut o discutie cu ministrul Mediului si cu ministrul de Interne privind analiza acestor fenomene. Nu vorbim doar de ploile abundente care au generat inundatii la nivel local, ci discutam despre efectele secetei. S-au primit informari legate de aceste efecte", a spus seful Executivului.
La randul sau, ministrul Mediului a precizat ca 75% din tara este afectata de diverse faze ale secetei pedologice moderata, puternica sau extrema!
"Putem asigura rezerva strategica de apa, dar, in paralel, anumite bazine hidrografice sufera de deficit urias"
"In ceea ce priveste rezervele strategice de apa, cele 40 de lacuri de acumulare cu importanta strategica sunt la un grad de umplere de 68%; putem asigura rezerva strategica de apa, dar, in paralel, anumite bazine hidrografice sufera de deficit urias de precipitatii. Sunt deja bazine unde sunt rauri secate si sunt deja bazine hidrografice unde fenomenele de seceta prelungita isi arata efectele", a mai spus ministrul Tanczos Barna.
Foto: pixabay