Factura electronica va reduce evaziunea fiscala si va genera economii de 35 milioane de euro pe an sectorului public din Romania
adoptare e-facturafactura electronicaevaziune fiscala
Administratia de la Bucuresti continua digitalizarea, in cadrul acestui proces, Guvernul adoptand OUG legata de administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania.
Actul normativ vizeaza modalitatea de utilizare a Sistemului national privind factura electronica
RO e-Factura de catre operatorii economici, autoritatile si entitatile publice, prin descrierea regulilor generale de transmitere, receptionare si prelucrare a facturii electronice.
Acesta este prima etapa de dezvoltare a sistemului informatic de facturare electronica, ce urmeaza sa fie generalizata in relatiile dintre toti operatorii economici.
Printre beneficiile e-Factura, se numara reducerea evaziunii fiscale, venituri mai mari la buget, digitalizarea extinsa a interactiunilor cu administratia publica si reducerea sarcinii administrative.
"Este un proiect la care tinem foarte tare, este un proiect strategic pentru Romania, un proiect care urmareste trei mari directii: pe de o parte, ofera un serviciu public pentru derularea contractelor de achizitii publice, pe de alta parte, coerenta in realizarea politicilor fiscal-bugetare.
Ne va permite sa controlam si sa verificam mult mai usor modul in care se realizeaza executia bugetara la diverse institutii si companii si pe de alta parte cresterea eficientei si eficacitatii in reducerea evaziunii fiscale si de asemenea o consolidare a gradului de colectare a TVA", a declarat ministrul Finantelor, Dan Vilceanu.
OUG reglementeaza structura facturii electronice in stricta concordanta cu standardul european pentru factura electronica si creeaza specificatiile tehnice de baza ale facturii electronice in Romania
Deocamdata, doar B2G
Potrivit lui Vilceanu, sistemul este, pentru inceput, functional numai in relatia B2G (Business to Government), adica intre o companie si stat, dar reprezinta o baza pentru dezvoltari ulterioare catre relatia B2B (Business to Business), de la o companie la alta.
Inscrierea operatorilor economici in Registrul RO e-Factura se face doar daca acestia aleg sa foloseasca sistemul national privind factura electronica RO e-Factura in relatia comerciala B2B.
Daca operatorul economic utilizeaza sistemul national privind factura electronica RO e-Factura in relatia B2G), acesta nu se inregistreaza in Registrul RO e-Factura.
Procedura de utilizare si functionare a sistemului national privind factura electronica RO e-Factura se aproba prin ordin al ministrului Finantelor in termen de 15 zile de la data publicarii prezentei OUG in Monitorul Oficial al Romaniei.
In conformitate cu Politica publica in domeniul e-guvernarii adoptata de Guvern pe 3 iunie 2021, inlocuirea facturilor pe hartie cu facturi electronice poate insemna pentru sectorul public din Romania economii de aproximativ 35 milioane de euro pe an.