Facebook accepta sa plateasca 500.000 de lire sterline pentru scandalul Cambridge Analytica
cambridge analyticacampanie electoralafacebookmark zuckerbergonlinedate confidentialefurt de datesecuritate cibernetica
Facebook a acceptat sa plateasca o amenda in valoare de 500.000 de lire sterline ca urmare a scandalului Cambridge Analytica.
Datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook au fost furate de Cambridge Analytica si folosite in alegerile prezidentiale din SUA, in favoarea lui Donald Trump. Cea mai mare platforma de socializare din lume, detinuta de Mark Zuckerberg, a suferit enorme pierderi ale capitalului financiar, dar si de imagine si incredere, in urma scandalului cu Cambridge Analytics.
Totusi, lucrurile sunt mult mai grave decat se credea intial. Facebook a facut dezvaluiri socate, dupa cum arata BBC: aproximativ 87 de milioane de utilizatori Facebook au cazut victimele acestui furt de date personale.
Declaratia socanta a fost relatata de directorul pentru tehnologice al Facebook, Mike Schroepfer, printr-o postare pe blog, la cateva ore dupa ce comisia pentru Comert a Camerei Reprezentantilor din Statele Unite a anuntat ca fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, va fi audiat pe 11 aprilie.
Facebook accepta sa plateasca despagubiri britanicilor
In urma acestor evenimente, Facebook a acceptat sa plateasca o amenda in valoare de 500.000 de lire sterline, dupa ce anul trecut a primit aceasta amenda de la Biroul britanic al comisarului pentru informatii (ICO), care a dezvaluit ca aproximativ 1 milion de britanici ar fi fost afectati de furtul de date.
''Principala ingrijorare a ICO a fost ca date despre cetateni ai Regatului Unit au fost expuse unui risc grav de prejudicii. Protectia informatiilor personale si a intimitatii are o importanta fundamentala. 'Suntem bucurosi sa aflam ca Facebook a luat si va continua sa ia masuri semnificative pentru a se conforma principiilor fundamentale ale protectiei datelor'', a declarat comisarul adjunct al ICO, James Dipple-Johnstone.
Initial, Facebook contestase amenda, insa in final a decis sa o achite.
"ICO (Biroul Comisarului pentru Informatii - n.r.) nu a gasit dovezi care sa indice faptul ca datele utilizatorilor din UE au fost transferate catre Cambridge Analytica. Cu toate acestea, vom continua sa cooperam cu autoritatea (ICO) pentru a vedea cum au fost utilizate datele in scopuri politice", a declarat Harry Kinmonth, avocatul companiei.
Amenda in valoare de 5 miliarde pentru Facebook
Totodata, in luna iulie a anului curent, gigantul Facebook a primit o amenda in valoare de 5 miliarde de Dolari de la Comisia Federala de Comert din Statele Unite ale Americii.
Comisia a demarat o investigatie in luna mai a anului trecut, odata cu aparitia scandalului furtului de date, a peste 87 de milioane de utilizatori, de catre Cambridge Analytica.
Agentia voia atunci sa vada daca Facebook a incalcat termenii unei intelegeri anterioare – prin care compania era fortata sa le ofere utilizatorilor indicatii clare atunci cand datele lor sunt impartite cu terti.
Tot in aceeasi perioada, Faceook a mai primit o veste proasta. Autoritatea de Supraveghere Financiara din SUA (SEC) i-a aplicat, la randul ei, o amenda de 100 milioane Dolari, pe fondul unor acuzatii conform carora Facebook a transmis date inselatoare referitor la modul in care gestioneaza datele utilizatorilor.
Amenda de 5 miliarde de dolari este cea mai mare amenda data vreodata unei companii din tehnologie de catre Comisia Federala de Comert din Statele Unite ale Americii. Comisia a mai amendat in trecut companii de profil, insa amenzile nu s-au ridicat la aceasta suma colosala. Spre exemplu, cea mai mare amenda o platise pana acum Google, e care a primit in 2012 o amenda de 22,5 milioane dolari, tot pentru politicile de confidentialitate.
Amenda ar putea periclita stabilitatea economica a celor de la Facebook, in conditiile in care contravaloarea acesteia reprezinta aproximativ 9% din veniturile companiei.